reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vibranium nebude chránit jen Kapitána Ameriku, ale i pasažéry Hyperloopu

24.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Vibranium nebude chránit jen Kapitána Ameriku, ale i pasažéry Hyperloopu
Hyperloop Transportation Technologies společně se c2i vyvinuli pevný materiál, který bude použit speciálně na povrch transportních kapslí Hyperloopu. A aby podtrhli jeho odolnost, pojmenovali ho vibranium.
Pod názvem Hyperloop se skrývá systém tubusů, ve kterých se budou velkou rychlostí pohybovat přepravní kapsle s pasažéry nebo nákladem. To umožní zejména snadný a bezpečný transport na vzdálené destinace. S demo verzí Hyperloopu už byly provedeny i veřejné testy a do budoucna se uvažuje i o realizaci trasy, která by vedla přes Bratislavu.

Hyperloop je projekt, který má na svědomí známý podnikatel Elon Musk, jenž vede automobilku Tesla a je známý i pro svou kosmickou společnost SpaceX. Elon Musk se realizace svého nápadu na transport budoucnosti zřekl a nyní se projektu Hyperloop ujaly dvě konkurenční soukromé společnosti. Jedna z nic se nazývá Hyperloop Transportation Technologies a právě ona představila nový pevný materiál, kterým budou jednotlivé transportní kapsle pokryté.

Jedná se o pevný a odolný materiál z uhlíkových vláken, který Hyperloop Transportation Technologies vyvinula s pomocí slovenské firmy c2i. V plánu je ho použít na interiér i exteriér kapslí, není to však ledajaký materiál. Byl totiž pojmenován podle fiktivního odolného materiálu z filmů a komiksů od Marvelu, který se nazývá vibranium.



Vibranium používá v komiksech a filmech od Marvelu například Kapitán Amerika, který z něho má vyrobený svůj slavný štít. Toto reálné vibranium má být podle výrobce díky uhlíkovým vláknům 10× pevnější než ocel a má i vážit pětkrát méně než hliník - namísto superhrdiny však bude mít za úkol chránit pasažéry. S tím, že by vibranium bylo součástí transportních kapslí Hyperloopu, by však mohl mít Marvel problém, a hrozí tak i vyvolání právního konfliktu kvůli názvu.

Skutečné vibranium na Hyperloopu bude vybaveno nejrůznějšími senzory, které budou mít za úkol pořád zaznamenávat stav transportní kapsle. Čidla budou neustále kontrolovat stabilitu, teplotu a celkovou neporušenost a sesbíraná data budou okamžitě bezdrátově vysílána. Hyperloop tak bude díky tomuto monitorování velmi bezpečnou dopravou, protože o každé závadě se bude okamžitě vědět a bude moct být v nejbližší stanici opravena. K bezpečnosti přispěje i dvojitá vrstva vibrania - jedna zvenčí a druhá v prostoru pro pasažéry. Při rychlosti až 1 200 km/h se tak lidé nebudou muset bát.

To, že Hyperloop Transportation Technologies už nyní spolupracuje se slovenskou společností c2i, je už předzvěstí plánované trasy Hyperloopu u našich slovenských sousedů. Jednalo by se o ideální testovací dráhu, protože vzdálenosti mezi Vídní, Bratislavou a Budapeští nejsou na zkušební provoz Hyperloopu příliš velké. Hyperloop Transportation Technologies už navázalo spolupráci se slovenskou vládou, která je projektu nakloněna. Až budoucnost však ukáže, jestli se Hyperloop skutečně stane standardním způsobem dopravy budoucnosti.

Zdroj: engadget.com
reklama