reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výběr základní desky: první a nejdůležitější krok

6.11.2014, Jan Vítek, návod
Výběr základní desky: první a nejdůležitější krok
Chcete si postavit vlastní počítač a nejste si jisti ohledně výběru základní desky? Pak je tu pro vás dnešní článek, v němž se dozvíte vše potřebné, abyste se mohli správně rozhodnout, věděli na co myslet a co chtít.
Teď se budeme zabývat nejpoužívanějšími formáty základních desek, z nichž každý má své označení. Nebudeme si všímat speciálních formátů, neboť celkově jich je kolem 30. Hlavním rozlišovacím znakem jsou dva hlavní rozměry, ovšem to není zcela jednoznačný ukazatel a jsou tu i další rozdíly, třeba počet možných rozšiřujících slotů. Svými rozměry se mezi sebou liší různé desky ATX a také Micro ATX nejsou vždy stejné, neboť jsou tak označovány desky s maximálními rozměry 244 x 244 mm a minimálními 171 x 171 mm, čímž se Micro ATX dostává téměř až na velikost Mini ITX.




- tři hlavní formáty základních desek - wikipedia -


Z hlediska kompatibility je třeba sledovat především to, zda počítačová skříň podporuje daný formát. V případě základních ATX (či Standard ATX), Micro ATX a Mini ITX by neměl být žádný problém, přičemž je jisté, že pokud skříň podporuje ATX, pak podporuje i oba menší, neboť ty využívají stejně umístěnou základní čtveřici montážních otvorů. Pokud jde ale o větší formát EATX (Extended ATX), ten má základní rozměry 305 x 330 mm (výška x šířka). Někteří výrobci skříní však udávají podporu EATX, aniž by pro ně jejich skříň měla vyhrazen potřebný prostor. Příkladem budiž model Corsair Carbide 330R (test), kde je pro desku na šířku prostor jen kolem 300 mm. Zde už je tedy třeba se více informovat.

Zajímavost: Na trhu s motherboardy pro desktopová PC s procesory x86 jsou nejrozšířenější základní desky ATX (cca 270), hned v závěsu jsou Micro ATX a zhruba třikrát méně dostupných modelů má formát Mini ITX. Základních desek EATX je jen kolem 20 a zbývající formáty už můžeme počítat v jednotlivých kusech.


Desky formátu ATX


Plný a standardní formát ATX má rozměry 305 x 244 mm, ovšem to je spíše jen jakýsi doporučený rozměr, který dodržují spíše jen dobře vybavené základní desky, jako je zobrazený model od Gigabyte. Tyto desky poznáme na první pohled tak, že mají 9 montážních otvorů (červeně zvýrazněné), přičemž spodní trojice je až u samotného okraje desky. Jinak mohou být desky formátu ATX ještě větší, jako je třeba Gigabyte X99-SOC FORCE (test) s rozměry 305 x 264 mm.




- základní deska ATX (305 x 244 mm) - Gigabyte Z97X-Gaming G1 WIFI-BK (test) -


Pro tento formát je typická výška 305 mm (dle orientace na fotografii tedy spíše šířka), která určuje i maximální počet rozšiřujících portů. Těch tedy může být maximálně 7. Dnes se také již ustálil design, respektive rozmístění jednotlivých komponent na deskách tohoto formátu, který výrobci vesměs nemají problém dodržovat. K tomu napomohl i fakt, že procesory potřebují mít přímé spojení se slotem či sloty PCI Express a také paměťovými sloty, a to s využitím mnoha souběžných spojů, takže musí být hned vedle.

A k čemu jsou takovéto desky vhodné? Budou se hodit pro velmi dobře vybavený počítač, u nějž opravdu využijeme nabídku rozšiřujících slotů. V ostatních ohledech nám dokáží to samé nabídnout i menší základní desky Micro ATX a není divu, že ty už svým počtem modelů na trhu dotahují právě velké desky ATX.


Formát Micro ATX


S typickými rozměry 244 x 244 mm jde o základní desky, které jsou ochuzeny pouze o prostor určený rozšiřujícím slotům a možná trochu i konektorům rozhraní SATA, ale pro ty je i tak dost místa. Tyto základní desky jsou tak rovnocennými partnery desek ATX a jsou tak z ekonomického hlediska logičtější volbou pro ty, kteří nepotřebují mít k dispozici 7 rozšiřujících slotů PCI a PCI Express a bohatě jim postačí 4.




- základní deska Micro ATX (244 x 244 mm) - Gigabyte G1 Sniper M3 -


Jde také o vhodný výběr i z hlediska kompatibility. Na těchto deskách je totiž dostatek místa na to, aby se na sebe sloty a procesorový socket nemusely mačkat, díky čemuž by neměl být problém s instalací větších chladičů, které u menších desek často mohou překážet. Pokud chcete ušetřit, nemáte zájem provozovat velkou počítačovou bednu, nechcete se příliš zabývat kompatibilitou komponent, a přesto chcete mít možnost snadného rozšíření, pak je formát Micro ATX to pravé.

I zde je rozvržení prvků na desce ve všech případech víceméně stejné a odpovídá formátu ATX.


Mini ITX pro minipočítače


Na deskách s rozměry 170 x 170 mm je prostor akorát tak na to, aby se na celou jednu stranu vešly zadní I/O porty. Pak už je tu dost místa jen na 1 slot pro karty a 2 sloty pro moduly DIMM.




- základní deska Mini ITX (170 x 170 mm) - MSI Z97I GAMING AC -


Ostatní prvky, které mají na větších deskách místo až za těmito sloty, se musely přesunout někam jinam, a to kamkoliv, kde se pro ně našlo místo. A právě to je problém. Na zobrazené desce od MSI je socket procesoru příliš blízko slotu PCI Express nalevo, takže bude nemožné do obvyklé pozice umístit velký věžovitý chladič. S tím se musí předem počítat, stejně tak jako s tím, že možnosti rozšíření budou velmi omezeny a že po zaplnění desky komponentami na ní bude velmi těsno.

Navíc je tu otázka speciálních počítačových skříní pro Mini ITX, s nimiž teprve tyto desky získají smysl. Tyto skříně jsou velmi různorodé a ve spojení s omezeným prostorem je to potenciální zdroj problémů. Při sestavování počítače založeného na desce Mini ITX je tedy důležité myslet dopředu a ověřit si, že zvolené komponenty se dovnitř vejdou, ale to může být problém, když komponenty ještě nemáme v ruce. Proto je třeba hledat, číst, ptát se nebo komponenty nakoupit postupně. Např. nejdříve desku a skříň a proměřit si, zda se dovnitř vejde zvolený zdroj, procesorový chladič a grafická karta.
reklama