reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Univerzita v Kjótu ztratila 77 TB dat kvůli vadě v softwaru od HPE

4.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Univerzita v Kjótu ztratila 77 TB dat kvůli vadě v softwaru od HPE
Univerzita v Kjótu asi není nadšena z poslední softwarové chyby v zálohovacím systému od Hewlett Packard Enterprise (HPE). Ta totiž vedla ke ztrátě 77 TB cenných dat a nemálo z nich už nelze zachránit.
Univerzita v Kjótu používá superpočítač a zálohovací systém od společnosti Hewlett Packard Enterprise (HPE), ten ale nedávno způsobil velmi nepříjemnou chybu, který si firma asi nedá za rámeček. Superpočítač Cray/HPE dostal softwarovou aktualizaci, která měla také pomocí skriptu smazat staré nepotřebné logovací soubory. Toto mělo zpřehlednit systém, zbavit se nepořádku, jenže během zpracování došlo ke znovunačtení skriptu a problémy s proměnnými v skriptu pak způsobily nemalou paseku.
 
Hewlett Packard Enterprise
ilustrační foto, autor: Guilhem Vellut, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Skript toho ve výsledku smazal mnohem více. Mezi 14. a 16. prosincem smazal celkově 77 TB dat, a to mnohdy včetně jejich záloh. Celkově se takto ztratilo 34 milionů souborů od 14 výzkumných skupin a 4 z nich už svá data nemůže obnovit. Firma přebírá za incident plnou zodpovědnost a univerzitě se omluvila. Univerzita na základě tohoto plánuje zavést ještě jednu vrstvu záloh (chce přidat ještě inkrementální zálohy).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama