reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Upovídaný smartphone

13.12.2001, Jakub Marek, článek
Upovídaný smartphone
Společnost Kyocera známe v našich končinách hlavně jako výrobce inkoustových a laserových tiskáren. Kyocera se však zabývá také bezdrátovými technologiemi, jak dokazuje její smartphone QCP 6035.
QCP 6035 je mobilní telefon, integrující v sobě zařízení PDA, což poskytuje větší možnosti a snadnější využití mobilní komunikace, než u samostatných přístrojů. QCP 6035 nabízí mnoho pokročilých funkcí, jako jsou hlasité telefonování, hlasové ovládání vytáčení, kolečko Jog-Dial, informace o kontaktech či seznam uskutečněných hovorů. Systém Palm OS 3.5 a 8MB paměti zaručují kompatibilitu s posledními organizéry Palm a dávají prostor pro tisíce aplikací, určených pro tuto platformu. Systém je modifikovaný kvůli spolupráci s telefonní částí a není jej tedy možno standardně upgradovat, avšak Kyocera hodlá poskytovat rovněž modifikované upgrady.

Přístroj je 2,2 cm tlustý, 6,6 cm široký, 14,2 cm vysoký a váží 208 gramů. Když porovnáme jeho velikost například s Visorem Deluxe (1,8 cm tloušťka, 7,6 cm šířka a 12,2 cm výška), vidíme, že QCP není o moc vyšší a je dokonce užší - tím pádem má o 40% menší displej než je u Palmů běžné (nikde jsem nezjistil jeho rozlišení, pravděpodobně je to však obvyklých 160x160 bodů). Vyměnitelná Li-Ion baterie vydrží až 4,5 hodiny hovoru nebo 110 hodin v pohotovostním režimu.


Obr. 1 - Smartphone Kyocera QCP 6035

Kyocera podporuje HTML prohlížeče se zabezpečením SSL, poskytujícím ochranu citlivých dat. Kromě toho podporuje technologii Web Clipping a WAP. Všechny tři metody využívají mobilní síť pro přístup k Internetu. Uživatelé mohou přistupovat ke svým poštovním účtům pomocí integrovaného klienta Eudora. QCP 6035 může také sloužit jako bezdrátový modem pro osobní počítač.

Pro současné telefonování a práci s PDA mohou uživatelé využít buď hlasité telefonování nebo handsfree, připojené přes universální sluchátkový konektor. Otočný ovladač Jog Dial na levé straně telefonu poskytuje pohodlný přístup ke kontaktům, seznamu uskutečněných hovorů, nastavení telefonu a textovým i hlasovým zprávám.

Smartphone QCP 6035 umí hlasové i rychlé vytáčení, patnáct typů vyzvánění včetně vibračního a navíc si s ním můžete "pokecat" - při příchozím hovoru se vás slyšitelným hlasem ptá, zda hodláte hovor přijmout a vy mu můžete rovněž hlasem odpovědět. Umí také zaznamenat hlasové poznámky. Funkce SmartSound během hovoru automaticky nastavuje hlasitost reproduktoru na základě okolního hluku a sluchově postižení uživatelé mohou využít funkce psacího telefonu.

Kyocera QCP 6035 je nepochybně zajímavý produkt, který poskytuje mnoho možností. Škoda jen, že podobně jako některé další "chytré" telefony není dodáván v provedení pro evropské sítě GSM.


Zdroj: Kyocera
reklama