reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Verbatim MDISC: 100GB disk slibuje 1000letou výdrž

6.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Verbatim MDISC: 100GB disk slibuje 1000letou výdrž
Společnost Verbatim se pochlubila svými novými médii MDISC Blu-ray, která nabízí úložnou kapacitu 100 GB a především pak velice dlouhou výdrž až 1000 let. Jde tak o médium vhodné především pro archivaci dat.
Hlavní výhody Verbatim MDISC jsou tak jasné: kapacita 100 GB a výdrž 1000 let po zapsání dat na disk, díky čemuž toto řešení výrobce doporučuje především pro archivaci dat. Po takové době budou zajímavá asi leda pro budoucí archeology, ale i tak je dobré vědět, že se s tak dlouhou životností počítá.





A proč jsou MDISC tak odolné vůči zubu času? Především díky tomu, že oproti normálním médiím Blu-ray přibyla ochranná titanová vrstva a také tu je namísto klasické záznamové vrstvy AZO speciální velice tvrdá vrstva, do níž se data přímo vryjí. Díky tomu je optický disk odolný vůči působení světla, tepla i vlhkosti. Archivační technologii MDISC ovšem nevyvinul Verbatim, ale společnost Millenniata Inc.





Důležité ale je, že Verbatim MDISC jsou kompatibilní se všemi mechanikami BDXL Blu-ray a vypalovačkami, které byly vyrobeny během posledního roku a půl a jsou kompatibilní s formátem BDXL. Dle propočtů má být spolehlivost i po uplynutí 1000 let velmi vysoká. Pokud disky budou uchovány v prostředí s teplotou kolem 25 °C a s relativní vlhkostí kolem 50 procent, pak ze sta tisíc kusů může selhat nanejvýš jeden. Standardní disky Blu-ray, DVD nebo CD mají přitom průměrnou životnost 25 let.

Verbatim 100 GB BDXL MDISC si můžeme koupit v balení po pěti kusech (produktové číslo: 43834) za 3 099 Kč včetně DPH nebo pak méně výhodněji po jednom kusu (produktové číslo: 43833) za 799 Kč. K dostání jsou rovněž jednovrstvé 50 GB a 25 GB média Blu-ray MDISC a 4,7 GB DVD.

Zdroj: TZ Verbatim
reklama