reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unikl prý i zdrojový kód technologie DLSS, NVIDIA potvrzuje hack

1.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Unikl prý i zdrojový kód technologie DLSS, NVIDIA potvrzuje hack
NVIDIA byla okradena mimo jiné i o zdrojové kódy své technologie DLSS, která slouží k upscalingu rozlišení her s využitím strojového učení. Jde tak o další únik vedle zdrojových kódů ovladačů a firmwaru. 
NVIDIA dnes už také oficiálně potvrdila průnik do svých systémů, k čemuž se už dříve přiznala jihoamerická skupina LOPSUS$, která hned začala hrozit zveřejňováním ukradených dat a s tím pak rovnou i začala. Vyzvala přitom k NVIDII k tomu, aby sama odstranila z karet LHR omezení, k čemuž by jí stačilo vydat jen nové ovladače, ale lidé z LOPSUS$ dle svých slov začali s informacemi, které umožní dané omezení odstranit, sami obchodovat. 
 
Ve vyjádření firmy NVIDIA se píše, že ihned po útoku posílila ochranu svých systému, najala potřebné bezpečnostní experty a informovala autority. Nemá přitom informace o tom, že by šlo o ransomware, o němž se zmiňovaly hned první zprávy, ale my už víme, že nyní je jejím největším problémem únik informací a dat, což NVIDIA také potvrdila. Jde dle ní i o osobní informace zaměstnanců firmy. Ta nyní neočekává žádný dopad na svůj byznys či na schopnost dál sloužit svým zákazníkům. 
 
 
Nyní server TechPowerUp informuje, že ve zveřejněných datech se nachází i zdrojové kódy technologie DLSS, ale otázka je, zda tu je skutečně něco důležitého navíc krom toho, co se nachází volně k dispozici i na GitHubu.
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Zatím tak budeme spíše zdrženliví, ovšem pokud se tu nachází skutečně cenné informace, ty by mohly zajímat především přímou konkurenci, čili AMD a Intel, nebo také nově se objevující čínské výrobce GPU. Jde přitom o data, která se týkají DLSS verze 2.2, čili jedné z moderních verzí této technologie. 
 
Tato data jsou zatím stále ještě zkoumána a pokud se v tomto tématu objeví něco nového, článek bude doplněn či upřesněn. 


reklama