reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Volvo si budeme moci nejen otevřít chytrým telefonem

16.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Volvo si budeme moci nejen otevřít chytrým telefonem
Známý severský výrobce automobilů značky Volvo si pro příští rok přichystá první modely, které budeme moci otevřít pomocí svého chytrého telefonu. A nejen otevřít, ale také nastartovat a sledovat.
Pro nastartování Volva tak nebudeme muset s sebou nosit klíče a půjde využít jen chytrý telefon vybavený rozhraním Bluetooth. Stačit tak bude pouze přístupový kód, takže výhoda je, že pokud budeme chtít auto někomu půjčit, nebo si jej třeba sami vyzvednout v půjčovně aut, nebudeme muset řešit, jak to uděláme s klíčem. Postačí odeslání přístupového kódu, jenž může být třeba časově omezen a je to. To také umožní snadněji využívat sdílení aut mezi více lidmi (carsharing). Telefon může ale posloužit prostě jen jako záloha pro případ, že klíče někde ztratíte (či naopak), což zvláště na dovolené dokáže zkazit den.





Volvo už má tuto funkci připravenou a ve Švédsku spustilo pilotní program. Od příštíh roku pak má začít prodávat "světově první automobily, ke kterým nepotřebujeme klíče". Pomocí telefonu a Bluetooth tak auto odemkneme a poté ještě proběhne autorizace pro jeho nastartování. Volvo totiž také mluví o možnosti donášky zboží do auta. Dopravní služba by tak mohla využít pouze kód pro otevření automobilu, do nějž by uložila objednaný balík a zákazník by se tak nemusel obtěžovat s tím, aby se s dopravcem musel setkat. Na druhou stranu to ale vyžaduje jistou dávku důvěry, s čímž ve Skandinávii asi nebude velký problém, ale jinde to může být jiné.





Firma ale také říká, že úsvit digitálních klíčů automaticky neznamená soumrak těch fyzických. Ty budou i nadále u nových vozů v nabídce pro ty, kteří o ně budou mít zájem. Čili by měly být jako volitelné příslušenství, ale pak je otázka, jak odemkneme auto s poruchou zamykacího systému nebo prostě jen s vybitou/odpojenou baterií. V takovém případě se prostě mohl využít normální kovový klíč bez elektroniky, díky němuž bychom otevřeli alespoň přední dveře.

Ale uvidíme, jak to Volvo vymyslí. Letos na jaře odstartuje pilotní projekt, který se bude týkat jeho Sunfleet, čili flotily sdílených automobilů se základnou na letišti v Göteborgu. Počítá se také s tím, že na telefon si po jízdě budeme moci stáhnout informace o jejím průběhu, a zkontrolovat si tak, kde se auto pohybovalo a zda snad někdo nejel jako čuně.

Zdroj: Extremetech
reklama