reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V segmentu asistentek přitvrzuje: Apple radikálně vylepší Siri

30.5.2016, Michal Hala, aktualita
V segmentu asistentek přitvrzuje: Apple radikálně vylepší Siri
Nedávno představil Google na své konferenci I/O 2016 aplikaci Assistant. Ta je schopna celkem plynulé konverzace s uživatelem s tím, že chápe kontext rozhovoru. Podobné funkce brzy nabídne i asistentka Applu Siri.
Před krátkou dobou jsme vás informovali, že Microsoft pilně shání vývojáře v oblasti umělé inteligence, aby mu pomohli dostat se na požadovanou úroveň s aplikací Bing Concierge Bot a udržet tak krok s Googlem. O krocích Applu v té době nic bližšího známo nebylo. To se ovšem změnilo, takže teď se dozvíte, co chystá v oblasti konverzujících asistentek firma z Cupertina.

Apple loni koupil britskou společnost VocalIQ, která v té době ještě neměla na trhu hotový produkt. Nicméně musela být ve vývoji hodně daleko, protože její technologie teď pomohou rozšířit konverzační schopnosti asistentky Siri. Podle zdrojů důvěrně seznámených s technologií VocalIQ má jít o řešení, které předčí Assistanta od Googlu, Cortanu od Microsoftu i Alexu od Amazonu.

V Cupertinu si nechali většinu týmu VocalIQ a pokračovali v pilné práci. Teď prý testovali svou technologii proti konkurenčním řešením a dostali se na úspěšnost 90 %. Konkurence se prý pohybovala jen kolem 20 %. Řešení VocalIQ prý zvládalo i otázky typu: „Najdi nejbližší čínskou restauraci s parkováním a Wi-Fi a vhodnou i pro děti.“

Technologie VocalIQ se navíc učí mnohem rychleji než původní Siri a ve všech směrech ji pak v praxi samozřejmě překonává, včetně chápání kontextu debaty. Takže teď bude Siri postavena na sesterském produktu. Apple tak získá vysoce konkurenční asistentku pro iOS a podle všeho časem i pro OS X. Odrazí tak hrozbu v podobě Assistanta Googlu dřív, než vůbec mohl nalákat nové uživatele k Androidu.


Siri


Samozřejmě odrazí také Cortanu z Redmondu, kterou se Microsoft snažil mermomocí protlačit i do iOSu. Navíc tak Apple demonstruje svou technickou vyspělost na poli umělé inteligence, která se začíná stávat prestižním kolbištěm pro soupeření softwarových gigantů. A problémem by pro novou Siri taktéž neměla být ani Alexa od Amazonu. Existence takových asistentů navíc může vést uživatele k volbě ekosystému zařízení jediného výrobce.

Zajímavé bude, kde bude nová Siri uchovávat znalosti (nebo chcete-li data) o jednotlivých uživatelích. Pravděpodobně to bude někde v cloudu Applu, aby k nim jednak měla přístup různá zařízení stejného uživatele, jednak je to nejrozumnější z hlediska jejich zálohování a při přechodu ze staršího na nové zařízení. Také si umím přestavit možnost, že data budou uložena lokálně a jejich kopie udržována online v aktuální podobě bude v cloudu.

Hezky je na celé problematice vidět prospěšnost takové tržní situace, kdy je konkurenčních technologií víc, což zúčastněné firmy nutí k vysokému tempu inovací. Takže nejpozitivnější zprávou pro nás uživatele je, že se na poli umělé inteligence určitě ještě máme na co těšit. Všechno pro nás teprve začíná. Zatím jsem si zkoušel hrát s Cortanou a přiznávám, že mě doteď vyloženě neoslnila.

Zajímavé je, že do budoucna nejspíš nepůjde o jediný uměle inteligentní subsystém v rámci operačního systému, ale o různá dílčí řešení, která ovšem budou muset umět vzájemně spolupracovat. Takže budou muset časem nějak sdílet znalosti.

Těšíte se na uměle inteligentní asistenty, nebo vás tahle oblast nechává úplně chladnými?

Zdroj: Business Insider
reklama