reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Číně se letos do května vyrobilo už na 140 miliard čipů

18.6.2021, Jan Vítek, aktualita
V Číně se letos do května vyrobilo už na 140 miliard čipů
Data čínské vlády ukazují na prudce se zvyšující výrobu místních firem produkujících počítačové čipy. Pokud jde o dosavadní období roku mezi lednem a květnem, vyrobilo se již na 140 miliard čipů. 
Čína dosud pochopitelně nepatří mezi největší či nejvýznamnější regiony vyrábějící počítačové čipy, ovšem v tomto ohledu roste a v posledním roce byl tento růst alespoň dle údajů čínské vlády velice prudký. Ostatně v posledních měsících jsme si mohli číst zprávy i o tom, jak čínské firmy skupují všemožnou výbavu pro výrobu čipů, která se nyní velice hodí, i když není nejnovější. Poptávka je totiž velice silná a kapacity nestačí v podstatě bez ohledu na vyspělost výrobních technologií. 
 
 
Nyní se dozvídáme, že jen v květnu tohoto roku se v Číně vyrobilo téměř 30 miliard počítačových čipů, což představuje meziroční nárůst o 37,6 procent. V dubnu to bylo ještě 28,7 miliardy a v březnu pak 29,1 miliardy, čili se nedá říci, že by produkce v Číně v posledních měsících rostla, jenomže celková bilance za prvních pět letošních měsíců činí 139,9 miliard čipů, což je meziroční nárůst o 48,3 procent, jak udává South China Morning Post na základě oficiálních údajů. 
 
Mezi tyto čipy by se ale měly počítat i ty, které v Číně vyrobily i firmy jako Samsung, SK Hynix nebo Intel, které tam také mají některé své továrny, čili nejde vyloženě o produkci a zásluhu čínských firem. Stejně tak nejde o výrobu pomocí nejpokročilejších technologií, jaké jsou na světě k dispozici. 
 
Za nejvyspělejšího čínského výrobce můžeme považovat firmu SMIC, která už sice má být schopna vyrábět i 7nm čipy, ovšem poté ji tvrdě postihly americké sankce, kvůli nimž bude především výroba pomocí těch nejlepších technologií značně problematická, a to právě kvůli chybějící podpoře a spolupráci ze strany amerických firem. Dozvěděli jsme se také, že čínské firmy by brzy měly mít k dispozici vlastní litografické stroje, ovšem zatím přinejlepším pro 28nm čipy a asi není náhoda, že nově stavěná továrna firmy SMIC bude produkovat právě 28nm čipy. 
 
Čína má také zatím daleko k "čipové soběstačnosti", neboť podobně jako se rozšiřuje objem domácí výroby, roste i objem dovážených čipů, i když trošku mírněji. Právě během prvních pěti letošních měsíců to bylo 260,35 miliard dovezených čipů, což je o 30 procent více než za stejné loňské období.  


reklama