reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Verbální přestřelky mezi táborem Applu a táborem Microsoftu

18.11.2015, Michal Hala, aktualita
Verbální přestřelky mezi táborem Applu a táborem Microsoftu
Fakticky panuje mezi Applem a Microsoftem kooperativní konkurence – takže v něčem spolupracují, v něčem soupeří. Nějakou dobu to teď vypadalo, že oba světy spíš spolupracují. Ale posledních pár dní přineslo několik verbálních výměn mezi oběma tábory.
Nejprve před více než týdnem CEO Applu Tim Cook pokládal za nutné povzbudit prodeje nejnovějšího přírůstku do rodiny tabletů své společnosti těmito slovy: „Myslím, že když se podíváte na PC, proč byste si ještě kupovali PC? Ne vážně, proč byste si nějaké kupovali?“ Co k tomu dodat? Snad jen, že bych rád věděl, jestli tomu opravdu věří, nebo jestli to jen tak říká.

Jelikož to Timovi Cookovi zřejmě nestačilo, za pár dní se otřel o Surface Book od Microsoftu. Na jeho adresu uvedl: „To je produkt, který se snaží příliš usilovně dokázat příliš mnoho… Snaží se být tabletem a notebookem a reálně dokáže být leda ničím. Je to příliš rozředěné.“ Tady bych řekl, jestli Microsoft Apple Surface Bookem nevyděsil, když tuhle novinku Tim Cook veřejně uznal za hodnou své pozornosti.

První výše uvedená zpráva prolétla jako blesk IT médii a za pár dní se ozval Michael Dell (řekněme, že za tábor Microsoftu): „Post-PC éra byla pro PC skvělá. Když post-PC éra začínala, prodávalo se ročně 180 miliónů PC a teď to je víc než 300 miliónů, takže mám rád post-PC éru“. Pokud je to pravda a já předpokládám, že je, tak to na soumrak PC opravdu nevypadá.


Surface Pro


No ono to na druhou stranu s trhem PC zas až tak úžasně poslední nevypadá, ale problémy prý má i Apple s tablety. Jejich majitelé neupgradují tak rychle, jak by Apple chtěl. Navíc ze segmentu tabletů mu prý ukusují větší verze iPhonů. Možná protože se oběma táborům nedaří tak, jak by chtěli, vymezují se takhle veřejnosti vůči své konkurenci, nebo spíš vůči konkurenční třídě zařízení (PC × tablet).

Celkově je možná hlavním problémem, že stávající zařízení dokážou fungovat a uspokojovat potřeby svých majitelů mnohem delší dobu, než se líbí jejich výrobcům. Prostě cyklus upgradů u uživatelů je stále pomalejší a pomalejší než inovační cyklus výrobců. Otázka je jestli se dá mluvit o inovačním cyklu, ono poslední dobou nové verze jak PC, tak tabletů a mobilních telefonů zas tak moc opravdu převratných (a disruptivních) inovací nepřináší.

Světlou výjimkou je asi jen Microsoft, myslím v oblasti hardwaru. Napřed Surface Pro a teď Surface Book. V operačních systémech obou společností mi vývoj připadá spíš evoluční než revoluční. Na okraj – Applu by možná bylo možné vyčítat, že nepřikročí k velké inovaci a také nějak nespojí tablet a laptop dohromady. Tedy pokud nepovažujeme iPad Pro za krok přesně v tomhle směru.

Na tohle téma se před pár dny ve zcela tradičním duchu vyjádřil veřejně opět Tim Cook: „Zákazníci ve skutečnosti netouží po konvergovaném Macu a iPadu.“ Ale skutečně po něm netouží?

Zdroje: PC Magazine, TechRadar (1, 2), The Verge
reklama