reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vesmírný detektor gravitačních vln LISA je na cestě

19.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Vesmírný detektor gravitačních vln LISA je na cestě
Pozemské detektory gravitačních vln se spoléhají na svá dlouhá ramena, ale na povrchu Země to má svá pochopitelná omezení. Co kdybychom ale podobné zařízení vyslali do vesmíru? Právě o tom je projekt LISA. 
Na Zemi fungují detektory gravitačních vln LIGO a ViRGO, které vůbec poprvé dokázaly tento jev potvrdit. LISA by ale měla být daleko citlivější, jak už to se sledovacími zařízeními vyslanými do vesmíru bývá. V jejím případě jde i o to, že může být celkově větší, a tak zachytávat daleko menší vlny. Ve skutečnosti ale půjde o tři zařízení, která budou plout vesmírem v trojúhelníkové formaci a navzájem se budou sledovat pomocí laserů. 
 
 
Americké zařízení Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) je už tedy dávno v provozu a na jeho práci má navázat Laser Interferometer Space Antenna (LISA). Ta ale jen tak nepoletí, protože práce na ní mají teprve začít, a tak se zatím mluví o vypuštění na začátku 30. let. 
 
V souvislosti se zařízením LISA se mluví také o tzv. Multi-Messenger Astronomy. O co jde? Vrátit se můžeme k výbuchu kilonovy v roce 2017, která vznikla srážkou dvou neutronových hvězd. Při podobných událostech sledování dosud probíhalo jen jedním způsobem, a to tradičně pozorováním světla/záření, které od daného místa přichází. Možná v různých vlnových délkách, ale stále je to to v zásadě to samé. V případě zmíněného výbuchu kilonovy ale astronomové mohli pozorovat jak světlo, tak gravitační vlny, což poskytuje celý nový rozměr. 
 
V přicházejícím světle z kilonovy jsou informace o tom, co dělá samotný materiál, jak se rekombinují atomy a tvoří prvky. Gravitační vlny nám však řeknou více o tom, jaké celkové síly působí na daném místě, kam všechna ta hmota putuje, jak rychle, atp. Informace ze světla a gravitačních vln se tak vzájemně doplňují, takže to bude i mocný nástroj pro testování různých teorií.
 
LISA bude následovat Zemi na její oběžné dráze kolem Slunce
 
Při příští podobné události také mají obě skupiny astronomů (klasičtí a "gravitační") spolu lépe komunikovat. Jde tak i o sociologickou změnu ve vědeckém prostředí, kterou detektor LISA zajistí. Sám je přitom na rýsovacích prknech už 30 let a do deseti let by mělo jít o projekt, jenž je blízko svému uskutečnění.

Detektor gravitačních vln je přitom v podstatě jednoduché zařízení. Využívá dvě dlouhá ramena (LIGO je má 4km) umístěná kolmo na sebe. Na koncích obou ramen jsou zrcadla odrážející laserové paprsky a detektor měří, jak dlouho světlu trvá, než se odrazí a doputuje zpět. Pokud se náhle tato doba v jednom rameni zkrátí a v druhém prodlouží, znamená to, že zařízením prošla gravitační vlna. V případě LISA to bude to samé, jen v mnohem větším měřítku. Jednotlivé části detektoru od sebe budou 2,5 milionu kilometrů daleko, takže z toho je zřejmé, že citlivost zařízení bude na jiné úrovni. LIGO dokáže zachytit vlny v rozmezí 10 až 1000 Hz a LISA zvládne 0,1 mHz až 1 Hz, takže nejde o to, že by představovala mnohem lepší náhradu za pozemské detektory. Bude sloužit vedle nich a dle předpokladů bude umět zachytit vlny třeba od binárních systémů bílých trpaslíků nebo i od supermasivních černých děr. 
 
Koncept byl už přitom ověřen díky evropské misi LISA Pathfinder, takže nyní se už může přikročit k vývoji opravdového detektoru. Vývoj vede ESA ve spolupráci s NASA, která v tomto případě má spíše okrajovou úlohu. Projekt je zatím ve fázi A, což znamená, že firmy schopné něco takového vyrobit mají asi rok a půl čas na vytvoření svých návrhů realizace, z nichž si ESA poté vybere. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama