reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USB-IF zřídilo program pro ověření kompatibility produktů pro USB C

3.1.2019, Jan Vítek, aktualita
USB-IF zřídilo program pro ověření kompatibility produktů pro USB C
USB Implementers Forum (USB-IF) ohlásilo zřízení speciálního programu, který má pomoci vyřešit problém s nekompatibilními či rovnou falešnými a nefungujícími periferiemi pro rozhraní USB typu C. Co to znamená?
USB Implementers Forum si tak uvědomuje problémy zákazníků s periferiemi, které nevyužívají rozhraní USB typu C správným způsobem, k čemuž přispívá také to, kolika podob může nabývat. Jde o to, že USB C může přenášet až 100 W energie, což nemusí zvládnout kdejaký konektor či kabel a tak podobně. Právě proto byl včera spuštěn USB Type-C Authentication Program, který má představovat "velký milník ve vývoji a adopci USB technologie".
 
 
Jaké je tedy řešení nastíněné organizací USB-IF? Jde jednak o vytvoření standardního protokolu pro ověřování a certifikovaných nabíječek, kabelů, zdrojů a samotných zařízení využívajících USB typ C. Dále to je příslušná podpora pro ověření pravosti přes komunikační kanály USB Data Bus či USB Power Delivery s pomocí 128bitového šifrování, atd. 
 
V podstatě tak jde o vytvoření volitelného bezpečnostního protokolu, který umožní OEM výrobcům ověřit pravost hardwaru, a tím i to, zda daná nabíječka, kabel či něco jiného opravdu dokáže poskytnout to, co slibuje. To vše se stane ještě předtím, než se zařízení použije, a tedy protečou první data nebo začne proudit energie. Zařízení díky tomu budou moci i přesně vědět to, s čím komunikují a jaké vlastnosti rozhraní USB C mohou využít. 
 
Poslouží to tak třeba v případě, kdy budeme chtít zapojit si svůj telefon k veřejné nabíječce. Pokud ta bude mít potřebný certifikát, je to ujištění, že nám telefon neusmaží nebo se nepřipojí k zařízení, které bylo navrženo s úmyslem nahrát do telefonu malware. Potřebnou Public Key Infrastructure (PKI) vytvoří společnost DigiCert, na níž budou také certifikáty. 
 
Otázka je, jaké budou reálné dopady nového programu a co to bude znamenat třeba pro staré nabíječky, čili zda ty vůbec půjdou použít pro nabíjení nových zařízení. To vše závisí také na tom, jak se nový USB Type-C Authentication Protocol vůbec ujme. A nakonec se můžeme ptát, jaký vliv na cenu to bude mít, protože pokud mají být certifikovatelné a ověřitelné také kabely, znamená to, že to nemohou být jen prosté dráty, ale také elektronika. 
 
Zdroj: USB.org


reklama