reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uvedení GeForce 7800 GTX očima Světa hardware

27.6.2005, Martin Štěpánek, článek
Uvedení GeForce 7800 GTX očima Světa hardware
Jak jsem již upozorňoval minulý týden, ve středu proběhlo oficiální uvedení nové rodiny grafických karet nVidia s číslovkou 7. Novináři z celé Evropy proto zavítali do města módy, do Paříže. Jak uvedení probíhalo a o čem se mluvilo si povíme v menším pohledu zpět.
Kapitoly článku:
  1. Uvedení GeForce 7800 GTX očima Světa hardware
  2. O čem se mluví
  3. Karty s GeForce 7800GTX na palubě
  4. Závěr
Pařížské uvedení GeForce 7800 GTX


Espace Clacquesin ve čtvrti Malakoff

Většina z vás si už určitě přečetla článek o nových vlastnostech a technologiích, který připravil Zdeněk Kabát, a který byl publikován ve středu 22.6. v 15:00, tedy v době kdy oficiálně padlo NDA, které je pro přístup k novým infomacím ještě před uvedením potřeba dodržet. Sama nVidia o této nové vlajkové lodi mluví jako o největší události od uvedení GeForce 4. V podobném duchu se pak nesla celá prezentace, která byla situována do bývalé destilárny Clacquesin ve středu Paříže, jen necelých pět minut taxíkem od Eiffelovy věže (na české poměry sice 5 minut nevypadá málo, ovšem Paříž je přeci jen o krapet větší).


Krásné ženy a rychlá auta nesmí chybět na žádné akci

Ovšem mnohem zajímavější než místo konání byl výčet pozvaných novinářů. Celkem se sešlo přes 60 novinářů z celé Evropy s tím, že nechyběli ani zástupci tak vzdálených zemí jako je Rusko, Norsko nebo Švédsko. Českou Republiku jsem zastupoval za Svět hardware já (Martin Štěpánek) a kolega Matuška z IDG alias PC World. Ze Slovenska, tedy jazykově blízké země, přiletěl Jan Lončík z časopisu PC Space. Pozvání od nVidie mě velmi těší, jelikož Svět hardware byl jediným z internetových serverů zastupující Českou a Slovenskou Republiku. Na druhou stranu se nedivím, že pozvání nedostali jen papírové časopisy. Většina zájemců o grafickou kartu s cenovkou přes 15 tisíc korun se zajímá, jaký výkon jim taková investice přinese a to se dozví především na internetu, kde je větší prostor pro detailní a vyčerpávající informace. Svět hardware samozřejmě nezklame a už se pilně pracuje na přípravě podrobné recenze této nové grafické karty.



Jens Neuschaefer
Product PR Manager

Neměl bych zapomenout ani na Jense Neuschaefera, který spolu s Lucianem Alibrandim (nejvyšší PR manager v nVidii) stáli za pozváním SH k celé akci.

Prezentace
Hlavní slovo dostal Dan Vivoli, Viceprezident společnosti nVidia. Když pominu klasické superlativy, kdy je každé slovo doplněno o přídomky jako super, hyper, ultra, mega, giga a podobné, zmínil několik zajímavých věcí.




Hned na úvod se jedná o graf se zkratkou GHG (Graphic Holy Grail aneb svatý grál grafických karet). Jedná se o dva směry vývoje grafických karet, kdy se jeden žene za maximálním výkonem, tedy co nejvyšším počtem FPS a druhý se snaží zdokonalovat možnosti grafických akcelerátorů a zlepšovat tak výsledný vizuální dojem. Svatý Grál je samozřejmě ukryt za maximálním výkonem a grafikou, která si s realitou nic nezadá. Podle Dana Vivoli si nVidia zvolila střední cestu. Pokud nahlédneme mezi řádky, pravděpodobně narážel na ATi, která momentálně nemá žádnou grafickou kartu s podpororu Shader Modelu 3.0 (jistě, Fudo je už za dveřmi a u něj PS a VS 3.0 chybět nebudou).




Mezi dalšími věcmi přišla řeč na vylepšení, kterými byla nová řada vybavena. Asi nejvíce byl zdůrazňován zvýšený počet pipelines spolu s vylepšenými Pixel a Vertex shadery. Vše bylo znázorněno na nové víle Luna která je nyní mnohem dokonaleji ztvárněna. To má souvislost i s výkonem shaderů, které v případě GeForce 7800GTX mají výkon 165GFlops, ale u GeForce 6800Ultra pouze 54GFlops. Jedná se tedy o téměř trojnásobný výkon, což značí, že došlo k větším změnám než pouze přidání 1,5× více pipelines.




Rovněž se mluvilo na téma dostupnost. nVidie se u GeForce 7800GTX snažila vyhnout tzv. papírovému uvedení, kdy je produkt dostupný až za delší dobu. Na závěr celé prezentace tak bylo vypsáno hned několik prodejců, kteří měli kartu na skladech již v den uvedení. Bohužel jsem marně hledal zástupce ČR, na druhou stranu, podle toho co se mi doneslo by karty měly být v prodeji i u nás v nejbližších dnech, pokud se tak už nestalo. nVidie se pravděpodobně snažila vyhnout podobné situaci, která nastala v nedávné době s uvedením nForce4 Intel Edition. Desky na této čipové sadě založené byly k dispozici až za hodně dlouhou dobu a ani teď jich na trhu není mnoho.

To je prakticky vše, co stojí za zmínku z prezentace, jelikož oficiální informace k technologiím a vlastnostem přinesl Zdeněk Kabát.
Pokračování:
O čem se mluví...
reklama