reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Ve výčtu cloudových online úložišť bychom neměli zapomínat ani na Cubby. Jde o poměrně novou službu provozovanou společností LogMeIn, kterou můžete znát z pole poskytovatelů řešení pro vzdálenou správu. Z pohledu fungování je toto úložiště velmi podobné Dropboxu, na rozdíl od něj však umožňuje vybrat konkrétní složky k synchronizaci (podobně jako SugarSync).






Výhody a nevýhody


Cubby ve své základní bezplatné verzi nabídne hned 5 GB prostoru, který je možné zdarma navýšit až na velikost 25 GB (formou referralu). Pokud by tento prostor nestačil, je k dispozici relativně jednoduchý způsob navýšení, a to za 7 USD měsíčně za každých 100 GB prostoru.

Pomocí této služby je možné sdílet data způsobem, jakým jsme zvyklí v případě konkurenčních poskytovatelů. Funguje zde jak sdílení s dalšími uživateli služby, tak možnost nasdílet složku nebo soubory pomocí veřejného odkazu i ostatním, kteří zde nemají zřízen žádný účet.




Cubby se zaměřuje především na jednoduchost a funkčnost.


Cubby nijak nelimituje velikost uploadovaných souborů, stejně jako historii verzí. To je oproti ostatním poměrně zajímavá výhoda, nicméně je otázkou, nakolik je nekonečná historie souborů opravdu přínosem a nakolik jde pouze o reklamní tah.

Z pohledu podpory operačních systémů a mobilních zařízení se nedostáváme do nikterak závratné oblasti, přesto je zde obsažena většina těch běžných systémů. Na webu je k dispozici oficiální klient pro počítače se systémem Windows a OS X (podpora Linuxu chybí), v rámci mobilních zařízení máme k dispozici klienta pro Android a iOS. Vývojáři mají pro tuto chvíli smůlu, API nebylo zatím zveřejněno, ale to se může do budoucna změnit. To se tedy bohužel týká také majitelů telefonů se systémem Windows Phone.




Možnost sdílení (kolaborace) s ostatními je zde samozřejmostí.


Cubby ovšem nabízí jednu funkci, kterou momentálně nemá žádný námi představený konkurent. Jedná se o tzv. DirectSync™, což v praxi znamená možnost synchronizovat zcela neomezené množství dat mezi jednotlivými zařízeními s nainstalovaným klientem, tedy bez využití datového prostoru v cloudu. Pokud si teď říkáte, že to má určitě nějaké ale, máte bohužel pravdu. Veřejná betaverze sice tuto funkci nabízela všem registrovaným uživatelům služby, nicméně přechodem na ostrý provoz se tato funkcionalita přesunula do placené sféry, a je tudíž k dispozici pouze těm, kteří si připlatili alespoň nějaký datový objem. Přesto jde o zajímavý nápad, a pokud plánujete zakoupení dodatečného prostoru a tuto vlastnost byste využili, stává se tak pro vás Cubby poměrně horkým kandidátem.


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ 5 GB prostoru pro data v bezplatné verzi
+ Možnost navýšení až na 25 GB zdarma (referral)
+ Bez omezení velikosti souborů
+ Veřejné sdílení dat
+ Neomezená historie verzí
+ DirectSync™ (v placené verzi)

Minusy



- Chybí podpora pro Linux, BlackBerry a Windows Phone
- Pro využití služby DirectSync™ musíme platit
- Neveřejné API
reklama