reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

VIA K8T890 – VIA uvádí PCI-Express

16.12.2004, Josef Svoboda, článek
VIA K8T890 – VIA uvádí PCI-Express
Dlouho očekávaná čipová sada VIA K8T890 je konečně na světě a samozřejmě nemůže chybět v našem archívu čipových sad. Dnes vám tedy přinášíme její podrobný popis a po novém roce vám jistě přineseme i její recenzi.
Na úvod bych chtěl poznamenat, že se jedná vlastně o čipset K8T800 Pro s přidanou podporou PCI-Express. Jinak obsahuje všechny vymoženosti předchozí čipové sady jako Ultra V-link a asynchronně pracující sběrnice, což ocení zejména ti, kteří vylaďují výkon počítače k obrazu svému.


Obr. 1 - Čipová sada VIA K8T890

Northbridge K8T890

Úkolem čipu northbridge je zajištění komunikace mezi operační pamětí, procesorem, grafickou kartou a čipem southbridge. V případě použití procesorů s technologií AMD64 odpadá komunikace s operační pamětí, protože tyto procesory mají integrovaný paměťový řadič. Čip northbridge se tedy stará pouze o komunikaci s procesorem (pomocí sběrnice HyperTransport), grafickou kartou (PCI-Express) a samozřejmě se southbridge čipem.

Hlavním tahákem tohoto čipsetu je podpora PCI-Express. To znamená že AGP grafické karty si na této desce neužijete. Na druhou stranu PCI-E nabízí datovou propustnost 4GB/s každým směrem, kdežto AGP „jenom“ 2,1GB/s. Čip dále podporuje Ultra V-Link, což je sběrnice, která se stará o komunikaci mezi čipy northbridge a southbridge. Stejně jako v případě K8T800 Pro má datovou propustnost 1066MB/s.

Další věcí je podpora Hypertransportu o frekvenci 1 GHz / 16bit a přenosovou rychlostí 8 GB/s (4GB/s pro jeden směr). Samozřejmostí je také asynchronní uspořádání sběrnic. To znamená že i když budete měnit frekvenci FSB, tak frekvence PCI zůstává stejná (33 MHz).



Obr. 2 – Blokové schéma čipové sady VIA K8T890
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Přestože na schématu můžeme vidět southbridge čip VIA VT8251, veškeré popisy uvádějí použití čipu VT8237, který se také bude (minimálně zpočátku) s touto čipovou sadou dodávat.

Southbridge VT8237

Čip southbridge zajišťuje komunikaci periferií mezi sebou navzájem a také se zbytkem počítače (čip northbridge). Mezi obsluhované periferie (a samozřejmě také možnosti tohoto čipu) patří:
  • Audio (šest či osm kanálů)
  • Ethernet (10/100 Mbit či 1G Ethernet)
  • 8x USB 2.0
  • 2x Ultra ATA/133 (max. 4 zařízení)
  • 2x Serial ATA-150
  • Rozhraní SATAlite (umožňuje připojit další dvě SATA zařízení přes PHY čip)
  • RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 & JBOD

Ikona Odkaz na databázi
K8T890
K8T800 Pro
Podporované procesory
AMD Opteron
AMD Athlon FX
AMD Athlon 64
FSB
HyperTransport
Architektura sběrnice
Asynchronní
Southbridge
VT8237
Spojení southbridge a northbridge
Ultra V-Link (1066MB/s)
AGP sběrnice
-
AGP 8X
PCI-Express sloty
PCI-E 16x
-
4 PCI-E 1x
-
PCI sloty
2 sloty
6 slotů
Audio
VIA Vinyl Audio (6 kanálů)
VIA Vinyl Gold (8 kanálů)
Network
VIA Velocity Gigabit Ethernet
VIA 10/100 Fast Ethernet
SATA
2 x SATA zařízení
SATA Lite rozhraní pro dvě přídavná SATA zařízení
V-RAID
RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 & JBOD
PATA
Ultra ATA/133
USB
8 portů
Modem
MC'97
I/O protokol
I/O APIC / LPC Super I/0
IO APIC
Ano
Power managementACPI/APM/PCI/PM/HTSTOP
ACPI/APM/PCI/PM
Tab. 1 – srovnání čipových sad VIA K8T890 a VIA K8T800 Pro

Svět hardware komentuje

Co říci závěrem? VIA tímto krokem konkuruje čipové sadě nForce4, což se dalo očekávat, protože zatím to byla pouze nVidia, která měla pro platformu AMD64 podporu PCI-Express. Takže teď už se budeme moci rozhodnout, který z čipsetů (respektive základních desek postavených na těchto čipsetech) si vybereme. Pro mnoho uživatelů bude také hrát důležitou roli cena a zde bude VIA jistě příznivější než nVidia.

Martin Štěpánek: Osobně se domnívám, že nový severní můstek je sice pěkný, ale do momentu než příjde i nový jižní můstek VIA VT8251, nemá VIA žádnou šanci konkurovat nVidii. Tedy krom ceny, ale tam rovněž začíná tlačit ATi, která má vybavenější čipové sady. Nezbývá tak než věřit, že VIA zrychlí a opět se dotáhne.
reklama