reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velké povídání o historii Symbianu II. - Jak jen to bylo s tím PSIONem?

16.8.2004, Michal Tresner, článek
Velké povídání o historii Symbianu II. - Jak jen to bylo s tím PSIONem?
Pokud si chceme povědět něco o historii Symbianu, měli bychom začít na začátku. Úplný začátek však není v roce 1998, kdy byl Symbian oficiálně zformován spojením několika významných firem, ale už mnohem dříve.

Na počátku všeho stál Dr. David Potter, velmi vzdělaný člověk. V roce 1963 vystudoval přírodní vědy na univerzitě v Cambridge a později dosáhl i doktorátu z matematické fyziky (včetně teorie chaosu). Po několika letech učitelské praxe na univerzitě se rozhodl založit svůj vlastní business. Zoufale, a někdy k jeho postavení až nedůstojně, se snažil sehnat potřebné finance. Údajně i nějaký čas prodával zmrzlinu v Hyde Parku.

V roce 1980 konečně zakládá společnost PSION. V té době bylo velice populární nazývat firmy vědeckými jmény, a proto není divu, že Psion znamená Potter’s Scientific Instruments, ON bylo přidáno, aby se název nepletl s fyzikální jednotkou. Firma se zpočátku zabývala vývojem softwaru pro tehdy velice populární Sinclair ZX81 a jejím úplně prvním výtvorem byl letecký simulátor.

Následovalo několik let vývoje softwaru. Dr. Potter si však stále více začal uvědomovat omezení domácích počítačů, a to především jejich špatnou přenosnost, a také neschopnost fungovat bez přítomnosti elektrického proudu. Netrvalo dlouho a v roce 1984 byl na světě první skutečně funkční mobilní organizér.


Jeho cena nebyla zase tak vysoká - 99 GBP, a tak si rychle našel cestu k srdcím uživatelů. Tento přístroj, připomínající spíše kalkulačku, byl 14 cm vysoký a 9 cm široký. Disponoval alfabetickou klávesnicí a posuvným krytem. Hodnoty jeho pamětí nám dnes již mohou připadat směšné, ale tenkrát byly jeho 2 kB RAM a 4 kB pro aplikace v ROM skutečně pěkná výbava. Uživatel mohl dokonce využít 8 kB paměti pro sebe, mimochodem, tato paměť se mazala UV zářením. Udávaná 6měsíční výdrž na 9 V baterii dávala uživateli skutečnou volnost pohybu.

Čas plynul dál a ani vývoj u Psionu se nezastavil. V roce 1989 vyšla firma na trh s revolučním přístrojem velikosti papíru A4. Psion MC 400 předběhl svoji dobu o mnoho let. A v čem spočívala jeho jedinečnost? Byl to především nový operační systém EPOC, vyvinutý přímo Psionem. Uvažme, že v době, kdy Windows ještě nebyly vůbec na světě, tak EPOC již měl plně multi-taskingové jádro a grafické uživatelské rozhraní. Jako první také využívá touchpad pro ovládání kurzoru. V neposlední řadě i 256 kB RAM a jasné, reflexivní LCD z něho dělalo, na poli přenosných počítačů, jedinečný kus.


Já jsem však tento model zmínil hlavně kvůli jeho operačnímu systému EPOC, ze kterého později vznikl Symbian. Oficiálně je název EPOC jednoduše zkrácené anglické slovo "Epoch," znamenající novou éru v handheldech. Jiná verze však říká že, EPOC vychází z věty "Electronic Piece of Cheese," česky: "Elektronický kus sýra" (nejspíše to něco znamená, přivítám, pokud mi to někdo objasní).

Epoc se stále vyvíjel a zlepšovaly se také organizéry, ve kterých běžel. V roce 1991 Psion vyrobil organizér nazvaný Series 3, který se již brzy stal velice úspěšným, a to především díky kompletní nabídce kancelářských aplikací. Následovaly ještě modely Series 3 A, C a mx.

Po řadě 3. byla záhadně přeskočena 4. a Psion pokračoval v dobývání trhu přístroji Series 5, které byly opět brzy velice populární. Zajímavým je však až model Series 5mx se 16 MB paměti a značně vylepšeným operačním systémem EPOC Release 5, který byl 32-bitový a konečně také obohacený o Javu. Zajímavé bylo, že se Psion kvůli rozlišení jejich nového EPOC/32 od starších verzí rozhodl tyto přejmenovat na EPOC/16 a později dokonce na SIBO.




To jsme však již trošku přeskočili rok 1998, který byl pro Psion i EPOC samotný velice důležitý. V létě roku 1998 podnikl Dr. Potter skutečně vizionářský krok. Psion byl již rozdělený do několika větví. Psion Computers, Psion Enterprise a Psion Software. Právě posledně zmiňovaná část firmy se spojila s podobnými týmy ze společností Nokia a Ericsson a vytvořili tak projekt Symbian. Symbian se stává majitelem práv na operační systém EPOC32. Společnosti Nokia a Ericsson získávají shodně po 30 % podílu v Symbianu a později i společnost Motorola, další gigant v telekomunikačním průmyslu, hrdě oznamuje svoji účast na projektu Symbian a svůj záměr do budoucna stát se také podílníkem v Symbianu.

V této době se už i Microsoft začal obávat, že mu "ubývá půda pod nohama." Windows CE do té doby poměrně dobře konkurovaly systémům s Palm OS a Epocem, ale mocná podpora obřích firem vždy znamená velkou hrozbu. Navíc bylo jasně řečeno, že Symbian svůj Epoc bude šířit i mezi další společnosti - Siemens a Sony, které již kdysi sice vyjádřily ochotu přijmout Windows CE, teď ale mají s příchodem Symbianu na trh mobilních operačních systémů opět o čem přemýšlet. Pro Microsoft je to velká rána, a to právě v době, kdy se široce spekuluje nad tím, nakolik Windows NT coby serverovou platformu ohrozí Linux jako kvalitní serverový systém.

Podívejme se tedy na další události chronologicky:

Rok 1999

Leden – Symbian expanduje do Skandinávie akvizicí Ericsson Mobile Aplications Lab.
Březen – Ericsson odhaluje nového mobilního společníka MC218 postaveného na systému Epoc.
Duben – Matsushita Electronics se přidává k Symbianu.
Červen – Psion přichází s Psion 5mx (podrobnosti výše).
Září – Psion začíná prodávat handheldy Series 7.
Říjen – Psion vydává Psion Revo.
Prosinec – Microsoft a Ericsson ohlašují uzavření strategického partnerství k ovládnutí trhu mobilního internetu.

Rok 2000

Leden – Motorola a Psion uzavírají dohodu o společném vývoji bezdrátových zařízení a začínají vyvíjet později zrušený smartphone Odin.
Únor – Ericsson prezentuje svoji první platformu pro komunikátory. Ta však nebyla nikdy v prodeji.
Květen – Firma Sony si vybírá Symbian pro své bezdrátové telefony příští generace. Kenwood získává licenci na Symbian OS pro své smartphony.
Srpen - Sanyo získává licenci na technologii Symbianu.
Září – Symbian vydává verzi 6 svého operačního systému.
Listopad – Na světě je smartphone Ericsson R380, vůbec první telefon založený na Symbian OS. Nokia vzápětí ohlašuje první Symbian OS komunikátor.

Ericsson R380 se stal velice oblíbeným telefonem a koncepce vyklápěcí klávesnice, zakrývající velký display, se u Ericssonu zachovala dodnes. R380 disponoval dotykovým podsvíceným displayem, na který bylo možné přímo psát. Ericsson již dokázal rozpoznávat rukou psaný text a nechyběla ani možnost přístupu na internet, posílání emailů a faxů. Software byl ucelený. Obsahoval kancelářské nástroje, poznámkový blok, alarm, nástroje pro správu kontaktů a mnohé další. S jinými zařízeními bylo možné komunikovat pomocí sériového rozhraní nebo přes infraport.



Rok 2001

Leden – Metrowerks zprostředkovala Symbianu další vývojové nástroje. Motorola a Psion zrušili partnerství a projekt Odin byl zastaven.
Únor – Siemens přistupuje na licenční podmínky Symbianu a rozhoduje o jeho využití ve svých příštích mobilech.
Červen – První skutečně "otevřený" telefon na platformě Symbian OS je k dispozici - Nokia 9210 Communicator, následuje Nokia 9290 pro americký trh.
Říjen – Psion Teklogix oznámila netPad, první tablet na platformě Symbian OS.
Listopad – Fujitsu vybírá Symbian OS pro své telefony 3. generace. Nokia představuje Series 60 – licencovatelný uživatelský interface. První mobil 2.5 G postavený na Symbianu a zároveň první opravdu široce rozšířený mobil s tímto OS je na trhu. Nokia 7650 používá UI Series 60.

Rok 2002

Únor – Symbian ohlašuje uživatelské rozhraní UIQ.
Březen – Sony Ericsson předvádí model P800 postavený na Symbianu a UIQ.
Duben – Siemens se stává akcionářem Symbianu.
Květen – Siemens získává od Nokie licenci na uživatelské rozhraní Series 60.
Září – Nokia uvádí další Series 60 telefon, Nokia 3650.
Říjen – Samsung získává licenci na Symbian OS. Pět největších světových výrobců mobilních telefonů je nyní držiteli licence Symbianu.
ListopadSendo se loučí s Microsoftem a jeho MS Smartphone OS. Přidává se k Symbianu (licencuje Series 60 u Nokie) a žaluje Microsoft, že mu ukradl technologii a zákazníky. Nokia ohlašuje Nokii N-Gage, první herní zařízení pro Symbian.
Prosinec – Fujitsu dokončilo vývoj Symbian OS smartphonu 2051 pro síť 3. generace NTT DoCoMo FOMA.

Rok 2003

Únor – Samsung se stává akcionářem Symbianu. Siemens ohlašuje model SX1 s UI Series 60. BenQ získává licenci na Symbian OS a předvádí OS 7 zařízení na UIQ.
Březen – Mitsubishi získává licenci na Symbian OS a na veletrhu CeBIT předvádí svůj první model. Samsung oznamuje svůj první Symbian OS handset, SHG-D700 (Series 60).
Duben – Symbian ohlašuje svůj první OPL jazyk pod licencí LGPL a na výstavě Exposium03 vypouští do světa Symbian OS v7.0s.
Červen – Nokia využívá novou verzi operačního systému ve svém telefonu Nokia 6600.
Fujitsu využívá Symbian ve svém nejnovějším videotelefonu pro sítě 3 G, F2102.
Srpen Motorola ohlašuje MPx200 běžící na MS Smartphone.
Říjen – Motorola opouští Symbian a prodává svoje akcie Nokii a Psionu. Nokia oznamuje první TV telefon 7700 založený na novém interface Series 90.
Prosinec Siemens vydává SX 1 (telefon Series 60).

Rok 2004

Leden Nokia oznamuje model 6620 – první EDGE Symbian telefon (Series 60), což je vlastně Nokia 6600 podporující EDGE. Fujitsu ohlašuje F900i.
Únor – Psion prodává akcie Nokii, čeká se ještě na potvrzení akcionářů. Další licence získávají Lenovo, LG a Arima. Oznámena je také nová verze Symbian OS v8.0 a UIQ v3.0 s podporou ovládání jednou rukou.
Březen – Prodej akcií Psionu je schválen akcionáři.

Počátečním záměrem, který stál u zrodu Symbianu, bylo vyvinout EPOC v neporazitelný operační systém používaný na všem - od malých telefonů až po multimediální komunikátory. Již dnes, v roce 2004, můžeme říci, že většina z ambic zakladatelů Symbianu byla naplněna, i když s drobnými odchylkami.

V příštím díle se zaměříme na samotný Symbian, povíme si něco o současném rozdělení sil a dostaneme se i k popisu operačního systému.
reklama