reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA brojí i proti čínskému SMIC, uvažují o zařazení na černou listinu

9.9.2020, Jan Vítek, aktualita
USA brojí i proti čínskému SMIC, uvažují o zařazení na černou listinu
Trumpova administrativa se letos zaměřila především na společnost Huawei, kterou se podařilo odříznout od výrobních kapacit firmy TSMC. Nyní se ale do hledáčku dostal naopak čínský výrobce čipů a ne jejich spotřebitel.
V červenci jsme se dozvěděli, že TSMC přestane do dvou měsíců dodávat čipy firmě Huawei a tato doba tak nyní již nastává. Poslední wafery s hotovými čipy tak Huawei může od TSMC obdržet 14. září a pak už se bude moci spoléhat na kapacity jiných firem, a to především těch domácích čínských. 
 
 
Nadějná byla v tomto ohledu především firma SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), která má k dispozici 14nm proces a ještě letos chce rozjet výrobu 7nm procesem. A právě o ní jsme letos v červnu psali, že nesmíme zapomenout ani na to, že i SMIC se může snadno dostat do hledáčku amerických úřadů, a to právě kvůli vztahům s firmou Huawei, jak uvádí Alex Capri (senior fellow, National University of Singapore Business School). 
 
Dle Reuters se SMIC do hledáčku právě dostala a americká vláda má vážně uvažovat o tom, že tuto firmu zařadí na černou listinu, což bude mít za následek to, že americké firmy s ní bez zvláštního a jen velice těžko udělitelného povolení nebudou moci obchodovat. Toto opatření měl dle zdroje informací navrhnout konkrétně Pentagon, takže to vypadá, že tomu nevadí ani tak spolupráce s Huawei, jako spíše vazba SMIC na čínskou vládu a armádu. 
 
BBC nyní hlásí, že zástupci firmy SMIC jsou z hrozícího opatření v šoku a Peking takové opatření odmítá. A není divu, neboť zákaz obchodu s americkými firmami by způsobil, že společnost SMIC by nemohla nakupovat nezbytnou výbavu pro své linky, takže hodnocení analytiků o ohrožení její existence nepůsobí jako přehnaná. SMIC by také pro své již nakoupené stroje nedostávala aktualizovaný software a ani podporu, natož aby si je mohla upgradovat či koupit nové. 
 
V reakci na tyto zprávy spadly akcie SMIC na burze v Hong Kongu o 23 procent a Čína může mluvit o ohrožení své strategie Made in China 2025, která zahrnuje i prudký vývoj domácích výrobců čipů. Nicméně ještě letos v listopadu proběhnou v USA další prezidentské volby, které mohou mnohé věci v přístupu USA k čínským firmám změnit.


reklama