reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD

9.5.2008, Tomáš Černý, článek
Upgrade iriveru H120: flash namísto HDD
Vlastníte postarší diskový MP3 přehrávač iriver H120 a přemýšlíte o koupi nového přístroje kvůli delší výdrži, nižší hmotnosti, rychlejší odezvě nebo větší kapacitě? Co byste řekli na upgrade pomocí výměny pevného disku za rychlou flash kartu a nové baterie?

Modifikace


Vlastní nahrazení pevného disku redukcí je jednoduché a popisuje ho tato stránka na Rockbox wiki. Také lze vycházet z návodů na výměnu pevného disku (info1, info2).

Předně se ujistíme, že je přehrávač vypnutý. Odšroubujeme 2x 4 šroubky z koncových dílů, které bez vynaložení větší síly sundáme z těla přehrávače.



Můžeme odstranit 2x jeden šroubek z každého bočního dílu s tlačítky (k disku se dá dostat bez jejich odšroubování, ale je lepší je taky odstranit). Jeden z dílů obsahuje mikrofon a je tedy kablíkem spojený s hlavním PCB.



Zadní část přehrávače s přilepenou baterií jde nyní odklopit. Samotný disk je chráněný gumovou vycpávkou, kterou stačí sundat, disk na volném konci lehce nadzvednout a vysunout z konektoru.

O redukci jsem si dříve zjistil, že jumper, který slouží pro volbu mezi MASTER/SLAVE módem, brání pohodlnému složení přehrávače zpět; opatrně jsem tedy jumper ohnul. Kartu je snazší vložit do vyndané redukce.



Začínám s mou první CompactFlash kartou – je to 1GB kousek, shodou okolností také od A-DATA. Zadní díl volně pokládám nazpět, abych mohl přehrávač otočit a vidět displej. Zapínám přehrávač, ale nic se neděje. Dobrá, možná bude vybitá baterie, připojuji tedy síťové napájení a znovu zkouším přehrávač zapnout.



Bootloader startuje, ale nic se neděje (což je v pořádku, na kartě soubor s Rockbox obrazem není). Připojuji USB kabel, CompactFlash karta je správně detekována operačním systémem jako další disk (bootloader dokáže bez nutnosti spouštění Rockboxu pracovat v USB Mass Storage režimu).



Na disk nahrávám aktuální verzi firmwaru, odpojuji ho z USB, restartuji, ale k mému velkému zklamání je výsledek stejný.

Kdybych měl na přehrávači novější bootloader (případně modifikovaný), slavil bych možná úspěch. V trochu zkroušené náladě jsem pokračoval zkoušením karty A-DATA 32 GB Speedy, s kterou měli v diskuzích na internetu uživatelé nejvíce úspěchů. Nebudu napětí prodlužovat, karta fungovala, bootloader z ní dokázal Rockbox nahrát a spustit.



Hned po tomto úspěchu jsem raději flashnul přehrávač nejnovějším bootloaderem a také RAM obrazem Rockboxu (abych ho nemusel stále nahrávat na karty) a začal testy s nahráváním MP3 souborů, procházením systémových informací Rockboxu a zkoušením různých funkcí (od verze, kterou jsem používal – ještě s diskovým přehrávačem – působila tato nová nějak lépe).

Po těchto experimentech jsem se rozhodl pokračovat s rychlejší kartou A-DATA 16 GB Turbo 266x, o které zatím žádné informace o úspěšném použití nebyly. Kartu bootloader (tentokrát ale již novější verze) opět bez problémů rozpoznal.




Baterie s vyšší kapacitou


Když jsem si kupoval redukci na CompactFlash karty, nedalo mi to, a poohlédl jsem se také po nové baterii. Přece jen po tolika letech používání je výkon originální 1300 mAh Li-polymerové baterie o něco nižší, než kdysi býval. S novými bateriemi pro H1xx řadu to bylo vždy snadné, ta používaná výrobcem je totiž velmi podobná té, kterou v sobě mají první iPody (víceméně stačilo změnit polaritu).

K dostání jsou ale i baterie speciálně určené pro iriver přehrávače, u kterých se už nemusí měnit ani polarita. Sehnal jsem si baterii s udávanou kapacitou 2300 mAh za $ 12,5 + $ 10 poštovné, opět z Hongkongu (jak jsem psal výše, došla také po měsíci).



Popis výměny je na wiki stránkách MisticRiver. Pro odstranění baterie je třeba odmontovat hlavní PCB, protože její konektor se nachází na druhé straně pod předním krytem. Po odšroubování dalších 6 šroubků lze PCB opatrně vyndat a baterii odpojit. Bohužel konektor baterie se nachází hned za konektorem pro adaptér síťového napájení a odpojení baterie vyžaduje trochu zručnosti a trpělivosti.



Baterie je k zadnímu krytu přístroje přilepená pomocí dvou kousků oboustranné lepící pásky, je tedy třeba ji opatrně za použití konstantní síly odtrhnout. V žádném případě nepoužívejte ostré předměty, mohlo by dojít k porušení obalu baterie. Na internetu radí mírně zadní kryt nahřát, pak jde baterie odstranit snadněji.

Po vyměnění baterie jsem seříznul spodní část konektoru nové (aby šel snadněji zasunout přes sousední napájecí konektor) a přehrávač složil zpět dohromady. Čekal jsem, že se redukce pod novou baterii vejde s obtížemi, nakonec ale zůstala mezera široká 0,5 - 1 mm.
reklama