reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Uživatel Core i5 generace Haswell objevil největší známé prvočíslo

7.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Uživatel Core i5 generace Haswell objevil největší známé prvočíslo
I starší hardware stačí na nové objevy, jak ukázal Patrick Laroche z Floridy, který loni objevil největší známé prvočíslo. To má téměř 25 milionů číslic a patří mezi tzv. Mersennova prvočísla. Jde tak o výsledek programu GIMPS.
Program Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) čítá tisíce lidí, kteří se s pomocí svých počítačů snaží hledat největší Mersennova prvočísla. To jsou taková prvočísla, která odpovídají celočíselné mocnině čísla dvě, od níž se poté odečte jednička. Například je to 25-1, čili 31. Veškeré celočíselné mocniny dvojky minus jedna samozřejmě nejsou prvočísla, což je třeba 24-1, tedy 15. 
 
 
Prvočíslo objevené Patrickem Larochem má oproti své dlouhé formě snadno zapamatovatelné označení M82589933, což tak znamená, že jde o prvočíslo odpovídající 282589933 - 1, přičemž výsledek má přesně 24.862.048 míst. Toto prvočíslo bylo objeveno už v předchozím roce, ale řadu dní trvalo, než bylo ověřeno, že je skutečně nedělitelné bezezbytku. 
 
Patrick Laroche použil svůj počítač postavený na procesoru Core i5-4590T, čili 22nm modelu Haswell se 4 jádry. On sám přitom není zrovna nadšenec do Marsennových prvočísel a aplikaci GIMPS začal používat k tomu, aby testoval stabilitu stavěných počítačů a poprvé jej spustil teprve před nějakými čtyřmi měsíci. Lze si tak představit, že tímto brzkým úspěchem asi dokázal některé dlouhodobé účastníky programu GIMPS poněkud nakrknout. Ostatně za takové objevy se dávají i finanční odměny, a sice mezi 3 a 50 tisíci dolary, přičemž pro objevitele prvního prvočísla o více než 100 milionech míst má Electronic Frontier Foundation připraveno 150 tisíc dolarů. Zda Laroche sám něco dostane, to není jasné. 
 
Aplikace GIMPS už dle blogu dané organizace posloužila k objevu 12 velkých prvočísel, a to mezi M220000000 a M285000000, přičemž se očekávalo, že jich bude spíše tak třikrát méně. 
 
Ověření nového prvočísla trvalo na systému s Core i5-4690T plných 12 dní, přičemž další lidé už dokázali nezávisle potvrdit, že jde skutečně o největší známé prvočíslo. Nicméně není to tak, že by se na to hned vrhli vědci se superpočítači. Andreas Höglund použil svou kartu s GPU NVIDIA V100 a CUDALucas, která to zvládla za 21 hodin a Aaron Blosser to zvládl s Prime95 na Core i7-7700K za 6 dní a 8 hodin. Zde můžete nalézt tabulku s největšími Mersennovými prvočísly.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama