reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V předvečer příchodu Windows 10 stále bezpečně vedou sedmičky

2.7.2015, Jan Vítek, aktualita
V předvečer příchodu Windows 10 stále bezpečně vedou sedmičky
Už na konci tohoto měsíce se dočkáme finální verze operačního systému Windows 10, a tak nebude na škodu, když se podíváme, jaký podíl na trhu mají ostatní systémy. Možná že už zanedlouho bude koláč vypadat zcela jinak.
Na podíly desktopových operačních systémů na trhu jsme se podívali už letos v březnu a pak v květnu. Nyní máme tedy i aktuální výsledky, které si tak můžeme s těmi předchozími porovnat. Nejvýmluvnější budou grafy:




údaje z března




údaje za květen




aktuální stav


Podíl Windows 7 trošku zakolísal, ale nakonec překonal hranici 60 procent a je tak stále bezpečně nejpopulárnější desktopový operační systém. Windows XP zase používá stále méně uživatelů, zatímco podíl Windows 8.1 mírně roste (pozor, u posledního grafu si XP prohodily barvu s 8.1). Windows 7 a 8.1 tedy rostou především na úkor Windows XP a 8. Systém Windows 7 už má přitom ukončenou mainstreamovou podporu. Bezpečnostní a jiné aktualizace samozřejmě stále vychází, ale pokud máte jiný problém, musíte si pomoci sami, nebo si podporu Microsoftu zaplatit.

Nyní tedy můžeme jen čekat na to, jak s podíly na trhu zamává nástup Windows 10. Výchozí pozici přitom tento systém nemá vůbec špatnou, však dle aktuálního stavu má na bezplatný přechod na nový systém nárok přesně 77 % uživatelů desktopových systémů. Vycházíme samozřejmě jen čistě z uvedených čísel. Microsoft navíc sám aktivně nabízí možnost snadného upgradu na Windows 10 hned, jak bude systém dostupný. Stačí si jen všimnout malé ikonky v oznamovací oblasti, která umožní rezervovat si svou kopii.





Microsoft tedy už jistě má údaje o tom, kolik lidí si svou kopii již rezervovalo, ale bohužel se o ně nepodělil. My se tak zatím můžeme aspoň podívat na to, co je nového v nejnovějším sestavení Windows 10 10159. Dle ohlasů uživatelů tento build přináší především vylepšení celkové stability systému, neboť Microsoft se tentokrát zaměřil na debugging. To je naprosto logický přístup vzhledem k tomu, že 29. červenec se už blíží a případné další funkce mohou počkat, nyní potřebujeme hlavně stabilní systém. Přesto ale byla trošku předělána přihlašovací obrazovka s avatarem uživatele v kruhovém výřezu. Wallpaper v pozadí je také nový.





Důležité je tedy to, že sestavení 10159 lidé chválí jako stabilní a zatím nepřišli na nějaké zásadní nedostatky.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama