reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká čínská raketa se vrátila na zem v nekontrolovaném sestupu

13.5.2020, Jan Vítek, aktualita
Velká čínská raketa se vrátila na zem v nekontrolovaném sestupu
Čínský vesmírný program nedávno slavil úspěch, když se povedlo vyslat prototyp lodi pro posádku na oběžnou dráhu Země na několik dní. Využita k tomu byla raketa Dlouhý pochod 5B, jejíž návrat však už tak slavný nebyl.
Konkrétně jde o hlavní stupeň rakety Dlouhý pochod 5B, který předvedl nekontrolovaný sestup zpět do zemské atmosféry a představoval v tomto ohledu největší či nejtěžší těleso od roku 1991, kdy se rovně nekontrolovaně zřítila sovětská stanice Saljut-7. Ta ovšem měla hmotnost 39 tun, zatímco hlavní stupeň čínské rakety měl zhruba poloviční hmotnost. I tak to byl v poslední době zdaleka největší lidmi vyrobený objekt, který sestoupil do atmosféry, aniž by kdokoliv mohl ovlivnit místo sestupu. 
 
 
Raketa Dlouhý pochod dokáže na orbitu vyslat o něco málo hmotnější náklad než dnes tak populární Falcon 9 od SpaceX ve verzi Full Thrust. Jde konkrétně o 25 tun na nízkou orbitu a Čína doufá, že s pomocí této rakety se jí povede postavit novou modulární orbitální stanici. 
Starty raket dnes většinou probíhají tak, že jejich hlavní stupně nedlouho poté spadnou do oceánu a nedostanou se na oběžnou dráhu. SpaceX zvládne s nimi dokonce přistávat na plovoucích plošinách nebo rovnou na pevné zemi, pokud to letová dráha umožní. Čínská raketa se sice nedostala na stabilní orbitu, ale vydržela létat kolem Země několik dní. 
 
V pondělí před polednem místního času pak přelétla jen 170 km přímo nad New Yorkem, jak informoval astronom Jonathan McDowell z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Ten dle svých slov nikdy neviděl sestup tak velkého tělesa tak blízko nad hustě zastavěným územím. 
 
Obecně je malá šance, že raketa či jiné těleso při nekontrolovaném sestupu, pokud se rovnou nerozpadne a neshoří v atmosféře, zasáhne zastavěné území a způsobí škody na majetku či dokonce újmu lidem. Není však zanedbatelná, ovšem Dlouhý pochod 5B nakonec dopadl do oceánu necelých 200 km před africkou Mauretánií. Čili aby ztratil posledních 170 km výšky, na to mu stačilo jen přelétnout téměř celý Atlantik. 
 
Jenomže raketa nespadla v jednom kuse. Jak se dalo čekat, už v atmosféře se rozpadla na mnoho částí a některé z nich dokonce poškodily domy na Pobřeží slonoviny, naštěstí bez lidských obětí. Ohrožená oblast podél dráhy letu tak zasahovala celý cíp Afriky, kde se nachází i státy Senegal, Mali a další. 


reklama