reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD

9.5.2008, Tomáš Černý, článek
Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD
Vlastníte postarší diskový MP3 přehrávač iriver H120 a přemýšlíte o koupi nového přístroje kvůli delší výdrži, nižší hmotnosti, rychlejší odezvě nebo větší kapacitě? Co byste řekli na upgrade pomocí výměny pevného disku za rychlou flash kartu a nové baterie?
Kapitoly článku:

Redukce


Jak jsem zmínil v úvodu, redukce CompactFlash karet na různá rozhraní jsou k dostání i u nás. Pro naše účely ale potřebujeme redukci právě na 1,8" disky s ATA6 50-pinovým konektorem. Pozor na možnou záměnu s disky vybavenými tzv. ZIF (Zero Insertion Force) konektorem, které se používají např. v některých modelech přehrávačů Apple iPod.



V diskuzních fórech, kde uživatelé popisovali své úspěchy či neúspěchy s touto úpravou, se jako jeden z možných a osvědčených zdrojů uváděl prodejce, který redukce nabízí na aukčním serveru eBay.com. Přestože jsem na něm nikdy dříve nenakupoval, cena a reference mě přesvědčily. Zřízení eBay.com a PayPal (u tohoto prodejce jediná podporovaná platební metoda) účtů i provedení nákupu bylo snadné a rychlé, stačí vlastnit podporovanou platební kartu.



Ptáte se na cenu? Nejen při dnešním kursu dolaru je velmi příznivá. Jeden dolar (přesněji $ 0,99) a dalších 6 za poštovné. Celkem vás tedy redukce přijde na 7 dolarů, což při současném kurzu dělá nějakých 116 Kč.



Jedno úskalí případného nákupu ovšem představuje dodací doba. Z Hongkongu zásilka putovala běžnou leteckou poštou téměř měsíc, přestože se pro Evropu uvádí typicky 10-14 dnů. Objednával jsem si zároveň další podobnou položku opět z Hongkongu, která mi přišla také za měsíc. Když jsem na redukci netrpělivě čekal, objednal jsem si raději ještě jednou s příplatkem $ 2 za registrovanou leteckou poštu (má sledovací kód, kterým ovšem zásilku můžete sledovat pouze do opuštění Hongkongu). Tato druhá redukce mi přišla za 10 dnů. Pokud se tedy rozhodnete pro nákup, počítejte raději s delší dodací dobou, nebo zvažte příplatek.


Předpoklady


Pro modifikaci vlastně stačí pouze několik málo věcí. Kromě vlastního přehrávače je to redukce, vhodná CompactFlash karta a jediný skutečně potřebný nástroj – Torx šroubovák velikosti T5.

Hlavním předpokladem je ale použití Rockbox firmwaru, původní odmítne s paměťovou kartou pracovat. Postup počátečního flashnutí Rockboxu vyžaduje zkombinovat soubor s požadovaným originálním firmwarem a speciální zaváděcí program, tzv. bootloader. U výsledného souboru stačí zkontrolovat MD5 kontrolní součet, nahrát jej na přehrávač a flashnout jako normální aktualizovaný firmware. Celý postup včetně odkazů na různé verze původního firmwaru a kontrolní součty najdete opět na wiki stránkách (info1, info2).



Bootloader pak umožňuje zvolit, zda chcete při zapnutí přístroje použít původní firmware nebo Rockbox, který se nahraje z patřičného souboru na disku. Vskutku velmi užitečný princip fungování, pokud si chcete Rockbox pouze vyzkoušet, nebo se bez nějakých funkcí (a toho, jak jsou implementované) originálního firmwaru neobejdete.

Z předchozího možná není zcela zřejmé, že bez funkčního přehrávače nelze modifikaci provést, protože napřed musíte flashnout Rockbox, resp. jeho bootloader.



Můj přehrávač již „rockboxován“ byl, nicméně měl jsem bootloader verze 0.6, který je sice poslední finální, pro celý postup se ale doporučuje zatím stále vyvíjená verze 0.7 (v době psaní článku dostupná jako 7-pre4 z únoru).

Nový bootloader umí např. flashnout celý obraz Rockboxu, pokud již nepotřebujete originální firmware. Také dokáže do EEPROM paměti uložit nastavení nebo dokonce hibernovat obsah TAG databáze a souborové cache, čímž se ještě dále zrychlí startování Rockboxu.

Aby toho nebylo málo, lze volit mezi použitím RAM obrazu, který se před spuštěním nahraje do RAM paměti, nebo naopak ROM obrazu, který se vykonává přímo z EEPROM paměti (kromě jiného je výhodou ušetření RAM). Samotný Rockbox pak umí za běhu nahrát a spustit z disku libovolný svůj obraz, můžete tedy mít dvě různé verze Rockboxu (řekněme třeba testovací experimentální a oficiální stabilní) v EEPROM paměti a nespočet dalších na disku.

To jsme ale trochu odbočili od tématu tohoto článku. Pro účely modifikace přehrávače iriver H120 na flashový se nový bootloader hodí právě z jednoho důvodu – má lepší podporu pro CompactFlash paměti.
reklama