reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

UserBenchmark nově dává větší váhu jednojádrovému výkonu a menší vícejádrovému

26.7.2019, Jan Vítek, aktualita
UserBenchmark nově dává větší váhu jednojádrovému výkonu a menší vícejádrovému
Díky AMD se konečně hnuly ledy s ohledem na počet jader, které nabízí moderní procesory. Je tak trošku překvapivé, že nový způsob klasifikace procesorů v UserBenchmarku bere více v potaz jednojádrový výkon a méně pak vícejádrový. 
AMD dostalo na trh osmijádrové procesory, které tak už můžeme s klidným srdcem označit (na rozdíl od Bulldozerů). Intel po řadě generací procesorů Core začal reagovat a najednou se vedle jeho čtyřjader objevily i šesti či osmijádrové procesory a nyní čekáme i na desetijádrové Core. Trend je tak jasný a bylo by pouze logické, aby se mu přizpůsobili i vývojáři softwaru včetně benchmarků. Krok UserBenchmarku jde však opačným směrem. 
 
 
Jak můžeme vidět, index výkonu CPU dříve vycházel ze 30 % z jednojádrového či jednovláknového výkonu, z 60 % ze čtyřjádrového a zbylých 10 % vícejádrového. Nyní je to nově 40 % pro jednojádrový, 58 % pro čtyřjádrový a pouze 2 % pro vícejádrový. 
 
UserBenchmark je přitom mezi lidmi velice populární nástroj jak pro otestování vlastních sestav, tak pro velice rychlé a snadné srovnávání různých procesorů či grafických karet, k čemuž se využívají právě ony indexy výkonu. 
 
Čili pokud se dle nové metodiky srovnávají třeba procesory Core i7-7700K a Core i9-9900K, pak druhý z nich má být jen o 17% výkonnější, ačkoliv je první čtyřjádrový a druhý mnohem výkonnější a výše taktovaný osmijádrový procesor. Dvanáctijádrový Ryzen 9 3900X také nevychází nejlépe prostě kvůli tomu, že se na jeho vícevláknový výkon téměř vůbec nehledí. Dříve byl dle UserBenchmark o 1 - 3 % výkonnější než Core i9-9900K, nyní je o 5 % pomalejší. A takový Core i3-8350K má v celkovém žebříčku mnohem lepší pozici než Ryzen 7 2700X, ačkoliv ve většině testů prohrává. 
 
Tato změna navíc přichází ve velice zajímavou dobu, kdy AMD má na trhu již zmíněný 12jádrový desktopový procesor a chystá 16jádrový na září, zatímco Intel bude mít pro běžné desktopy, a tedy i uživatele nejspíše až do jara příštího roku přinejlepším 8jádrový. Nelze tak nepřemýšlet o tom, zda tu neexistuje nějaká souvislost. S jistotou se ale dá říci to, že tato změna v hodnocení jde přímo proti tomu, jak se mění trh s procesory. 
 
V nyní již smazaném vyjádření se lidé z UserBenchmark také ohánějí tím, že právě čtyřjádrové procesory jsou dnes pro hráče zcela optimální, a tak na čtyřjádrový výkon kladou největší důraz. 
 
i takto může vypadat škálování výkonu s počtem jader - Hardware.info
 
Jenomže už dnes tomu tak není a navíc, benchmarkové databáze lidé obvykle využívají i k tomu, aby se mohli rozhodnout, co si pořídí, takže je i třeba myslet do budoucna a dnes se dá už říci, že optimum je šestijádrový procesor s HT/SMT. Ovšem UserBenchmark už jeho dvě jádra navíc téměř vůbec nebere v potaz. 

Zdroj: wccftech


reklama