reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ultra Portable Windows Computer se blíží

3.11.2003, Petr Hájek, článek
Ultra Portable Windows Computer se blíží
Společnost Antelope Technologies se chystá již tento pátek oficiálně představit svůj neobvyklý model počítačového jádra, které půjde použít buď zasazené do jakési tabletovské ohrádky nebo po umístění do desktopové kolébky jako běžný stolní počítač. Jde o velmi zajímavý koncept, který by umožnil v PDA oblasti snadný upgrade - prostě byste si časem pořídili výkonnější jádro a staré vytáhli stejně snadno jako vyměňujete paměťovou kartu.
Mobile Computer Core, neboli též zkráceně MCC, tvoří 1 GHz procesor Crusoe, 256 MB RAM a 10 GB či 15 GB HDD. Standardně na něm běží, podobně jako na Tablet PC, Windows XP Professional. To vše se vleze do krabičky rozměrů 76 x 127 x 19 mm a váhy 255 g.

Handheld uzavírající MCC má displej rozlišení 1024 x 768 pixelů a úhlopříčky 160 mm (běžné Pocket PC 89 mm, "lepší" modely 96 mm). Barevný displej je samozřejmě dotekový. Dále zde nalezneme PC Card Slot, 3 USB porty, mikrofon a jack. Tento "externí obal" pro MMC má rozměry 119 x 216 x 48 mm a váží 739 g.

Společnost Pen&Internet minulý týden sdělila, že Antelope Technologies použije pro rozeznávání psaného písma jejich produkt jménem ritePen. Jak je u podobných zařízení zvykem, i zde bude možno zadávat litery tak, že prostě budete psát na displej jako na papír a rozeznávací engine sám znaky převede.

Antelope Technologies pro MCC připravuje i řadu příslušenství, kupříkladu kolébku, díky které bude možno přístroj používat jako běžný desktop. Že jsou podobné elektronické hračky drahým špásem, je velmi dobře známým faktem, který potvrzuje i cena MCC - kompletní zmíněná sestava (tedy MCC, handheld pro MCC, desktopová kolébka a další drobnosti) stojí 3 970 USD, což věru není málo. Až čas ukáže, zda se konceptu MCC podaří v dnešní džungli tabletů přežít...

Firma Antelope Technologies není samozřejmě jediným hráčem na poli originálních pokusů o zmenšení desktopů - vzpomeňme například takové OQO.
Zdroj: Brighthand
reklama