reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.3.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Extrémně levné klíče k Windows sice mohou (nějaký čas) fungovat, ale jejich majitele riskují problémy se zákonem. Německé orgány předvolávají některé jejich uživatele a hovoří se dokonce o domovních prohlídkách.
janekjankovatej1 (23) | 11.3.202110:08
Já už předvolanej byl nějak se dohmátli že jsem si na aukru za 300 zakoupil windows­(teď jsou i za 100­).
Jsem jim předložil fakturu od prodejce a ukázal na notebooku že Windows jsou i dle samotného Microsoftu legální .
Ještě se ptali jestli mi nebyla divná nízká cena když stojí jinde 2,5tis ­- jsem jim říkal že vůbec.
Vše sepsali a už se neozvali :­-)
Odpovědět0  0
FabledWarrior (177) | 9.3.202113:02
Tak teď přemýšlím, jestli i já nejsem trošku mezi těma, co koupili levný klíč.

Tak jak to bylo:
Na konkurenčním serveru jsem viděl PR článek od redakce, kde upozorňovali na klíče k produktům MS v akci. Jednalo se celkem známý český server ­(ten kde byl PR článek­), tak jsem se šel přes link podívat, co tam je zajímavého. Windows 10 jsem měl legální OEM k notebooku, ale zalíbil se mi tam MS Office 2019 Professional za v přepočtu asi 550 kč. Chvíli jsem přemýšlel a došel jsem k závěru, že to bude asi nevyužitá licence z nějaké korporace, kterou uvolnila korporace k prodeji. Jelikož korporace mají vyjednané úplně jiné ceny + jsem počítal s tím, že i ta korporace se toho chce zbavit a tak si nebude nasazovat nějakou vysokou cenu. Koupil jsem licenci, zaplatil kartou, na e­-mail přišel kód. Stáhnul jsem si z MS serveru instalační ISO. Před začátkem stahování to po mně chtělo ten kód, aby mi to dalo správnou verzi. Vše proběhlo úplně bez problému, MS ověřil licenci a já žiju s tím, že mám legální office a že se nemám čeho bát. A teď se tady dočtu, že se možná mám čeho bát? Vždyť jsem neudělal nic špatného a ještě v dobré víře jsem za ten produkt key zaplatil, abych to nikde nemusel pirátit. Jak já mám vědět, jestli opravdu ta nabídka byla z nějaké korporace nebo šlo o kód zaplacený kradenou kreditkou? Proč mi to MS ověřil a byl bez problému a i doteď vše funguje bez problému?

Já nejsem znalej zákonů, ale myslím si, že jsem zachoval čestně a zodpovědně a nikdo mě za to nemá co stíhat.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 9.3.202121:41
Sice úspěšně míříme do cyberpunkové společnosti ­(a tím nemám na mysli hru, ale celkovou vizi, kde korporace vládnou a kdo není ůjejich­" ten je bezmocný človíček atd­) ale ZATÍM jeou vůči běžnému občanu jen beztrestné. ZATÍM musí oni prokázat vinu, ne že občan musí prokázat nevinu. ­(bohužel, je to opravdu JEN zatím, směřuje to k tomu ­"správnému­" stavu obráceně.­)
Odpovědět2  0
regine (57) | 8.3.202119:05
Paní se pokazil disk v herním laptopu MEDION za asi 30 tisíc. Žádala mne loni o pomoc, neb samozřejmě neměla zálohu. Napsali jsem do Německa firmě MEDION o pomoc. Po asi měsíci mailování bez řešení, jsem se rozhodl, že opíši číslo Windows 7 a použiji běžnou instalaci. Číslo jsem ověřoval na Microsoft k tomu určené stránce. Uvedeno není správné. Že může jít o OEM. OEM nebylo na etiketě označeno. Po instalaci Windows 7 tvrzeno, že nelze aktivovat. Jen tak ze zábavy jsem provedl update na Windows 10 a HLE, aktivováno.
Odpovědět1  0
Milanese (59) | 10.3.202119:03
výborne! len Win7 sú lepší produkt ako W10!
Odpovědět0  2
x3m (149) | 8.3.202113:08
Akoze posudzovat legalnost niecoho na zaklade ceny je teda dobre trhle. To akoze, ked alza ma nieco v zlave 90% mam automaticky predpokladat, ze sa jedna o kradnuty tovar? Alebo 2+1 zdarma. Alebo typicky bazar, kupil som si napr. bycikel za 100eur, potom som sa ho rozhodol predat a kedze pre mna uz nema ziadnu hodnotu, tak som sa chcel zbavit rychlo, tak som ho predal za 20, to akoze som teraz zlodej? Cena je tvorena ponukou a dopytom a ako taka nemoze byt v ziadnom sudnom spore vedena ako dokaz toho, ze som kradol alebo, ze som nieco kupoval s tym, ze som vedel, ze sa jedna o kradnuty tovar, obzvlast ked sa tieto ceny objavuju u mnohych predajcov.

A to prehlasenie o tych ciselkach; microsoft videl ako vlastne predava tie svoje produkty? Ved okrem ciselka na papieriku tam nic nie je, akurat krajsia krabicka. Tak co splietaju o licencii. To davali este niekedy v casoch win95, taky peknejsi certifikat aj s nejakych stemplom ale teraz je su to uz len vizitky.
Odpovědět7  0
kolecko (40) | 8.3.202116:20
Výhovorka ako keď niekto kupiuje z bazošu značkový Dell za 100€ ...
Odpovědět1  3
x3m (149) | 8.3.202116:35
Tak si predstav, ze tych znackovych dellov sa budu predavat stovky az tisicky od desiatok az stoviek roznych predajcov. Alebo pri likvidacii firiem su tiez tie ceny vyrazne nizsie. A vies ako prudko klesaju napr. ceny serverov ­(aj tych znackovych dellov­) pri bazarovom predaji v porovnani s novym serverom? A to mam predpokladat, ze ich teraz z nejakej firmy ukradli?

Ano, mozem spozorniet pri podozrivo nizkej cene, ale jedine co riskujem je prepadnutie veci a nie, ze ma niekto bude stihat ako zlocinca.
Odpovědět2  0
brejncz (37) | 8.3.202112:38
Mám zakoupeny 4 Win 10 Home i Pro z aukra a po 4 letech pořád vše v pořádku.
Jedno PC nemá Windows 10 více jak rok aktivované vůbec a taky běží normálně. Jen v dolním rohu je informace, že systém není aktivovaný.
Odpovědět1  0
Sigi_cz (16) | 8.3.202123:20
beží, ale nelegálně. Dle licenčního ujednání se bez aktivace nesmí používat.
Odpovědět1  0
tik-tak (111) | 8.3.202110:50
To ma potom zavrú za lacné zemiaky­/brambory z Polska ? A čo lacný textil a obuv z Číny ? Na základe čoho mi polezú do PC , a budú ma stíhať ? Na to musia mať predsa nejaké povolenie ...... A ako sa vôbec dozvedeli o tom ako som získal licenčný klúč ? Nechce sa mi veriť , že v dnešnej dobe mi budú prehladávať dom­/byt z dôvodu legalností MS ?
Ja už som kupoval viac NTB bez OS a dnes je Linux na slušnej úrovni a 99% veci je zadara , pokial nechcete vyslovene hrať tak doporučujem akýkoľvek Linux ..... Aj VŠ vo vnútri bežia na niektorej distribúcii Linuxu. Inštaloval som s kolegom Linux pre vysunuté sociálne pracovisko v obci , jediné čo bol problém ­- naučiť ich ukladať textové súbory ako .doc , aby to poznal systém inde v maliy ap.
Odpovědět5  0
MarianTN (37) | 8.3.20219:41
Právne podľa výkladu, ak naozaj veril, že je kľúč originálny, lebo to tam tak mal predajca uvedené a že stál 10eur a nie 150, hold je tvrdenie voči tvrdeniu:­) Keď má grafika stáť 10 000 a niekto mi ju predá za 30tisíc, je to rovnaký prípad:­) aj keby mi ju predal za 5.

Tým nehovorím, že suma a jej výška robí z nelegálnej legálnu, ale práve o to ide, ak by mi na súde argumentovali tým, že negálnym ten win je len preto lebo stál oveľa menej..well noup:­)

Samozrejme, som takú licenciu už v minulosti skúšal zakúpiť, rovnako ako si noťas i starší PC aktivoval tou teraz mi vypadol termín, jednoducho upraveným biosom skrz ktorý sa win tvári ako z továrne predaktivovaný PC a teda ho MS nemôže zablokovať, lebo by tým pádom zablokoval aj stotisíce oficiálne v továrni predaktivovaných PC. Trochu letmo náročnejší DIY postup, ale plne funkčný.
Odpovědět3  0
Milanese (59) | 10.3.202119:21
hold neni naše ani české slovo, použi buď holt ­- české alebo napíš ­" nuž­" !:­-)
Odpovědět0  0
TomasOxx (23) | 8.3.20219:10
Takovéto licence jsem zatím nezakoupil, ale mnohokrát jsem o nich uvažoval a snažil se najít nějaké rozumné informace a hlavně nástroje na ověření, jak tomu je...
Microsoft nemá, není schopen či ochoten poskytnout uživateli nástroj, kterým by si mohl ověřit typ licence ­(OEM­/Retail, VL­/Multi, ..­) a k tomu případně srozumitelní info o teoretickému právu­/legálnosti na jejich užití.
Jediné co se uživatel dozví je, že jeho systém byl aktivovaný a nazdar...
Odpovědět10  0
Sigi_cz (16) | 8.3.202123:26
pokud se nepletu, tak jediná přenosná licence je krabicovka ­(retail­), takže mám krabici a na jeden PC můžu licenci použít. Nemám krabici, tak win často po nějaké zásadnější změně HW ­(nový PC­) končí.
Jak to je v praxi víme :)
Odpovědět0  0
Daret (33) | 8.3.20218:28
Cele mi to pride postavene na hlavu.

Ako moze niekto tvrdit, ze na zaklade ceny sa jedna o neplatnu licenciu. Druhotnt, rovnako ako i bazarovy predaj ma vzdy inde ceny ako novy kus.
Rozhodne to plati aj v pripade SW, inak by to nik nekupil.

Nieco podobne sa riesilo aj na root.cz, kde bola reklama na Goodoffer, kde su ceny sa Windows a Office v rozsahu 15­-30$.
Obratili sa priamo ja na Microsoft a dostali taku nemastnu­-neslanu odpoved, kedy ani sam MS nevedel jednoznacne povedat, ci su licencie legalne alebo nie.
https:­/­/forum.root.cz­/index.php?topic=18810.60

Ako to ma potom rozoznat obycajny clovek?

Tato loby autorskych prav uz zasla prilis daleko. O chvilu bude lepsie niekoho zastrelit, nez si kupit SW.
Odpovědět12  0
mittar (153) | 8.3.20216:58
V tu chvili prijde zacatek konce Win, uz ted si na hrani lidi koupi radeji konzoli, mozna sem tam propluje nejaky ten predinstalovany notebook, ale oproti minulosti kdy nebyly smarty a chromy to uz taky asi nebude takova slava, ze by si meli radeji dobre spocitat jestli jim to vlastne za to stoji, jakmile nekoho donutis prchnout z ekosystemu, neni vubec jednoduche dostat ho zpatky. Docela by me zajimalo, jestli se nekdo z te pravnicke kumpanie vubec zeptal MS jestli o to stoji, protoze i kdyz ty lidi nakrasne po nekolika letech odrbou, kolik z nich bude u Win chtit zustat a hlavne pokud to donuti lidi jednat, kolik z nich pujde a koupi ji primo u MS a kolik se na to vykasle a hodi tam ubuntu. Nemluve o tom basneni SW jako sluzba. Poserte si to s Win u lidi jeste vic nez s vydanim W10 a muzete si svuj obchod poustet na prezentacich v headquateru.
Odpovědět7  2
wrah666 (6205) | 8.3.20217:13
On by ­"software jako služba­" asi i slšně fungoval a ku prospěchu všech. JENŽE záleží na podmínkách. MS zcela nepokrytě těží z toho, že žáda ve škole naučí dělat na windows.
Odpovědět3  1
GogoX (515) | 8.3.20216:25
celý tenhle článek je dobrý pokus odradit zájemce od koupi licence za pár šlupek a zaplatit přes 1k za tu samou licenci, akorát ověnčenou bláboly firem ­"nejlevnější sofware­", kde si můžete přečíst, že jedině ta jejich lkicence je legální ... že někde v nějaké prdeli nějaký vesnický návladní nějak rozhodne, je relevantní asi jako písek na poušti ... zbourá ho průměrný advokát s rozhodnutím eu soudního dvora v ruce ... pokud kjdokoliv kupuje v dobré víře, můžou mu úřady foukat do zádele i kdyby za to nezaplatil ani cent ...
Odpovědět4  1
littleon (68) | 8.3.20211:19
Dodnes není vyřešená zásadní situace k danému tématu. Jdu si koupit PC a nepoužiji licenci mě k němu vnucenou ­(mám multilicenci nebo používám jiný OS­). Co s ní udělám? Samozřejmě jí prodám, nevyhazuji peníze oknem, popř. woknem. Když jí budu chtít prodat, musím levně, jinak se mi na ní každej vykašle. Proč je vnucená? Proč musím kupovat PC s licencí, o kterou nestojím? Takže zde bych začal.

A pak mne napadá, logicky, když si koupím židli, namísto za 2000Kč, za 500Kč, jsem zloděj a jsem vinen?

Pakliže někdo prodává nelegálně získané zboží, nemám sebemenší problém s tím, že prodejce sejme policie, potažmo soud. Ale proč by měl být vinen kupující, tomu úplně nerozumím, obzvláště v době, kdy jsou licence vnucovány, aniž by o ně kupující stál → ovlivňuje prodejní cenu.

Chápu a souhlasím s potřebou firem hlídat si práva, přesto, dokud nezavedu podmínky, které se nebudou blížit k relativnímu normálu ze své strany, nemůžu chtít, aby se relativně normálně choval zákazník. Tuplem ne u lidí, kteří nemají povědomí o tom, že kupují něco ­"nelegálního­". Když si půjdu koupit kokain, tak vím, že jde o nelegální zboží a riskuji. Když si koupím Windows, tak je to ruská ruleta? Ať žije korporátní kapitalismus.... Nevím jak vám, velebnosti, ale mě se chce blejt.
Odpovědět15  0
asip80 (1164) | 8.3.20218:41
opravdu je takový problém koupit hotový PC bez OS ?
Odpovědět1  9
danno (335) | 8.3.20219:28
Pri notebookoch je to takmer nemozne, pokial neurobis vela kompromisov, a potom si v rovnakej situacii ­- tiez kupujes to co vlastne nechces.
Odpovědět4  0
asip80 (1164) | 8.3.202111:22
sice sem měl spíš na mysli ­"stolní­" PC, ale dnes si člověk může nakonfigurovat i velmi drahé NTB bez kompromisů na přání >> opravdu v tom nevidím problém a i dnes se dají okrajově koupit ­"hotové­" konfigruce s xDOS­/LINUX­/bez OS
Odpovědět1  4
andre_z (154) | 8.3.202111:08
Ale ono to není tak barevné s tou licencí, ale spíše čermobílé… Jestliže jsi koupím NB, nebo PC a je u něj licence, tak tu licenci prakticky prodat nemohu. Jelikož se skoro vždy jedná o OEM licenci, tedy se licence dá prodat jen s tím HW...
Odpovědět1  5
Martan67 (37) | 8.3.202111:51
OEM licenci kterou nepotřebuji sice podle licenční EULA smlouvy Microsoftu nemohu prodat, ta je ale přitom podle rozhodnutí evropského soudu v tomto bodě neplatná, a já tuto liceci prodat mohu. A zcela legálně!
To, že i mnohé místní soudy toto rozhodnutí evropského soudu neznají a jsou schopny rozhodovat v rozporu s ním, na celé věci nic nemění! Jen je třeba nebýt ustrašená ovce, a nebát se odvolat v případě podobného nesmyslného rozhodnutí.
Koupě takovéhoto SW není a ani nemůže být v rámci EU v žádném případě nelegální! Na to by nejprve muselo dojít ke změnám zákonů a i rozhodnutí a stanovisek evropského soudu!
Odpovědět5  1
Tomcat2 (631) | 8.3.20210:20
Já nevím, ale tuším je na to EU zákon, že druhotné licence jsou legální. Otázka je, jestli se přeprodej multilicencí dá takto považovat.

Já jsem taky koupil na Bazoši klíč na Win10 Pro za 120Kč a dal zadara dalším 5 známým, co ho použili a všem bez problémů funguje, protože je to MAK multilicence...a neřeším to...ale to, že v Reichu kvůli pár Euro dělají domovní prohlídku tomu, kdo ten klíč použil, mi přijde divný, to se jim přece nemůže vyplatit...
Odpovědět6  0
DarkRichelieu (1230) | 8.3.20218:06
V Německu vám ­"Polizei­", zaklepe i za ­"nevhodný­" příspěvek na facebooku, takže jestli mají klepat kvůli korporátnímu kapitalizmu, tak tomu i uvěřím.
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 8.3.20218:40
I tady. Kamarád napsal na FB něco o CIK... zlodějce. A byli u něj, a musel jít ­"podat vysvětlení.­" ­(a ani to nebylo vulgární, natož nepravdivé. Že je cik... je k poznání na pohled a že je zlodějka říká trestní rejstřík)
Odpovědět4  0
machja (35) | 7.3.202123:19
https:­/­/news.softpedia.com­/news­/police­-reportedly­-going­-after­-windows­-10­-users­-who­-bought­-cheap­-keys­-online­-532310.shtml dle tohoto zdroje se k tomu oficiálně autority v německém státě dosud nevyjádřili.

Jestli se ted něco změnilo, tak je i na místě aby to zmizelo z google nákupů apod.
Ale pokud se autority nevyjádřili tak bych nevířil emoce.
Počkejme na to.

Jak je veřejně známo tak se peníze perou ve velkém. ALe praní špinavých peněž je jen důsledek neschopnosti potírat zločin. Kam až tohle zajde?
Odpovědět6  0
Jáchym Šlik (30) | 7.3.202123:46
Potvrdil to státní zástupce ve městě Koblenz pro jeden z odkazovaných webů: https:­/­/www.golem.de­/news­/windows­-und­-office­-tausende­-verfahren­-wegen­-unserioeser­-microsoft­-lizenzen­-2103­-154691.html


Tady je web zmíněné advokátní kanceláře, která tyto problémy řeší. Bohužel video je jen v němčině, ale z automaticky přeložených titulků do angličtiny se dá leccos pochytit: https:­/­/www.it­-anwalt­-kanzlei.de­/windows­-10­-aktivierungskey­-fuer­-250­-auf­-ebay­-strafverfahren
Odpovědět4  0
machja (35) | 8.3.202114:21
dobře. nicméně podle našeho právního řádu OZ:
koupil jsem v dobré víře že mám originál.
za dobrou víru trestat lidi? to je u nás protiprávní. v německu je určitě jiný právní řád. takže tam to je asi jinak.
Odpovědět1  0
ugh (20) | 7.3.202122:09
Já vám nevím. Neměl by nejdřív někdo kupujícímu dokázat, že udělal něco špatně? Koupit něco i když za nízkou cenu­(ne každý je takový excelentní zbožíznalec jako Ing. Kačanová­) není nic nelegálního.
Odpovědět8  1
wrah666 (6205) | 7.3.202122:23
Nějak mě nenapadá, jak by to mohli dokázat, pokud by nenechal PÍSEMNÝ důkaz o úmyslu, nebo pochybnstech takového nákupu. I třeba email je zpochybnitelný a to tuplem, když je zain teresovanou firmou čistě náhodou Microsoft, který má logicky čistě náhodou přístupy k zadním vrátkům. U svých systémů se stoprocentní jistotou. A zcela nepochybně analyzoval i třeba linux, takže varianta ­"našli tam bezpečnostní díru a zneužili­" není až tak od věci. Tuplem, když si člověk uvědomí, že jde o kšefty v hodnotě miliard dolarů ročně. Člověk je ochoten vyvinout velmi mnoho snahy, aby si je ochránil...
Odpovědět2  2
Hnizdo (433) | 7.3.202121:54
To je pouze zastrašování. Určovat legalitu nákpupu druhotné sw licence jen dle ceny nelze. Kupující je povinen pouze předložit­/vlastnit doklad o koupi. Odpovědnost za legalitu nese pouze prodejce, nikdo jiný.
Odpovědět6  0
x3m (149) | 8.3.202113:16
Poopravim ta. Kupujuci ­(pokial nie si firma­) nie je povinny vlastnit ziaden doklad o kupe. Oni su povinny tebe dokazat, ze si to ukradol a nie aby si ty dokazoval, ze si nieco neukradol.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 7.3.202121:55
MS v zásadě argumentuje tím, že poznání pravosti je jen na základě ceny. Což je nesmysl. Rok co rok zaniká XY firem, co měly win legální a případný konkurzní správce rozprodává majetky za zlomek ceny. Rok co rok jsou vyřazeny a vyhozeny miliony PC, z nichž na XY nepochybně je ­"plná­" ­(tedy nikoliv OEM­) verze licence a kdokoliv jí může volně nabídnout k prodeji.

PS: a legenda o nákupech kradenou kreditkou? Tak proč to oni sami ignorují a defakto podporují? Je elektronická doba. Stačilo by pár vteřin púo reklamaci platby VISOU prostě klíč zrušit. Během pár dní by prodejci kradeného dostali ze všech serverů bany a lidé by si dost rychle zvykli, že mají brát jen od prověřených, jejichž klíč za týden nemizne. Jenže to je přesně to, co MS nechce, Protřídit nepoctivce. Co kdyby si náhodou lidé zvykli, že prakticky všechny nabídky druhotného prodeje jsou opravdu funkční klíče :)
Odpovědět5  0
Andir (747) | 7.3.202122:21
víš kdyby sis někdy něco zjišťoval než vypisoval své ­"rozumy­" tak zrovna G2A třeba kde se prodává software často z kradených kreditek se už řešilo několikrát možná i zde, a klíče se vydávají často v balíku ne jednotlivě pak můžeš jedině zablokovat balík a tím riskuješ že zablokuješ i ty co to mají pořízený legálně a to nikdo riskovat nechce, a s tím mají problém víceméně všichni co prodávají klíče hromadně ;­) ale chápu je snazší za vším vidět konspirace jak je v ČR zvykem, a všechny konspirace jsou tak špatné že každej jarda je prohlédne :D
Odpovědět1  10
wrah666 (6205) | 7.3.202122:32
A je to snad MŮJ problém, že jsou firmy líné generovat unikátní klíč ke každé platbě?
Odpovědět19  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.