reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence předpovídá pravděpodobnost vzniku infarktu či mozkové mrtvice

19.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Umělá inteligence předpovídá pravděpodobnost vzniku infarktu či mozkové mrtvice
Umělá inteligence může pomáhat ovládat autonomní automobil, ale i zachraňovat životy v oblastech medicíny. Toho chtějí dosáhnout vědci z britské univerzity, kteří sestavili algoritmy na predikci infarktu.
Člověk není vševědoucí, ale umělá inteligence by v budoucnu mohla být. AI by mohla například pomáhat v oblastech medicíny a předpovídat choroby lépe než to dovedou lékaři. Kardiovaskulárnímu onemocnění podlehne mnoho lidí ročně. Vědci se proto rozhodli, že sestrojí algoritmus strojového učení, který bude schopný předpovídat pravděpodobnost infarktu nebo mozkové mrtvice u pacienta, a snížit tak v budoucnu úmrtnost způsobenou tímto onemocněním.

Do vývoje algoritmů se pustili vědci z University of Nottingham, která sídlí ve Velké Británii. Jejich cílem bylo vytvořit systém, který by dokázal vyhodnocovat pravděpodobnost výskytu infarktu či mozkové mrtvice jako lékař, a dokonce lépe. American College of Cardiology, American Heart Association už dříve vyvinula systém dotazů, na jehož základě odhaduje pravděpodobnost rizika výskytu kardiovaskulární choroby u pacienta. Ten je založen na osmi různých faktorech, jako je věk, hladina cholesterolu a krevní tlak. Tento systém v průměru odhaduje správně v 72,8 % případů, což není úplně špatný výsledek.





Vědci z University of Nottingham v čele se Stephenem Wengem se ale rozhodli vytvořit systém s ještě přesnějšími výsledky. K tomu potřebovali vytvořit čtyři algoritmy strojového učení. K nim byla dodána data od 378 256 pacientů z celé Velké Británie. Systém nejdříve používal okolo 295 tisíc záznamů k vytvoření interních prediktivních modelů. Zbývající záznamy byly používány k testování a zdokonalování algoritmů.

Výsledky algoritmů byly lepší než nejlepší výsledky American College of Cardiology, American Heart Association, které byly od 74,5 do 76,4 %. Algoritmy z University of Nottingham byly v odhadech úspěšnější až o 7,6 procent a zaznamenaly o 1,6 % méně falešných poplachů při predikování vzniku infarktu nebo cévní mozkové příhody.

To znamená, že ze sady 83 000 zkušebních pacientů mohl tento systém zachránit o 355 životů více. Umělá inteligence také odhalila několik rizikových faktorů, jako jsou závažné duševní nemoci či spotřeba kortikosteroidů. Vědci tak chtějí nadále zkoumat asociace v lidském těle s pomocí umělé inteligence, a zachraňovat tak i co nejvíce životů.

Zdroj: engadget.com
reklama