reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Větší disky mají dle statistik Backblaze menší poruchovost. Proč?

11.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Větší disky mají dle statistik Backblaze menší poruchovost. Proč?
Společnost Backblaze vydává pravidelné statistiky ohledně spolehlivosti pevných disků, které používá ve svých datových centrech. Letos výsledky za minulý rok ukazují např. to, že disky s vyššími kapacitami umírají méně. Má to ale logické vysvětlení.
Máme zde další statistiky společnosti Backblaze. Ty se věnují spolehlivosti pevných disků, které firma používá ve svých datových centrech. Těch má přes 231 tisíc, ale 388 z nich bylo používáno pro testovací účely, nebo jich bylo málo, a tak byly ze statistik vyloučeny. Zbylo tak 230.921 pevných disků. Průměrná roční úmrtnost (Annualized Failure Rate - AFR) disků pro rok 2022 vzrostla z 1,01 % (2021) na 1,37 %, což vypadá na docela velký problém. Vysvětlení je ale celkem jednoduché. Společnost v roce 2022 pevné disky moc nenahrazovala a průměrný věk HDD tak stoupl, což stojí za větším počtem pokažených disků.
 
Pevný disk HDD
ilustrační obrázek, autor: Klaus Eifert, CC BY 3.0, přes Wikimedia Commons
 
V podstatě stejný důvod stojí i za tím, proč mají menší disky výrazně vyšší poruchovost než ty s vyšší kapacitou. Např. disky s kapacitou 10 TB a méně vykazovaly 2,12% roční úmrtnost, zatímco 12-16TB disky se dostaly jen na 1,07 %. Větší disky jsou ale novější, a tak ještě "nestihly umřít", zatímco menší kapacity mnohdy kroutí už poměrně vysoký počet let. Např. 6TB Seagate ST6000DX000 má v průměru 92,5 měsíce (to je téměř 8 let). Přesto však byla jeho AFR jen 0,68 %.
 
Máme zde i statistiky ohledně jednotlivých výrobců. Jasně nejhorší je Seagate, u něhož je AFR 1,87 %, na druhém místě pak Toshiba s 0,82 %. Přesto Backblaze nechce na Seagate plivat. Důvodem je to, že disky od Seagatu jsou zpravidla levnější a míra jejich spolehlivosti není o tolik horší, aby se to nakonec nevyplatilo. Právě naopak jsou díky své nižší ceně i navzdory horší spolehlivosti cenově příznivějším řešením. HGST pak vykazuje 0,51% AFR a WDC dokonce jen 0,2 %. Pokud vás tyto statistiky zajímají podrobněji i v rámci jednotlivých modelů disků, můžete se podívat na celý blogový příspěvek společnosti Backblaze.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama