reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB-IF oznamuje USB Audio, náhradu za jacky

29.9.2016, Jan Vítek, aktualita
USB-IF oznamuje USB Audio, náhradu za jacky
USB Implementers Forum oznamuje nový standard pro využití moderního konektoru USB Type-C. Jedná se o USB Audio Device Class 3.0, který má posloužit jako hlavní řešení pro připojení rozličných zařízení.
O svůj jackový audio konektor nově přišli už příznivci telefonů Apple iPhone a hned poté se začalo říkat, že to není pouze módní výstřelek, ale začátek konce jedněch z nejstarších konektorů. Že to řada lidí nebere s lehkou myslí, to ukazuje už jen to, kolik z nich skočilo na šprým s "tajným hackem" iPhonu 7, v němž si můžeme opět zpřístupnit 3,5mm jack tím, že do telefonu vyvrtáme díru. Tomu řada lidí uvěřila natolik, že si skutečně zkusila jack takto zpřístupnit a pak si někteří z nich mohli rovnou jít pro nový telefon.





Nicméně USB-IF se skutečně bude snažit poslat jacky do výslužby a udělat z USB typu C primární zvukový konektor, s jehož pomocí budeme moci ke zvukové kartě, telefonu, či jinému zdroji napojit televizory, monitory, reproduktory, (VR) headsety a zkrátka vše, co dnes využívá a může využívat nejčastěji 3,5mm jacky. Nicméně to se týká spotřební elektroniky a je otázka, jak to zasáhne třeba profesionální zvukovou výbavu, kde jsou velké jacky i díky své robustnosti stále velice rozšířené a nevypadá to, že by oproti nim titěrný USB C měl zabodovat.

Specifikace USB Audio Device Class 3.0 tak umožní výrobcům hardwaru zjednodušit své produkty a zbavit se velkých audio konektorů. Takové telefony či tablety si už mohou vystačit pouze s jedním konektorem, i když pak mohou uživatelé namítat, že si nebudou moci zároveň své zařízení nabíjet a posloiuchat z něj hudbu. To ale platí pouze v případě, že nevyužívají bezdrátové nabíjení nebo bezdrátová sluchátka, takže cesty tu jsou, ale i tak to mnozí mohou vidět jen jako rozmarnou snahu zbytečně zjednodušovat něco, co může stále dobře sloužit.

Výhoda USB Audio Device Class 3.0 ale je, že přidává další funkčnost jednomu konektoru, který už nyní může přenášet data, digitální audio/videosignál i energii s využitím několika standardů. Výsledná zařízení tak mohou mít i více funkcí a jejich výrobce bude jistě zajímat i to, že vypuštěním 3,5mm jacku bude možné vyrábět asi o 1 mm tenčí telefony, tablety a jiné produkty, které bude také jednodušší chránit před vodou a prachem.

Zdroj: Hexus.net
reklama