reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.7.2005, Eagle , článek
Také už se vám stalo, že odesílání emailů ne a ne fungovat? Drtivá většina uživatelů Internetu používá odchozí SMTP server svého poskytovatele připojení či některého z freemailů. Tyto bývají často přetíženy, nefungují, občas nějaký ten mail "zapomenou" doručit. Víte, že těmto problémům je možné předejít vytvořením si vlastního SMTP serveru?
Maggot | 21.10.201115:37
Na prvni pohled se to tvari jako velice mocna utilka, ale vzhledem k tomu, ze jeste porad neni pro windows 7 tak je to uplne k nicemu.
Odpovědět0  0
PQK | 9.8.200710:54
Já za článek děkuji. Sw je funkční a splňuje to, co jsem od něj očekával.
Odpovědět0  0
rfsdf | 21.1.20092:47
neumí to česky,odelsaný e­-maily nemaj háčky ani čárky...
Odpovědět0  0
mysacek (1) | 15.6.200610:30
...veskrze negativní hodnocení v diskusi ale hodnocení článku 1,09% ??? Divné, donutilo mě to se zaregistrovat a protestně dát pětku. Zkoušel jsem několik SMTP serverů, ale řešení je to již ze samé podstaty bídné ­- důvody tu již byly zmíněny, proto jsem se zhrozil toho nadpisu, ale potom jsem si uvědomil, že neumím číst. Není tam zmínka o spolehlivém doručování mailů, ale odesílání, někomu holt stačí málo...
Navíc si ani nechci představit, co všechno se dá do 22MB naprogramovat, když se dá sehnat SMTP server s velikosti necelý mego.
A kvaliní odinstalace? Pochopitelně zůstanou ještě záznamy v registrech a kdoví co ještě.
Stabilita?
Sekal se na včera nainstalovanych a kompletně zalátaných XP Prof.
Takže závěr? Úchylnej článek, úchylnej program a úchylný směr, snad jenom autor je snad normální, neměl by ale psát tak zbrkle o první blbině, co ho napadne.
Odpovědět0  0
revolution | 14.3.200617:16
TAk ja takto odosielam svoje emaily uz nejaky ten piatok a som nadmieru spokojny. Zda sa mi to naozaj lepsie riesenie ako pouzivat nejaky smtp freemailu, kde aj v dnesnej dobe vznika znacne oneskorenie.
Odpovědět0  0
fleg | 19.7.200518:38
uz nadpis ma zaujal a to co som dalej cital len zdvihalo moje obocie vyssie a vyssie. keby som od orla necital par clankov predtym asi nanho nieco skarede poviem. takto to zakoncim len tym ze aj majster tesar sa sem tam utne. ostatne tu uz bolo napisane
Odpovědět0  0
Instalatér Windows samouk Karel Lama | 20.7.200515:42
Jjtt, mu­-hehe...
Odpovědět0  0
mailadmin | 18.7.200523:52
Jako admin se pripojuji ke skupine tech, co jsou zasadne proti.
Na mail servery, co spravuji, dorazi z tohoto programu jenom info v logu o tom, ze user bez DNSka neco zkousel.
Nezlobte se na mne, ale je to clanek o nicem. Spise nabada uzivatele k vecem, ve kterych by se vubec nemel hrabat. BFU ma pouzivat SMTP providera a ne si klikanim nastavit open relay nebo podobne veci, o kterych nema ani paru. Pokud je na takove urovni, ze zna fungovani DNS a dorucovani posty a je si vedom bezpecnostnich rizik, tak nepouzije tenhle program, ale bud pouzije radeji SMTP providera ­(pro 1 PC delat SMTP je opravdu kravina­) nebo jako 90% sveta linux mailserver.
Opravte mne, jestli se mylim.
PS. ke starmenovi .. nepouzivat ani jedno z toho! IMAPS a POP3S jedine. Lidi uvedomte si, ze bez zabezpeceni to dneska opravdu nejde!!!
Odpovědět0  0
starmen (438) | 19.7.20058:33
co se týče bezpečnosti, tak samozřejmě. Mě ale šlo o typ poštovního protokolu ;­-­). IMAPS ~= IMAP + zabezpečení ;­-­).
Odpovědět0  0
starmen (438) | 18.7.200519:08
1. pokud to jde, používejte spíše IMAP než POP3

2. Pro zájemce o LINUX mail server & gateway doporučuji ­(zelspoň pro začátek­) http:­/­/genco.gen.tc­/postfix_virtual.php . Není tam všechno a některé věci lze udělat jinak, ale je to poměrně dobré řešení ­(v podstatě využívám­). Možná ten Squirelle mail bych nahradil za Horde.
Odpovědět0  0
neveceral | 18.7.200512:27
Není třeba leší už rovnou tohle www.desknow.com.
"A full­-featured and integrated mail and instant messaging server, with webmail, secure instant messaging, document repository, shared calendars, address books, message boards, web­-publishing, anti­-spam features, Palm and PocketPC access and much more­"
Navíc také existuje ve free verzi.
Sice tam jsou nějaká omezení, ale možnost přistupovat ke všem svým souborům prostřednictvím jakéhokoli internetového prohlížeče odkudkoli je fakt lákavá, ještě kdyby tak existovalo něco takového i pod open source.
Odpovědět0  0
Mrkef | 18.7.200512:05
Je sice zajimavy, ale v dnesni dobe spamu, bych si hodne rozmyslel uverejnit takovyto clanek. Osobne mam zkusenost, kdy mi jisty maly parchant zaslal cca 7500 emailu. Uz vidim ja si nejaky 15tilety sikula zkousi kolik emailu najednou odesle. Navic, jak zde jiz nekdo napsal, vetsina prijemcu takovychto emailu by se nikdy nedockala, protoze drtiva vetsina mail serveru si kontroluje SMTP server pres ktery byla zprava odeslana.
Odpovědět0  0
Martin Kuchař (28) | 18.7.200511:46
vzdy jsem byl odpurcem rypalu do clanku ale zde si nemohu odpustit malou pripominku ­- tohle reseni mi pro koncoveho uzivatele prijde opravdu az smesne.

1: tak jak psal MirekP ­- diky black­-listum je velka sance ze vase maily se nikdy neodeslou diky blokovanym rozsahum IP adres...

2: situace kdy SMTP servery padaly je opravdu otazkou let minulych ­(autor sam pise ze se to stavalo pred nekolika lety­), sam mam e­-maliu nekolik a nestalo se mi ze by byly nejake problemy

3: zbytecne dalsi riziko ­- tento program ma bezpochyb sve bezpecnostni diry pomoci nichz lze bez problemu pak vyuzivat PC jako spam­-server...

Nakonec ­- snad by tato procedura mohla mit vyuziti u malych a strednich spolecnosti ­- tam bych se takovemu nasazeni az tolik nedivil avsak s tim rozdilem, ze by asi nebyl pouzivan nekomercni program ale spise by provozovatel sahnul po nejakem kvalitnim systemu jez by pracoval s platformou Linux ­- ta sama osobe je pro jakykoliv server bezpochyby lepsi nez Windows..
Odpovědět0  0
Nějaký další Frankie | 19.7.200510:18
Také se připojuji. Články Petra Orla jsou ty nejlepší, jaké na internetu čtu. Ale tentokrát jsem tak potěšen
nebyl. Kromě již zmíněných nedostatků ještě připojím to, že řada poskytovatelů odesílání z SMTP serverů jednotlivých uživatelů stejně blokuje. Důvod? SPAM, SPAM a zase SPAM. A taky ta bezpečnost... :)
Odpovědět0  0
Sprymar (16) | 18.7.200511:34
Ta adresa kterou jste mazal nahore je pak stejne dole ve vypisu teda aspon se domyvam ze je to ona .. hezka .. :­-­) ale neni to moc bezpecny jestli je verejna a vlastni...
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 18.7.200516:17
Oups... vymazáno.
Odpovědět0  0
MirekP | 18.7.20058:56
Proboha lidi, hlavne to nepouzivejte na svych domacich pocitacich! Velke procento spam black­-listu obsahuje
rozsahy adres, ktere jsou dynamicky pridelovany domacim uzivatelum ­- napr. DSL, dial­-up, apod. Pokud to budete pouzivat budete mit adresu ze zmineych rozsahu ­(velmi pravdepodobne­) a jeste k tomu nebudete mit reverzni DNS, tak mate skvele nakrocenou k priblizne 50% uspesnosti pri posilani mailu.

Autorovi davam velke minus za velice spatny napad. Predstavene reseni je vsechno mozne jen ne ­"konecne spolehlive reseni podesilani mailu­".

Pokud ma nekdo problemy s dostupnosti SMTP serveru sveho poskytovatele ­(osobne jsem jeste nezazil­), je dobry cas popremyslet nad jeho vymenou a ne ztracet cas s necim takovym.


Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 18.7.200516:21
A to si vážně myslíte, že blokace odesílatele se vám s věřejnou SMTP nestane? Bláhová představa. Moje maily posílané přes Seznam byly už některými příjemci automaticky odmítnuty právě proto, že Seznam byl na seznamu spam center.
Odpovědět0  0
MirekP | 18.7.200517:08
To není dobrý argument, protože zaměňujete dvě naprosto odlišné věci.

Ano mx.seznam.cz se dříve občas na pár hodin objevil na nějakém blacklistu, protože to byl svého času nejznámější český open­-relay, který bez autentizace dovoloval posílat poštu každému. Dnes už to neplatí ­(nejsou open­-relay a implementovali náznak SMTP autentizace­), ale kdybych si vybíral SMTP relay, stejně bych se osobně seznamu.cz vyhnul.

Problém je v tom, že domácí DSL­/DUL­/... blacklisty jsou na blacklistech permanentně. Navíc s 99% pravděpodobností na domácí adrese nemáte korektní reverzní záznam ­(často dokonce ani dopředný­), takže pravděpodobnost odmítnutí u jakkoli chráněného SMTP serveru hraničí s jistotou.

Odpovědět0  0
Tonik | 18.7.20057:30
Trochu nevýhoda je, že pokud je cílový server zrovna nedostupný a vypneme počítač­/odpojíme ho od sítě, tak se email nedoručí dokud ho znovu nezapneme­/nepřipojíme. Kdyby lidi neposilali 5 MB prilohy, tak by takove problemy myslim si nebyly.
Odpovědět0  0
datin@email.czdatin | 18.7.20057:01
Hezké, ale mám obavy že takto odeslané maily, budou dost často blokovány antispam filtry které kontrolují existenci reverzního DNS záznamu. Prakticky tohle u nás používá velké procento firem....
Odpovědět0  0
Ghx | 18.7.20059:05
Ano, presne tohle je ten nejvetsi problem.. Treba nase firma je timto chranena a rozhodne nejsme sami. Vlastni SMTP je hezka vec, ale v dnesni dobe neni moc realne ji pouzivat. Hlavne pokud chceme aby e­-mail opravdu dosel ­(coz byl prave duvod proc dle clanku si SMTP vytvorit)
Odpovědět0  0
eagle@pctuning.czlol | 18.7.20054:05
kua když je to tak jednoduché, proč to není přímo součástí poštovních klientů ­(např. Thunderbirda­)? :­-(
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.