reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vega 20 bude mít XGMI, obdobu NVLink

6.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Vega 20 bude mít XGMI, obdobu NVLink
Zatímco NVIDIA vůbec poprvé dostane své vysokorychlostní rozhraní NVLink pro propojení karet i mezi herní GeForce, AMD si připravuje svou verzi tohoto rozhraní. Ta se má představit s kartami vybavenými Vegou 20. 
Dle serveru Phoronix půjde o rozhraní XGMI, o němž byly nalezeny informace v linuxových ovladačích. Vůbec nás pak nepřekvapí, že půjde o peer-to-peer rozhraní (stejně jako třeba i PCI Express) založené na Infinity Fabric. Z toho se tak stává opravdová komunikační páteř produktů firmy AMD a velice důležitá technologie, která drží pohromadě také procesory Ryzen, Threadripper či EPYC, a to jak v rámci komunikace uvnitř samotných čipů, tak mezi nimi. Čili když tato technologie dokáže propojit přes procesorovou destičku samostatné procesorové čipy, proč by nemohla být využita pro propojení GPU na jednotlivých kartách? 
 
 
Informace z ovladačů AMDGPU Direct Rendering Manager nám přinášejí v podstatě jen potvrzení, že Vega 20 bude skutečně rozhraní XGMI potvrzovat, o čemž se spekulovalo už dříve. Vedle toho se také očekává, že Vega 20 bude rovněž podporovat PCI Express 4.0. 
 
Vega 20 tak skutečně nebude pouhý die-shrink existujících Vega 10, ale v souladu s původními informacemi stále nemůžeme čekat, že nový čip nabídne lepší konfiguraci ohledně Stream procesorů. My ale jistě budeme tyto čipy ostře sledovat už jen proto, že nám poskytnou přehled o tom, co lze očekávat od dalších 7nm čipů. 
 
 
Vedle toho se ve spojení s rozhraním XGMI mluví o tom, že to budou podporovat i serverové procesory Naples, jak ukazuje uvedený diagram. Půjde pochopitelně o propojení procesorů ve dvoupaticových serverech, a to pomocí jistého 4-XGMI, čili nejspíše čtyř linek tohoto rozhraní. Musíme si ale počkat na to, jakou propustnost budou mít. 
 
Pak se nabízí i myšlenka, zda AMD snad toto rozhraní nevyužije také na procesorech Ryzen 3. generace pro spojení s čipsetem, kde se nyní využívají 4 linky PCIe 3.0. Tu ale můžeme spíše zavrhnout, protože tyto procesory mají být stále kompatibilní s první a druhou generací desek, a to by pak šlo zařídit těžko a určitě ne bez jisté redundance hardwarových zdrojů. 
 
Karty s Vegou 20 očekáváme ještě v tomto roce výhradně na profesionálních kartách. 
 
Zdroj: Phoronix


reklama