reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.6.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Scania spolu se švédskou vládou otevřela prvních pár kilometrů dálnice, na které mohou speciálně upravené kamiony využít k napájení trolejové vedení. Podle společnosti jde o demonstraci způsobu, jak je možné omezit emise vypouštěné nákladními vozy.
Cybermannn (4) | 25.6.20167:58
Zdravím Vás,

Myslím že to je zajímavý nápad, ale pro mě, i když lajka, vyvstává otázka? Bude výroba energie úspornější a šetrnější pro životní prostředí než spalováni bionafty či běžné nafty, hnané přes velmi účinné katalyzátory a tedy do ovzduší jde jen minimum odpadu? I když by se El. energie vyráběla alternativními způsoby, tak v tak velkém množství to i tak velmi zatíží živ. prostředí.
Odpovědět1  0
coremar (429) | 25.6.20169:40
No vzhledem k tomu, že teďka kdosi přišel s tím, jak v podstatě změnit CO2 v kámen­(obrazně řečeno­) tak rozhodně je tisíckrát lepší, aby byly velké elektrárny co by něco spalovaly, kde by se to hned nějak odchytávalo a zpracovávalo na stavební materiál­(netuším jak to samotné je náročně na zdroje a energii­), místo toho, aby to bylo autama rozfrcané po celé planetě, což se teďka děje a žádné katalyzátory nás nespasí.

Za druhé, existuje něco jako jaderná elektrárna, která ovzduší zase tolik neznečišťuje. Jasně jaderný odpad není moc velká výhra ale když je vhodně uložen tak škodí míň než spaliny z aut a kamionů...

Navíc ona je teď už celkem jen otázka času, než spatří světlo světa funkční fuzní reaktor­/elektrárna. Nedávno jsem četl jak se jim povedlo pomocí fúze už vyrobit víc energie než spotřebovali na spuštění reakce, tím by se vše vyřešilo. Ale ještě to potrvá, než se z experimentování stane realita, to jo.
Odpovědět0  0
paja666 (128) | 27.6.201614:29
Me by spis zajimalo, jestli uz nekdo spocital, o kolik vic elektricke energie by bylo potreba a jestli jsme vubec schopni ji vyrobit a transportovat.... protoze to urcite nebude mit zrovna malou spotrebu. Pokud se miliardy aut predelaji na elekticky pohon.... Navic jsou mista ­(Cina­) kde se elektricky pohon z hlediska exhalaci nevyplati vubec, protoze elektricka energie je vyrabena v tepelnych elektrarnach spalovanim uhli a s ekologii si tam hlavu nelamou .... a zrovna je o necem presvedcit je asi nadlidsky ukol :­-D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.