reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VESA má certifikaci pro Adaptive-Sync, vytlačí tím FreeSync či G-Sync Comp.?

4.5.2022, Jan Vítek, aktualita
VESA má certifikaci pro Adaptive-Sync, vytlačí tím FreeSync či G-Sync Comp.?
Technologie AMD FreeSync a NVIDIA G-Sync ve verzi Compatible spoléhají na to, že monitor bude podporovat technologii VESA Adaptive-Sync. Pro tu se ale nyní objevily certifikační programy přímo od organizace VESA.
Podpora technologie VESA Adaptive-Sync se tak bude moci testovat nově i přímo v rámci Adaptive-Sync Display Compliance Test Specification, čili zkráceně Adaptive-Sync Display CTS, přičemž úspěšné absolvování těchto testů danému desktopovému monitoru či notebookovému displeji vynese některé z následujících log. 
 
 
MediaSync Display bude značit, že daný monitor či displej je připravený pro bezproblémové přehrávání médií bez vynechaných snímků či různého poblikávání. Obraz by tak měl být za všech okolností maximálně plynulý. 
 
AdaptiveSync je zase logo určené pro herní počítače, jejichž displeje mají široké rozpětí obnovovací frekvence, která bude pochopitelně synchronizována s výstupem grafické karty. Půjde tu také o latence a rovněž o kvalitu přehrávání videa, kterou pokrývá již MediaSync. 
 
Adaptive-Sync Display CTS tvoří přes padesát automatizovaných testů, které měří obnovovací frekvence, poblikávání obrazu, odezvu GtG, vynechané snímky a další vlastnosti či neduhy. Veškeré monitory, jejichž výrobci budou žádat udělení loga Adaptive Sync Display či MediaSync Display organizace VESA, budou testovány ve své výchozí konfiguraci, čili v továrním nastavení v teplotách mezi 22,5 až 24 °C. 
 
Podmínky pro získání loga Adaptive-Sync Display 144 bude pochopitelně jednak dosažení obnovovací frekvence 144 Hz, respektive rozsahu 60 až 144 Hz. Pro MediaSync Display přitom stačí rozsah 48 až 60 Hz. Pro lepší monitory jsou pak připravena i další loga jako Adaptive-Sync Display 240 či 360. 
 
Co se týče variace v pravidelnosti obnovovací frekvence, pro standardní framerate 23,976, 24, 25, 29,97, 30, 47,952, 48, 50, 59,94 a 60 Hz se povoluje pouze 1ms odchylka a v případě odezvy GtG herních displejů nesmí být překročeno 5 ms, což bude zprůměrováno z výsledků 20 testů. VESA také myslela na to, aby nebyly testovány monitory se zapnutým overdrivem, který sice může zlepšit jejich odezvu, ale zase přinést obrazové artefakty, čili použití funkce overdrive bude omezeno. 
 
Pak se ale objevuje otázka, zda budou standardy FreeSync a G-Sync Compatible vůbec ještě zapotřebí, což se ale teprve ukáže dle následujícího vývoje. Tyto firmy je pochopitelně nemusí mít zájem opustit, a to zvláště NVIDIA, která sama testuje monitory pro G-Sync Compatible, jež jsou pak podporovány přímo v ovladačích, zatímco u nepodporovaných modelů si musíme synchronizaci sami zapnout. Uvidíme také dle zájmu o certifikační program VESA. 
 
Veškeré požadavky organizace VESA jsou k dispozici zde a na závěr můžeme uvést, že logo AdaptiveSync dostaly už první monitory, a to LG UltraGear 27GP950 a 27GP850. 


reklama