reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Surrey vyvíjí systém předpovídající kriminalitu

26.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
V Surrey vyvíjí systém předpovídající kriminalitu
Vědci z University of Surrey a Georgia Tech vyvinuli nový algoritmus EnPKF, který by měl schopen být předpovídat kriminalitu v určených oblastech. Na jeho základě by se pak prováděla preventivní opatření.
Mnozí v vás jistě viděli film Minority Report s Tomem Cruisem, jenž byl natočen podle předlohy knihy Philipa K. Dicka. Pomocí tří médií a jejich vizí zde předpovídali budoucí zločiny a zatýkali lidi ještě dřív, než čin provedli. Nový systém vědců z University of Surrey a Georgia Tech rozhodně není tak pokročilý, nicméně úlohu má podobnou. Chce předpovídat, kde se stane zločin a ideálně posílit hlídky tak, aby se nestal. Chce nahradit dosud používanou metodu Epidemic Type Aftershock Sequence (ETAS).
 
Místo zločinu
 
autor: Yumi Kimura [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)], přes Flickr
 
Nová metoda s názvem Ensemble Poisson Kalman Filter (EnPKF) je schopna v reálném čase kombinovat více vstupů jako jsou data z již zmíněného ETAS modelu a dalších aktuálních dat o zločinech v oblasti, aby byla schopna předpovědět míru zločinnosti v čase. Tím může policii napovědět, kdy a kde se patrně může něco dít a ta pak může na místo už preventivně vyslat více jednotek, aby její přítomnost zabránila zločinům už v zárodku. 
 
Podle vědců je algoritmus natolik univerzální, že by jej mělo být možné použít i na předpovídání zpoždění vlaků nebo opakujících se zemětřesení. Prozatím byl zpětně otestován jen na zhruba 1000 zločinech v Los Angeles, které se staly mezi lety 1999 až 2002.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama