reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Zatímco u nás se připravuje nutnost registrace všech dronů nad 250 gramů, čili v podstatě i hraček, americké letectvo půjde na věc jinak. K dispozici bude mít od firmy Raytheon zařízení, které dron sestřelí laserem. 
DarkRichelieu (1230) | 23.10.201918:47
Otázka je jak rychle dokáže sestřelit ­"vojenský­" letící dron. Tohle byl de facto stacionární pidi dron. Drony co útočí v zámoří jsou daleko větší a rychle letící ­(nepočítám ty obrovské drony supervelmocí jako je RQ­-4 Global Hawk nebo S­-70 Ochotnik ­). Navíc hodně rychle se zlepšují, zítra můžou mít na sobě ­"zrcadla­" a navíc útočí v ­"hejnech­". Ale docela se těším na tohle rychle se vyvíjející odvětví DRON vs ­- ANTiDRON.
Odpovědět0  0
honza1616 (3623) | 23.10.201919:07
No kdyz takový laser muze byt instalovany na letadle, tuším ze to byl nejaky Boeing pro elektronicky boj, co mel laser na čumáku a tusim ze s tim sestrelovali i balistické rakety
A podobne funguje i obrana pred raketami na lodich
(Vsechno prototypy­)
Tak nevidim duvod proc by to nemohlo fungovat i zde proti rychle leticim dronum
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 23.10.201920:41
Nevím. Ale měl bych takovou teorii: Prototypy existují už docela dost let. A z nějakého důvodu stále zůstávají prototypy. Podle toho, že se zatím nic z toho nezavádí ani jako pokusná série, tak to ­"asi­" má nějaké mouchy. Počítám, že spíš hejno masařek.. Kdyby stačila jen drobná úprava návrhu, tak to už dávno udělali.
Odpovědět0  0
Andir (747) | 24.10.20197:57
ono to hlavně zůstane jako prototyp protože většina z toho je velmi drahé aby vše přezbrojili nebo dělali sériově takže vyzkouší a jdou dále dokud nenajdou něco co je i finančně výhodné :)
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 24.10.20199:58
Drahé? Víš jakou by jim to dalo výhodu, kdyby to fungovalo? Cena by je naprosto nezajímala. Jenže laser má i své nevýhody. I relativně nevýkonný potřebuje těžké baterie a k nim kondenzátory a někde po ruce generátor.. A druhá věc je použití v atmosféře. Ve vakuu soustředíš paprsek a pak ti teoreticky pokračuje do nekonečna se stále stejnou energií. ­(teoreticky­) V atmosféře ani teoreticky ne. A samotné dobíjení baterek je průšvih. Ono vůbec dotáhnout na dohled od bojiště dostatek paliva je malá noční můra. I velmi hloupý nepřítel ví, že cisterna je prvořadý cíl, ať už veze cokoliv.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 24.10.201910:33
Ano na Boeingu měli testovací laser a dokázal zaměřit všechny rakety, ale sestřelil jich jen několik. Mělo jít o testy proti raketám vzduch­-vzduch. Test byl odpískán z důvodu, že by potřebovali laser 20­-30x silnější, aby to mělo smysl, úspěšnost mizerná, nestabilní a velké.V případě úspěchu, by se měl zmenšit, aby ho měli stíhačky F35­-lighting, ale nepovedlo se. Nicméně pracují na jiném. Jinak úspěšné testy byly provedeny proti raketám jen s velkým stacionárním laserem, který mají ale jen 3 země. Evropa má, ale velký kulový prd. Ty velké ale fungují podobně jako hvězda smrti, kdy se spojuje mnoho menších paprsků do jednoho většího. Tam ale dochází k velkému přehřívání optiky. Je to všechno v plenkách. Čína má sice laser co dokáže vyřadit družici, ale ne zničit. Ruský laser Peresvet, který by měl být asi nejblíže k sériovce je zatím jen ­"píár­" ruské armády, protože ­"testovací­" poligon v Sýrii proti dronům používají úspěšně Pancir­-S1 a to není laser ­(podle všeho v současnosti není nic lepšího­). Takže tolik k laserům a jejich dnešnímu vojenské užití v propagandě. Pokud se ale někomu podaří mít výkonný laser, který bude efektivně ničit rakety, tak to bude docela zvrat ve vojenství. De facto rakety jak je známe budou nepoužitelné, letadla to budou mít taky dost blbý, takže se vrátíme ke klasickým dělům a bitevním lodím s pořádnými kanóny, popřípadě gauss­-guny, protože ten tank laserem určitě v nejbližších 150 letech nerozřízneme. Ani zásadní pokrok v laseru proti raketám v příštích 50 letech nepočítám.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 24.10.201917:59
Ještě bych čekal éru militarizace vesmíru. Jasně, je problém dostat náklad nahoru a pak přesně mířit, ale ničivost prostého kusu kovu svrženého z oběžné dráhy je extrémní. A až někdo v sebeobraně pár útočných satelitů rozstřílí, tak nastane éra vesmírného klidu..
PS a ano, rozhodně. Prostá dělostřelba či minometná palba má rozhodně i v době ­"chytré­" munice co nabídnout. Raketu ši drona možné relativně ­"snadno­" sestřelit, lze mást navádění, lze je usmažit.. V mnoha případech je nutné mít cíl označkovaný laserem a podobně. Kdežto dělo 30 km za obzorem vypálí a pak děj se vůle páně. Kus kovu plný výbušniny si prostě letí po balistické dráze, žádné řízení a navádění nemá, tudíž pokusy o jeho zneškodnění či zmatení ignoruje.. Teoreticky by šel sestřelit, v praxi víceméně nejde.
Odpovědět1  0
honza1616 (3623) | 24.10.201919:25
Když mluvíš o militarizaci vesmiru myslíš setřelovani satelitu protivnika jako to demonstrovali Američané v dobe studene valky, ti však dostali rozum, to se nedal ale rict o Čině a Indii které se taky museli předvést.
Dale by se dal zminit ten tajny kluzak co má podobu malého raketoplanu a jeho tajnych misích, ovšem proč tak tajných? Co muze ve vesmiru dělat tak tajného? Samozřejmě špehovat nepřítele, ale nabizi se otázka jestli neni urcen k nějakemu bližšímu pozorování až zaškodnickym akcím s přímím kontaktem na cizich satelitech

V neposledni řadě se da zmínit projekt Thor, což je shození 3 metry dlouhé Wolframove tyče z nizke orbity, nasledny efekt by byl srovnatelný s výbuchem male jaderne bomby jen bez spadu, cena takového projektu a vynesení satelitu ktery by nesl takove zbraně by byla obrovska, ale v případě valky jsou zde obrovská pozitiva, prakticky hned by mohli na uzemi nepritele nastoupit invazni jednotky
a projektyl je schopny na rozdil od jaderne bomby proniknout az hluboku do skály a prorazit i protiatomovy bunkr
Američané tvrdi že Thor je moc drahý, osobně si myslím ze jen mlží a už ho tam mají, poskytnute výhody jsou obrovské.
https:­/­/zoommagazin.iprima.cz­/valky­/tajny­-projekt­-americke­-armady­-obchazi­-zakony­-o­-zbranich­-v­-kosmu
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 25.10.20198:28
Tak drahý to je určitě jako prase. Vem si že musíš mít satelit schopný vypouštět tyhle tyče, které sakra něco váží. Hmotnost jedné takové tyče by byla víc jak 4 tuny. Zaměřování asi taky nebude úplně na metr přesné, ale to nemá být předností téhle zbraně. Manipulace s tak těžkým zásobníkem na orbitě sežere sakra hodně paliva, a když se něco porouchá na satelitu, tak kam pošleš několikatunové monstrum, které je stavěné, aby prošlo atmosférou a na zemi udělalo velký ­"bum­" ? Jinak je to skvělá zbraň, která při převzetí kontroly, nebo oslepení laserem, může udělat paseku ve vašem městě. Ale určitě se tam nějaká tyč, kousek po kousku dostala a sešroubovala do sebe a míří minimálně na jedno velké město :)
Odpovědět0  0
honza1616 (3623) | 23.10.201917:16
Tak v pripade menších dronu ktere jsou na baterie, vetsinou asi Li­-ion tak myslím ze právě to Lithium by mohlo ten dron dobře roztrhal pokud by se zahřálo
A u tech větších co maji spalovací motor na nejaky benzín by to mohlo byt podobné
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.