reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.4.2022, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní vozy jsou možná blíže, než si myslíme. Ve Skotsku spustili pilotní projekt autonomní autobusové dopravy, která bude jezdit trasu o délce 14 mil (téměř 23 km). Vozidla byla vyvinuta ve spolupráci několika společností a organizací.
pcmaker (263) | 1.5.202213:31
Nic se nemá přehánět a tohle jeden z příkladů, kde to nebude fungovat. Proč? Protože do toho vstupuje ­(doslova­) analogový prvek, člověk, jehož chování je nepředvídatelné.
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 1.5.202215:12
Architekturu klasických výpočetních procesorů řízených programem taky navrhnul analogový člověk. Podle mě to fungovat bude a řízení autobusů člověkem nebo umělou inteligencí nebude dostatečně dobré ani v jednom případě, ale v obou případech tak dobré že se bude obojí využívat. Pokud jde o přehánění, tak člověk neměl nikdy řídit autobus :­-­) i když jsou tam výsledky o moc lepší než u aut, nebo motorek.
Odpovědět0  2
RadecekH (810) | 1.5.202217:34
A co s tím má člověk společného? Pokud takový autobus bude někdo záměrně blokovat, bude dostatek důkazního materiálu na všech možných kamerách, takže to udělá jednou a pak dostane takovou pokutu, že si to příště rozmyslí. Pokud dojde k nějakému problému, tak se autobus nerozjede nebo zastaví a zavolá dispečink, který zase vidí vše a vyřeší to.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 1.5.202219:44
Podle mě spíš myslel nečekané události. Spěhcače, co zabočí přímo před autobus, vybržďovače, co se ho rozhodne ­"školit­", chodce, co stojí na chodníku a najednou naprosto bez varování skočí do silnice přímo před rozjeté vozidlo a podobné lahůdky. A tam ti ani padesát kamerových záznamů nepomůže. Spěchač nehodu způsobit nechtěl a patrně mu ani nedošlo., že jí způsobí a tak mu to je jedno. Vybržďovač se spoléhá na to, že jsou zákony bezzubé a je mu to tudíž taky jedno. A pozůstalí po chodci leda uvidí, že tam skočil naprosto sám a nečekaně. A nic s tím nenadělají.

Plus uvidíme co lidský faktor v podobě cestujících. Jak moc budou vandalové ničit autobus bez obsluhy. A další věc: AI učíme ­"nerasisticky a nediskriminačně­", takže AI řízený autobus patrně klidně zastaví na zastávce, kde čeká tlupa bubáků. Řidič nestojí o problémy a tak spíš šlápne na plyn a preventivně nezastaví ani v dalších třech...
Odpovědět1  0
mrmysak (106) | 2.5.20228:07
Tak jiz se tesim az nasi ­"spoluobcane­" jim ten autobus rozeberou na prvocinitele a prodaji do sberny....
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 2.5.20228:22
Osobně očekávám, že bubáci budou minimálně vybírat auta se zbožím. Taková samořízená dodávka bez posádky... Stačí vhodně zablokovat kola a s pomoécí kerumpáče nekoupit.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 30.4.202211:50
nevím zda to u tohoto bude fungovat zrovna dobře. V případě nějakých situací, třeba dobíhající cestující, pozná to ta ai a počká, nebo odjede? Blikne na něj osobní auto, pochopí ai že ho nechá vyjet? Chtejí ai zavést i u lodní dopravy, krizová situace, budou tam trosečníci na člunu, ai zastaví nebo popluje dále? A to autonomní taxi, za stejnou cenu jako s řidičem, divné, co si člověk vybere? A problém je že řidičů je nedostatek, ale profi řidičů, to není rozvoz čp, nebo pizza, z nich neznalost předpisů stříká. Nebo dávají znamení všemi blinkry že jim upadlo kolo zrovna tam kde něco doručují? Já měl vždy za to že profi řidič něco zná, ejhle vyvedli mě z omylu.
Odpovědět1  0
Choakinek (1548) | 29.4.202222:44
Je součástí programu i arogantní čůrák jako v případě řidičů autobusů městské či meziměstské hromadné dopravy ­(alespoň v ČR­)?

:­-D
Odpovědět0  2
pcmaker (263) | 29.4.202218:47
A řidiči nebudou mít co žrát. ☺
Odpovědět0  2
Bespi (157) | 29.4.202219:43
Ridicu je takovy nedostatek, ze to potrva dost dlouho.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 30.4.20225:19
Nedostatek je hlavně řidičů pro nákladní dopravu. Jak dálkovou, tak místní, rozvoz dodávkami. A tam je dost problém, že automat zastane ­"řidiče­" ale je potřeba člověk, aby naložil, vyložil, hlídal... A pak měli v anglii průšvih s řidiči cisteren rozvážejícíhc palivo, kam můžete automat pustit až opravdu vymakaný a otestovaný. A druhá věc je, co taková legrace stojí. Aby to nakonec nevyšlo na stejno či dráž, než plat řidiče.
Odpovědět1  0
Jirka-77 (1118) | 30.4.202214:44
Začátky bývají dražší. Je to investice na delší dobu. Jde hlavně o vymyšlení architektury té umělé neuronové sítě aby byla schopná se naučit vše co je potřeba a to je práce lidí.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 30.4.202217:23
Právě to učení neuronové sítě je přínos a současně slabina. Ai nejde naprogramovat, nejde jí něco přímo přikázat nebo zakázat. Jen zadáte příklady a nějaké výsledky označíte za špatné. A můžete doufat, že ­"AI­" pochopí a v dané situaci to špatné neudělá. A když udělá, tak dost obtížně zjišťujete proč a je ještě obtížnější jí přeučit, že to dělá blbě. Kolikrát se nedá dělat nic jiného, než celé ­"naučení­" zahodit a začít učit znovu,. s jinými příklady.

(mírně ironicky: Učí se AI, ale současně se tím cyklem učí i člověk. Které příklady k učení má AI předkládat, aby pochopila, co se po ní chce...)
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1118) | 1.5.202210:28
Nesouhlasím :­-­)
Umělou inteligenci nestačí učit, hlavní je lidská práce těch největších odborníků, kteří vyvíjejí architekturu té sítě, to znamená navrhnou a pak vyrobí a pak jí teprve nechají se učit. Ta architektura je základ, který umožní horší nebo lepší učení a nebo dnes hlavně umožní víc tu univerzálnější inteligenci, která nejen rozpozná obraz, nebo má naučený jak rychle dupnout na brzdu, ale i trošku líp má naučený ty širší souvislosti. Ta architektura je to nejtěžší pro lidi vymyslet, třeba architektura sítě pro rozpoznávání obrazu je už dobře zmáknutá, má své struktury mimo jiné inspirované podle biologických mozků. Např i procesor v PC má jinou architekturu než procesor grafické karty a tady v té umělé neuronové síti jsou potřeba různé ­"struktury­" a není to jen hromada umělých neuronů propojených do krychle a že by vývoj byl jen ve velikosti a rychlosti.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.