reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Londýně se opět zkouší Velký bratr, SW pro rozpoznání tváří

18.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
V Londýně se opět zkouší Velký bratr, SW pro rozpoznání tváří
Metropolitan Police Service (MPS) v Londýně spustila další test softwaru pro rozpoznávání tváří. Systémy budou monitorovat vybrané části Londýna po dva dny a snažit se identifikovat hledané osoby.
Počet kamer pořád roste a s nimi i schopnosti softwarů, které běží na pozadí všech těchto systémů. Pomalu se tak vytváří "Velký bratr", který sleduje všechno a všechny. Metropolitan Police Service (MPS) v Londýně už podobný software několikrát použila a nebyla to vždycky velká sláva. V květnu např. vyšlo najevo, že má 98% falešných poplachů (98% z označených podezřelých nebylo nijak hledanými lidmi). Policie nyní oznámila, že systém znovu nasadí v průběhu 17. a 18. prosince po dobu 8 hodin v oblastech Soho, Piccadilly Circus a Leicester Square.
 
Metropolitan Police
 
Policie bude v oblastech informovat o sledování a nabízet informační letáky. Záznamy budou kontrolovány proti databázi hledaných lidí policií a soudy. Pokud se najde shoda, systém vyhodí upozornění, které je dále zpracováváno a policisté pak vyhodnotí, zda bylo správné (jak již bylo řečeno výše, před půl rokem letělo do koše 98 % těchto oznámení). Poněkud zvláštně tak vypadá možnost "odhlásit" se ze procesu sledování, aniž by člověk vzbudil podezření. Celkově chce policie provést 10 takových testů, přičemž tento je už jeden z posledních a poté bude následovat vyhodnocení.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama