reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Utilita pro AMD umožní přetaktovat i pouze jednotlivé CCX

26.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Utilita pro AMD umožní přetaktovat i pouze jednotlivé CCX
CCX je už dobře známá zkratka pro Core Complex a v případě procesorů AMD se jedná o skupinu čtyř jader, které náleží jejich vlastní L3 cache. Známý overclocker shamino1978 nyní ve své utilitě umožnil taktovat právě jednotlivé CCX.
Nová verze utility Work Tool pro taktování procesorů AMD Ryzen tak nabízí funkci, kterou samotný oficiální Ryzen Master dosud nemá, i když si lze představit, že ně každý může o něco takového vůbec stát. 
  
 
Jeden Core Complex tak nese polovinu jader původního čipu Zeppelin, který tvoří procesory Ryzen, ale i Threadripper a EPYC. CCX se využívají také v nových 7nm procesorech Zen 2, respektive v jejich čipletech. Přiložený obrázek ukazuje schéma procesoru vybaveného dvěma samostatnými čipy po dvou CCX, což tak může být třeba 16jádrový Threadripper nebo chystaný Ryzen 9. 

Čím více jader tak máme, tím více CCX bude k dispozici, přičemž to, že Ryzen 3 a některé Ryzen 5 mají pouze čtyři jádra, neznamená, že mají automaticky jen jeden CCX. Všechny až na APU využívají alespoň dva, ovšem s deaktivovanou částí jader, takže nová funkce uvedené utility je využitelná i pro levnější Ryzeny.
 
Ryzen Master přičemž již má umožnit taktovat jednotlivá jádra, takže taktování po jednotlivých CCX dle toho možná působí už jako zbytečné. Ovšem pro utilitu od AMD je tu kvůli internímu děliči frekvencí v CPU jedno omezení. Pokud nějaké jádro nataktujeme dejme tomu na 4,5 GHz, pak další musí dle techPowerUp běžet na frekvenci o 1 GHz nižší. Work Tool tak umožní si vyzkoušet, které CCX zvládne vyšší frekvence a těchto možností využít. 
 
Je třeba ale důrazně upozornit, že tato utilita rozhodně není vhodná pro každého. Zvláště při nastavení napájení musí uživatel přesně vědět, co dělá, jinak může snadno skončit se zničeným procesorem, do nějž si nechal pustit příliš vysoké napětí. Doporučuje se především nepoužívat nastavení auto nebo offset, ale pevně dané a hlavně bezpečné hodnoty napětí. 
 
Zdroj: Overclock.net 


reklama