reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Nové DirectX 12 od společnosti Microsoft slibují podstatné navýšení výkonu, ovšem společnost Valve Software věří, že by bylo lepší namísto DX 12 využívat víceplatformový Vulkan, čili nástupce OpenGL.
VK120 (2) | 25.9.201511:27
Však už je na čase, aby se Linux popral s některými ­"starými­" problémy a začal trochu více bojovat na poli PC her, protože to je stále ještě oblast, ve které má velké prostory a rezervy. Ale STEAM to se svými hrami třeba i od nezávislých vývojářů docela slušně zaplňuje. Na statistikách používanosti OS to však není příliš znát, bohužel :­-(
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 25.9.201512:00
Dokud nebude na Linuxu fungovat 100% tří Ačkovejch her tak vubec nemá smysl se Linuxem na hry zabejvat. Jsem zvědavej na valve, já jim moc šancí nedávam se stvojí parní mašinou nedávam. Pochybuju že si to někdo koupí.
Odpovědět2  0
Mr.Lolendo (259) | 24.9.201520:34
Valve a hlavně Gabe nemá rád MS. A MS nemá rádo Gabea.

Uzavřené API je podle mě cesta do pekel a znamená obrovskou stagnaci jak nám předvedl MS s DX10 a 11.
Odpovědět2  1
pidalin (1478) | 24.9.201521:16
Přesně. DX10 a 11 přineslo akorát odporný rozmazaný hry s input lagem a s příšernejma efektama jako chromatická aberace, DoF, motion blur a podobně, k tomu jako bonus input lag jako prase a FPS uplně v prdeli. Moderní DX9 hry ­(ano furt se dělaj hry v DX9!!!­) vypadaj prakticky stejně dobře jako DX10­/11 a jako bonus maj FPS tak vysoký že si můžu ještě zapnout AA, myslim opravdovej AA ne patlaninu zvanou FXAA. A vubec všechny ty post efekty, to je jako to jediný co novější verze DX přinášej? Určitě ne, tak proč sakra vývojáři možnosti moderních API nevyužívaj? Bojej se že by se to lidem sekalo? Tak ať se jim to seká, koho to zajímá? Jediná hra co znam kde je reálná pěkná grafika ­(ne žádný PostFX mazanice­) a využívá to plně potenciál DX10 je Stalker Lost Alpha. O DX11 nemá smysl se bavit, DX11 přinesl akorát rozmazaný texty v menu hry, to je veškerej pokrok. Ještě by byla super ta tesselace ale v praxi? Prví co vypnu abych měl vyšší FPS, jestli je výko od popelnice v tý hře vytvořený jako 32 úhelník nebo 64 úhelník při reálnym hraní fakt neřešim. :­-D
Odpovědět1  1
pidalin (1478) | 24.9.201521:20
Myslim že poslední slušně vypadající a dobře hratelná tří Ačková hra s opravdovou renderovanou grafikou ­(ne postFX grafikou­) a bez input lagu u myši byl Crysis 1. Možná ještě první Metro. Ale Metro LL už byla ta typická dnešní mazanice s input lagem a nízkym FoVem.
Když nainstaluju novou hru tak první co řeknu při spuštění: Do prdele, jak zvýšim FOV? Do prdele to je opožděný ta myš. ***** jak vypnu ten posranej efekt čočky? A podobně.
U novejch her většinou víc času než hranim trávim tim že googlim jak se zbavit těch ­"moderních­" efektů který čimdál častějc nejdou vypnout v nastavení grafiky. Nejvíc času jsem takhle strávil asi u Dying Light kde se mi tu chromatickou aberaci vypnout prostě nepodařilo tak aby ve hře nebyly artefakty, až tak moc je to do těch her zažraný ty hnusný efekty.
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 24.9.201521:22
Tady prostě výrobci objektivů 150 let bádaj nad tim jak se těch vad zbavit aby nám pak v 21. století ty vady úmyslně vývojáři vkládali do obrazu post efektama. No neni to na zabití?
Odpovědět3  0
durib (290) | 24.9.201516:23
Steam sice má pravdu, ale historie ukázala, že je DX těžký oříšek. Hlavní problém vidím v tom, že DX už je! a Vulcan se stále někde fláká. Takhle se asi těžko prosadí že? Místo řečí by tedy spíše měli pořádně zamakat a co nejrychleji jej dodělat včetně tolik důležité dokumentace a příkladů a příjemného IDE pro vývojáře. Bez toho se může jít Vulcan zahrabat :­(
Stejné jako s kodekem H.265. Najednou se vyrojí spousta ­"alternativ­", ale je již pozdě!
Tady bohužel rychle ujíždí vlak a byla by škoda, kdyby do něj Mr. Freeman nestihnul naskočit.
Odpovědět1  1
pidalin (1478) | 24.9.201518:52
Nejsem si jistej jestli Vulcan opravdu dodělaj. AMD samo přiznalo že jim šlo hlavně o to aby ostatní ­(hlavně MS­) začal něco dělat se svym nenažranym neefektivnim API. Takže vznik DX12 bylo možná to o co AMDčku šlo když začali dělat na Vulcanu. Jenomže to nikdo netušil že MS od DX12 odřízne všechny systémy kromě Win 10. I když čekat se to dalo.
Nicméně přál bych si aby monopolní DX od MS bylo nahrazeno něčim Open source.
Odpovědět2  0
pidalin (1478) | 24.9.201518:56
Já se hlavně modilm aby DX12 vyřešil ten brutální input lag co maj skoro všechny dnešní hry. To je fakt nehoráznost co si některý studia dovolej vypustit. Třeba Skyrim je bez módů a hrabání se v .cfg souborech prakticky nehratelnej, tam je ovládání opožděný tak o čtvrt vteřiny. Ještě že je to RPG, bejt to střílečka tak to s takovym input lagem v životě nehraju.
Taky by měli udělat aby byl ve hrách povinnej HW kurzor a ne ty jejich opožděný sračky se kterejma je problém se vubec proklikat k nastavení grafiky. V dřívějších dobách kdy jsme často měli na vysoký detajly třeba 5 FPS to byl problém opravdu velkej, protože s takovym FPS byl fakt problém se dostat k tomu nastavení grafiky.
Oceňuju že HW kurzor jde zapnout v Zaklínači 3, protože ta hra má jinak taky dost silnej input lag, HW kurzor řeší aspoň to trefování věcí v inventáři a podobně, což s opožděnou šipkou je problém.
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 24.9.201518:59
Teď jsem upgradoval grafiku a čekal jsem že ten input lag u novejch her zmizí a u některjch se zmírnil na přijatelnou hodnotu, ale třeba u Skyrimu se nestalo nic, furt je ovládání opožděný i když je tam FPS třeba 100, takže s FPS to vubec nesouvisí. V posledních letech byl těžkej input lag třeba u Dying Lights, Metro Last Light, Crysis 3 a další rádoby tří Áčkový hry. Zajímavý je že hry na tom proklínanym iD Tech enginu ­(Wolf, Rage­) input lag nemaj, nebo jenom mírnej, i když zase tam doskakujou textury, nevim co je horší.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 24.9.201515:44
V tomhle má steam pravdu. Když se MS rozhodl že donutí lidi k upgradu skrz nepodporu DX12 ve Win 7 tak si podle mě dost zadělal na problémy. Ne všichni chtěj bejt otroci všeljakejch upgradů OS, grafiky a já nevim čeho. Kdyby se začaly hry dělat ve Vulcanu tak by to bylo jedině dobře. Ale to by vývojáři nesměli bejt ovce a museli by něco změnit a ne tupě jet přes DirectX prostě ze zvyku. Podle mě DX12 moc budoucnost nemá. Jak se rozroste hraní na Linuxu a na Macu tak se čimdál víc vývojářů o Vulcan začne zajímat, navít když to řiká Valve....
Zajímalo by mě kdy konečně pojede Open GL plnohodnotně na grafikách od Intelu. Tam některý starší hry vubec nejdou spustit. Třeba Return to Castle Wolfenstein a podobně.
Odpovědět1  2
Dedecekhribecek (178) | 25.9.201512:22
Steam vědomě neříká pravdu. DX12 má smysl. Jeho nepravdivé vyjídření je vedeno tím, že DX12 není schopen ovlivňovat z pohledu rozšíření na vícero platforem. To že by rádi zavedli svůj Vulkám je věc jiná.

Je to ale krátkozraké a tento boj s MS se jim nevyplatí. Navíc mám pocit, že doby kdy jeden Steam vládl všem je dávno pryč. a jejich snaha udělat Steam konzole je akorát donutí hodně krvácet. Což je dobře protože potřebují silnější konkurenci jako prase drbání.

Usměvná je představa o tom jak všichni vývojáři začnou psát ve vulkánu. Podívejte se jenom kolik máme DX12 her a jak dlouho tady máme DX12. A to se jedná o stejnou platformu.
Odpovědět0  1
pidalin (1478) | 25.9.201512:36
O jaký konkurenci mluvíš? Na steamu se musí aktivovat asi tak 98% všech novejch her. :­-D Situace jet aková že jeden steam opravdu vládne všem. A pro hráče je to tak lepší, nemusíme mít pro hraní her 10 klientů od každýho vydavatele. Akorát ty ceny na ofiko steam shopu jsou nepřijatelný pokud to neni ňáká akce.
Odpovědět1  0
Dedecekhribecek (178) | 25.9.201513:44
Ne jen aktivací se vydělává Já nevím jak Vy ale já kupuji podstaně levněji hry na kinguinu. To že steam blokuje v chatech kinguin, humble bundle a další je dokladem, že je Steam jako konureci vnímá ­- na rozdíl od Vás.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 25.9.201515:25
Tak to jsi ale nepochopil jak jsem to myslel. Ty hry ať si je koupíš kde chceš se aktivujou stejně přes steam, tak jsem to myslel. Samozřejmě na steamu je nikdo nekupuje, jenom ve slevách. Já kupuju většinou u novejch her krabicovky, starší hry když jsou na GOGu tak je kupuju tam, když jde vyhnout se steamu tak se mu vyhnu. Ale u her který mě až tak moc nezajímaj a jenom je chci dohrát a zapomenout tak to si klidně na tom steamu v ňáký akci koupim. Kvůli takovejm hrám nejsem ochotnej někam chodit pro krabicovku která už se třeba ani neprodává.
Odpovědět0  1
Dedecekhribecek (178) | 25.9.201516:15
Ale pochopil jsem to. Proto jsem psal, že to není jen o aktivaci a Steamu roste konkurence, kterou se snaží potírat. Navíc i když se podíváte i na samotnou aktivaci tak jsou pryč doby kdy vycházeli všechny áčkové tituly na Steamu. Nyní se tak neděje a některé áčkové tituly na Steamu prostě nejsou. Steam už není co býval a roste mu I na poli aktivace konkurence kam mohou vydavatelé jít a Steam poslat k šípku. To jim také ukrajuje zisky a hodně.
Odpovědět1  0
pidalin (1478) | 25.9.201516:30
"některé áčkové tituly na Steamu prostě nejsou­" například? V poslední době co si vybavuju tak jedinej Zaklínač 3 vyšel ještě na GOGu. Většinou když je to i jinde než na steamu tak to je na steamu taky, ale naopak ne. Navíc povinný DRM klienti jsou u mě na stejný kategorii, jediný co teda je ňáká změna je GOG, ale tam vycházej spíš Bčkový hry nebo uplně neznámý hry. Teď jsem tam třeba kupoval Apotheon ­(nová hra­) a bavim se u toho víc než u těch AAA her. Pak je tu několik klientů od Ubi, EA a podobně, a každej z nich je podobnej balast jako steam před tak 8 lety kdy jsme si mysleli že to je ňákej vir když se to někde začlo instalovat s ňákou hrou. :­-D
Odpovědět0  1
Dedecekhribecek (178) | 25.9.201516:49
"některé áčkové tituly na Steamu prostě nejsou­­" například ­- Tak se prosím podívejte na tituly EA a Ubisoftu.
Odpovědět2  0
pidalin (1478) | 25.9.201517:17
No jo, od Ubi jsem naposled kupoval FarCry 1 a EA mě vubec nezajímá ty jejich splácaniny. :­-)
Odpovědět0  1
Dedecekhribecek (178) | 25.9.201517:25
Aha tak podle Vás EA nedělá áčkové tituly? No to hodně říká o tom jaký máte přehled o hrách.
Odpovědět0  0
pidalin (1478) | 25.9.201522:21
Připadam si jako kdybych se bavil s mentálem, ale to nevadí, jsem tolerantní člověk. Tak po lopatě. EA dělá hry který nestojej za to se o tu firmu vubec zajímat.
Odpovědět0  1
Dedecekhribecek (178) | 25.9.201522:34
Ale jenom mentál si myslí že áčkové hry jsou ty co se mu líbí.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.