reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Větrná elektrárna Dogger Bank využije 14MW turbíny Haliade-X

23.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Větrná elektrárna Dogger Bank využije 14MW turbíny Haliade-X
U Velké Británie se postaví obří větrná farma Dogger Bank, která má dosahovat instalovaného výkonu až 3,6 GW. Ta využije nové větrné turbíny Haliade-X včetně nejnovější verze s obrovským výkonem 14 MW.
Na stránkách SHW se v poslední době hodně věnujeme technologiím solárních elektráren, ale neměli bychom zapomínat ani na větrnou energii. Zajímavým projektem z poslední doby je obří větrná farma Dogger Bank, která bude postavena u vesničky Ulrome v Anglii (asi 105 km severovýchodně od Sheffieldu). Elektrárna bude postavena ve třech fázích A, B a C. První dvě mají využívat větrných turbín Haliade-X s výkonem 13 MW, přičemž v rámci těchto dvou fází jich bude postaveno 190.
 
GE Haliade-X
 
Každá je vysoká 260 metrů, průměr rotoru činí 220 metrů a lopatky jsou 107 metrů dlouhé. Za rok má každá z nich vyprodukovat 64 až 74 GWh energie (a ušetřit asi 52 tisíc tun CO2). To se rovná energii pro celoroční provoz více než 20 tisíc elektromobilů, resp. 16 tisíc evropských domácností. Jedna rotace má napájen britskou domácnost po dobu 2 dní.
 
Každá fáze má přinést instalovaný výkon 1,2 GW, přičemž ta třetí (fáze C) přijde dokonce se 14MW modely Haliade-X. Ty tak překonají rekordní výkon nynějších modelů Haliade-X, které jsou samy o sobě o 45 % výkonnější než nejlepší konkurence. Ukončení celé výstavby je plánováno na rok 2026 a Dogger Bank tak nabídne instalovaný výkon 3,6 GW. Měla by se ve výsledku postarat o 5 % spotřeby elektrické energie celé Velké Británie.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama