reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli

24.1.2013, Radan Tuhý, článek
Úložiště dat na internetu: k datům odkudkoli
Stále častěji se hodí přistupovat k datům odkudkoli a z více počítačů, včetně možnosti sdílení a odkazování. Nejjednodušším způsobem, jak toho dosáhnout, je zřídit si některé internetové datové úložiště (cloud). Jak tato úložiště fungují a jaké máme možnosti?
Velmi zajímavým (byť také nepříliš rozšířeným) datovým internetovým úložištěm je Wuala, což je služba provozovaná velmi uznávanou společností LaCie. Zabezpečení a bezpečnost dat je zde brána opravdu hodně vážně, což v praxi znamená celou řadu výhod a vlastností. Jednou z nich je nemožnost přistupovat k datům prostřednictvím internetového prohlížeče, namísto toho je použita aplikace (jak na počítačích, tak mobilních zařízeních), která šifruje data ještě před odesláním na server.






Výhody a nevýhody


Jako hlavní výhodu je zde potřeba brát bezpečnost a také zabezpečení dat (viz výše). Data, která jsou zašifrována ještě na straně klienta, jsou po odeslání rozdělena na více malých datových částí, které jsou následně uloženy na různých místech. Tím je zabráněno jednak ztrátě dat, no a díky tomu, že naše heslo neznají ani zaměstnanci a provozovatelé služby, nejsou tedy ani oni schopni naše data dešifrovat (a v důsledku prohlížet).

Základní bezplatná verze nabídne slušných 5 GB prostoru v cloudu, což je v kombinaci s vysokou úrovní zabezpečení velmi dobrým argumentem, proč zvolit právě toto úložiště. Pokud by ani 5 GB dat nestačilo, je možné data dokoupit (20 GB za 29 EUR ročně, 50 GB za 69 EUR ročně, 100 GB za 119 EUR ročně).




Wuala se zaměřuje zejména na bezpečnost uložených dat.


Co se týče podpory operačních systémů, v nabídce je jak klient pro Windows, tak pro Linux a OS X. V rámci mobilních zařízení jsou podporovány systémy Android a iOS. Z celkem pochopitelných důvodů není k dispozici veřejné API, takže nám nezbývá nic jiného, než počkat na případnou podporu Windows Phone (BlackBerry ani Symbian asi očekávat nelze).

Sdílení dat je možné jak mezi uživateli služby (interně), tak formou odkazu pro uživatele bez účtu Wuala. Historie verzí souborů je omezena na posledních 10 (bez ohledu na časový rozsah).


Shrnutí


Pro zjednodušení a základní přehled o této službě zde najdete také závěrečné shrnutí vlastností a funkcí tohoto cloudového úložiště. Kompletní tabulka s porovnáním všech služeb se nachází v poslední závěrečné kapitole.


Plusy



+ Bezpečnost dat (šifrování na straně klienta)
+ Slušná velikost dat. prostoru (5 GB)
+ Slušná podpora systémů
+ Veřejné sdílení dat

Minusy



- Chybí podpora pro BlackBerry a Windows Phone
- Neveřejné API
- Historie souborů omezena na 10
reklama