reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Volumetrický 3D tisk dokáže tvořit objekty během sekund

12.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Volumetrický 3D tisk dokáže tvořit objekty během sekund
Výzkumníci z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) se zaměřili na vytvoření nové technologie 3D tisku, která by byla výrazně rychlejší než ty stávající. Využili k tomu lasery a fotocitlivou pryskyřici. 
Výzkumníci z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) poukazují na to, že tradiční způsoby 3D tisku využívají jedno či dvourozměrné nanášení materiálu či tváření, přičemž oni tvoří objekty rovnou celé, čili trojrozměrně. Využívají k tomu v podstatě jednoduchý způsob, a to nádržku fotocitlivé pryskyřice, kterou ze tří stran prozáří laserový obrazec. A tam, kde se paprsky protínají se tekutá pryskyřice změní v tuhou. 
 
 
Autoři sami mluví o volumetrickém 3D tisku, který dokáže obejít mnohá omezení daná aktuálně dostupnými technologiemi, neboť dokáže velice rychle tvořit celé objekty, ovšem samozřejmě pouze takové, které dokáží v prostoru vytvořit lasery. Komplexní objekty by však mohly být v nádrži pryskyřice tvořeny postupně z větších částí, takže i takový 3D tisk by byl poměrně rychlý. Tento způsob také nevyžaduje využití podpůrných struktur, které jsou nutné především při klasickém 3D tisku pomocí postupného nanášení roztaveného plastu a podobá se spíše průmyslovým technologiím 3D tisku. 
 
 
Vytvoření jednoduchého objektu, jako je kostka, zde může trvat pouze 10 sekund, ovšem jde o "mokrý" způsob, který není tak uživatelsky přívětivý jako klasický tisk pomocí komerčně dostupných modelů tiskáren. Zatím byl také využit pro tvorbu jednoduchých objektů jaké vidíte nahoře na obrázku, přičemž síla 3D tisku tkví obecně právě v tom, že je možné tvořit velice složité objekty, na něž by obrábění či vstřikování do forem nestačilo. 
 
Zatím se ale autoři nové technologie snažili přijít jen na to, zda jejich technologie vůbec bude fungovat a až pak se ji budou moci snažit vylepšovat. Ujišťují nás také v tom, že tento proces bude funkční i ve stavu beztíže, ale na druhou stranu je mluví o očividném omezení v tom, jak složité objekty mohou být najednou tvořeny. Čím složitější jsou, tím větší je riziko, že se pryskyřice vytvrdí i na nechtěném místě. 
 


reklama