reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USG Dongle ochrání počítač před nebezpečnými USB zařízeními

6.3.2017, Jan Vítek, aktualita
USG Dongle ochrání počítač před nebezpečnými USB zařízeními
Jedním ze způsobů, jak dostat malware na cílový počítač, je nechat někde poblíž něj povalovat se USB Flash disk. Řada lidí jej totiž sama bez rozmýšlení připojí, neboť prostě předpokládá, že jej jen někdo ztratil. Právě proto je tu USG Dongle.
USG Dongle má sloužit především jako ochrana před BadUSB, což je malware, který přeprogramuje elektroniku v USB zařízeních tak, že ve výsledku dokáže překonat ochranu operačních systémů posílenou o antivirový software. Nejde tak vůbec o to, že bychom byli ohroženi napadením počítače pouze tehdy, kdy najdeme na cizím flash disku soubor annakournikovavideo.exe a spustili jej.





Před útoky tohoto typu by mělo chránit nové hardwarové zařízení, s nímž přišel Robert Fisk a ten jej označil za USG Dongle poskytující "firewall našim USB portům". Jde tak o zařízení, které má umožnit bezpečně připojit i flash disky napadané malwarem typu BadUSB.





USG se evidentně nachází ve stádiu prototypu (který je ale už dostupný), ale už z něj je vidět, že prostě poslouží jako mezistupeň se dvěma porty USB A. Tvůrce uvádí, že jeho firmware je plně otevřený a upravitelný, takže i věrohodný. Podporuje přitom připojení zařízení s USB mass storage, což jsou většinou flash disky, dále klávesnice, myši a další případná zařízení, jejichž podpora se může přidat později. Jde také kompletně o plug and play zařízení nevyžadující žádné ovladače, takže je vhodné pro všemožné systémy Windows, Mac OS či Linux a další.

Aktuálně však stále jde o nehotový hardware, který zatím neumožní připojení USB hubu pro rozšíření počtu portů a také má zatím propustnost jen 12 Mb/s. Robert Fisk zatím prodává USG v1.0 přímo na požádání, ale také nabízí potřebná schemata a software na to, abyste si mohli postavit svůj vlastní, což přijde asi na 50 dolarů za potřebný hardware k nakoupení.

Zdroj: Hexus.net
reklama