reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vylepšení JavaScriptu v Google Chrome 86: hodiny výdrže navíc

8.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Vylepšení JavaScriptu v Google Chrome 86: hodiny výdrže navíc
Společnost Google zapracovala na svém internetovém prohlížeči Chrome a ve verzi 86 přijde s velmi užitečným vylepšením části starající se o JavaScript. Tato úprava dokáže prodloužit výdrž notebooků i o několik hodin.
Nová verze internetového prohlížeče Google Chrome 86 (která je zatím ve vývoji) přináší sice malé a velmi jednoduché, zato ale velmi účinné vylepšení práce s JavaScriptem. Zásadním problémem pro zatížení počítače jsou totiž právě různé skripty napsané v JavaScriptu, které běží na pozadí, i když se s webovou stránkou zrovna aktivně nepracuje. Dosud se každý skript periodicky aktivoval každou sekundu a zjišťoval např. pozici na stránce (kam je zaskrolováno), vytvářel logy, analyzoval interakci s reklamami a prováděl další v danou dobu zbytečné operace. Chrome 86 jednoduše umožní prodloužení tohoto intervalu na jednu minutu, tedy až 60krát méně často. A výsledky jsou působivé.
 
Google Chrome logo
 
V testu prohlížeče se 36 otevřenými stránkami na pozadí a aktivní stránkou about:blank byla průměrná výdrž (medián) testovacího notebooku 6,4 hodiny. Při zapnutém omezení skriptů se výdrž prodloužila na 8,2 hodiny, což je o 28 % lepší výsledek (téměř o 2 hodiny více). Tady jde dobře vidět, jak velkým žroutem jsou různé věci v JavaScriptu. Podobné omezení na jednu minutu má Safari, které dosáhlo na stejném notebooku dokonce na 9,3 hodiny.
 
Když se místo prázdné aktivní stránky pustilo video na YouTube výdrž notebooku vzrostla o 36 minut (o 13 %) ze 4,7 hodiny na cca 5,3 hodiny. Funkce zatím není oficiální a je v testovací fázi (stejně jako samotný Chrome 86 vývojářské verze Canary). Pro její aktivaci stačí do adresního řádku napsat "chrome://flags" (bez uvozovek) a poté vyhledat "chrome://flags/#intensive-wake-up-throttling".
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama