reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Dubaji se otevřela první budova vyrobená díky 3D tisku

25.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
V Dubaji se otevřela první budova vyrobená díky 3D tisku
3D tisk nabízí v oblasti výroby obrovské množství možností. Není tedy důvod, proč by se pomocí této technologie neměly vytvářet i budovy. Jedna taková budova vyrobená díky 3D tisku se otevírá v Dubaji.
Technologie 3D tisku dokáže urychlit proces výroby nejrůznějších předmětů. S 3D tiskem je ale možné vyrábět i větší struktury, což dokazuje tato kancelářská budova, která je k vidění v Dubaji. Jedná se o první budovu na světě, která je naprosto celá vyrobená pomocí 3D tisku.

Výhoda 3D tisku spočívá především v tom, že díky této technologii byla budova vytištěna za velmi krátkou dobu a ušetřily se i finanční náklady. Tato jednopatrová budova se rozprostírá na ploše 250 metrů čtverečních a vytisknout ji trvalo jen 17 dní. Celkově tato stavba vyšla na 140 000 dolarů, což je v přepočtu přibližně 3 400 000 Kč.





K vytvoření takové struktury, jaká se v centru Dubaje blízko Mezinárodního finančního centra nachází, se samozřejmě nedá použít obyčejná 3D tiskárna, kterou si mnoho lidí představí. Místo nevelkého zařízení pro standardní tisk drobných polymerových součástek byla na výrobu dubajské budovy vyvinuta speciální 3D tiskárna. Ta má mnohem větší rozměry - 6 metrů na výšku, 36 metrů na šířku a 12 metrů na délku. Jako materiál na výrobu se používala speciální směs betonu, vyztuženého plastu a sádry zpevněné skleněnými vlákny. Zkoušky spolehlivosti a odolnosti materiálu byly prováděny v Číně a ve Velké Británii.

"Toto je první budova na světě vytištěná pomocí 3D tisku a není to jenom holá budova, má plně funkční kanceláře a vybavení. Věříme, že je to pouze začátek. Svět se změní," prohlásil ministr Spojených arabských emirátů Mohamed Al Gergawi. Podle něj by v Dubaji mělo být do roku 2030 až 25 % budov vyrobeno pomocí 3D tisku. Mohamed Al Gergawi také prohlásil, že technologie 3D tisku může snížit dobu stavebního procesu o 50-70 % a náklady o 50-80 %. To jsou vysoká čísla, která hovoří pro to, že se technologie 3D tisku skutečně vyplatí.

Tato kancelářská budova se stane dočasným sídlem společnosti Dubai Future Foundation, která za celým tímto projektem stojí. Ta si tam však neposedí dlouho, protože příští rok se plánuje, že se v této unikátní budově usadí dubajské Museum of the Future.

Zdroje: engadget.com, inhabitat.com
reklama