reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Voyager-1 zažehl své motory po 37 letech nečinnosti

2.12.2017, Milan Šurkala, aktualita
Voyager-1 zažehl své motory po 37 letech nečinnosti
Hlavní motory vesmírné sondy Voyager-1 začínají pomalu dosluhovat, a proto NASA chtěla vyzkoušet, zda je možné využít ty záložní. Test byl úspěšný, tyto motory naskočily i po 37 letech nečinnosti.
Vesmírná sonda Voyager-1 brázdí ve vesmíru už 40 let. Aby mohla stále komunikovat se Zemí, musí mít k naší planetě správně natočenou anténu, k čemuž dopomáhají malé motory upravující natočení sondy. Ty se zažehávají jen na několik milisekund a jak říká sama NASA, jen na chvilku "bafnou". Problémem je, že od roku 2014 byl pozorován snížený výkon těchto motorů (známých jako attitude control thrusters - ACT) a bylo potřeba více zážehů k řízení pozice sondy. Proto v NASA přišli s myšlenkou použít čtveřici záložních motorů (určených pro TCM - trajectory correction maneuver), které byly neaktivní okolo 37 let a naposledy je NASA použila 8. listopadu 1980 při průletu kolem planety Saturn.
 
NASA Voyager-1
 
Tyto motory od společnosti Aerojet Rocketdyne doposud nebyly použity pro lehké korigování pozice, ale jen pro trvalejší zátah. Velikostně a funkčně jsou však oba typy motorů (ACT i ty pro TCM) totožné. Nyní tak měly svou premiéru i pro jemnou úpravu polohy a i po 37 letech (konkrétně 28. listopadu 2017) byly schopny naskočit a provést několik krátkých 10milisekundových pulzů. Díky tomu byla životaschopnost Voyageru-1 a naší komunikace s ním prodloužena asi o 2 až 3 roky. Informace o úspěšnosti manévru pak na sebe nechala dlouho čekat. Voyager-1 je totiž už tak moc daleko, že signál z něj putuje na Zemi 19 hodin a 35 minut.
 
V lednu 2018 by Voyager-1 měl dočasně přejít na TCM motory. Proto NASA zapnula jejich vyhřívání, což ale vyžaduje energii a té se už sondě moc nedostává. Až dojde energie pro zahřívání, přejde se zpět na původní motory, které už trpí sníženým výkonem a budou používány do konce "života" sondy. Díky úspěchu se zažehnutím TCM motorů chce NASA využít podobný postup i u Voyageru-2, jehož hlavní motory jsou zatím v lepší kondici.
 
Pro zajímavost, anténa, kvůli které se tyto manévry dělaly, nabídne rychlost přenosu 16 bitů za sekundu (S-Band uplink), resp. 160 bitů za sekundu (X-Band downlink). Momentální vzdálenost Voyageru-1 od Země je 20,8 miliard kilometrů (139,3 astronomických jednotek - AU), Voyager-2 je pak vzdálen 17,2 miliard km (115 AU). Voyager-1 tak byl prvním objektem vytvořeným člověkem, který začal vstupovat do mezihvězdného prostoru. Stalo se tak 25. srpna 2012. Voyager-2 se tam teprve dostane zhruba v létě roku 2019. Hranice mezihvězdného prostoru je totiž okolo 121 AU a rychlost obou sond je nyní 3,6 AU ročně.
 
Zdroj: nasa.gov


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama