reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká Británie zakládá speciální oddíl na odhalování dronů pašujících drogy do věznic

19.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Velká Británie zakládá speciální oddíl na odhalování dronů pašujících drogy do věznic
Drony jsou malé a dají se snadno využít k přepravě lehkého nákladu na krátkou vzdálenost. To si uvědomili i lidé, kteří do věznic ve Velké Británii s pomocí bezpilotních letounů pašují drogy nebo elektroniku.
Drony mohou sloužit k mnoha dobrým věcem. Můžou fungovat jako doručovací stroje či s pomocí připevněné kamerky mohou monitorovat okolí. Kvůli své šikovnosti se ale autonomní letouny dají velmi dobře využít i k negativním věcem. Velká Británie zaznamenala problém s drony, které využívají vězni ve vězení ke komunikaci a doručování zásilek zvenčí.

Jediné, co je potřeba, je levný dron, který zvládne unést lehký náklad. Takový stroj dovede dopravit do věznic drogy nebo mobilní telefony a Velká Británie se hodlá tohoto problému zbavit, aby věznice mohly být skutečně nápravnými zařízeními. Z toho důvodu britská vláda oznámila, že zakládá speciální oddíl sestávající z policistů a pracovníků ve vězení, který bude situaci kontrolovat a prošetřovat nelegální bezpilotní letouny a zejména jejich majitele.





Tým sestávající z policistů a vězeňské služby nicméně nebude vybaven speciálními orlími jednotkami, které by patřičné drony hned lovily a ničily. Takový speciální oddíl má francouzská armáda, která si cvičí skupinku orlů královských, aby byli schopní chránit určitá místa před nepřátelskými bezpilotními letouny. To se ve Velké Británii ale při honu za nelegálními doručovacími drony ve věznicích dít nebude.

Policisté a vězeňská služba ze speciálního britského týmu budou spolupracovat s jinými agenturami při sledování dronů při doručování do vězení a následné identifikaci osob, které se na operacích pašování drog či mobilních telefonů podílejí. Získané informace následně tým předá místním úřadům, aby podle nich jednali.

První Brit, který se podílen na pašování zboží do věznic s pomocí dronu, si loni v červenci vysloužil za svou činnost 14měsíční trest. Britská vláda se ale zmínila i o případu, který se vyskytl v říjnu loňského roku. Muž obdržel trest tří let a čtyř měsíců poté, co byl chycen u vězení ve Warringtonu a nesl s sebou drogy a právě dron na jejich přepravu. O dva měsíce později, v prosinci, byl udělen trest ve výši čtyř let a osmi měsíců jinému muži, který se vzduchem pokoušel přepravovat drogy a mobilní telefony přes stěny kolem věznice HMP Manchester. I na základě těchto případů se britská vláda rozhodla vytvořit speciální oddíl, aby používání dronů tímto nelegálním způsobem zamezila.

Zdroj: engadget.com
reklama