reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyplatí se mechanické klávesnice? Jak si vybrat?

23.1.2015, Jan Vítek, článek
Vyplatí se mechanické klávesnice? Jak si vybrat?
Nabídka mechanických klávesnic na trhu se neustále rozšiřuje, přibývají noví výrobci, ale ceny v podstatě zůstávají stejné. Má tedy smysl si takovou klávesnici pořídit, když membránová klasika je desetkrát levnější? A podle čeho si vybírat?
Dnes jsou na trhu tedy dostupné především klávesnice s tlačítky Cherry MX, jež vedou s podílem na trhu necelých 90 %, ale my bychom neměli zapomínat ani na ostatní typy. Zmíněna už byla klasická klávesnice IBM, a to Model M, který byl představen již v roce 1984, a přesně tím začneme.


Buckling Spring: nehynoucí klasika


Asi nejznámější klávesnicí využívající pružinový mechanismus Buckling Spring je IBM Model M, ovšem ještě dříve byl použit u XT klávesnice IBM Model F, která přišla na trh v roce 1981 společně s počítačem IBM PC 5150. Šlo tedy o klávesnici, která se dodávala k vůbec prvním počítačům typu PC, jež byly vybaveny procesory Intel 8088.




IBM Model F verze XT


Mechanismus Buckling Spring je geniálně jednoduchý. Vše záleží na pružině, která se ale v tomto mechanismu ani tak nestlačuje, jako spíše ohýbá. Po překročení určité meze se pružina díky šikmému hornímu uložení v ohybu zlomí, díky čemuž se přecvakne spodní "kladívko", které uhodí na spodní membránu, na níž uzavře elektrický kontakt. S tím je také spojeno ostré cvaknutí, které stisk doprovází.





V případě Model M je průběh stisku podobný jako u Cherry MX, čili pružina se má dle specifikací zlomit asi v hloubce stisku 2,3 mm, přičemž celkový zdvih kláves je 3,7 mm. Klávesy jsou ale o něco tužší, a to s až 70gramovým odporem, takže psaní může být na takovém modelu trochu únavné, zvláště když dnes už téměř nikdo není zvyklý na mechanické psací stroje, vedle nichž jsou tlačítka i na Modelu M lehká jako pírko.

Pokud tedy na klávesnici tohoto typu někde narazíte, rozhodně si ji vyzkoušejte, už jen kvůli jejímu typickému lomozu.


Tlačítka Alps: znají především jablíčkáři


Společnost Alps Electric můžeme mít spojenou především s firmou Apple, pro jejíž iMacy i originální Macintoshe vyráběla potřebné klávesnice, a to především různé verze Apple Extended Keyboards. Vedle toho na ně můžeme narazit i u různých ergonomických klávesnic, typicky s rozděleným polem hlavních kláves. Tlačítka Alps můžeme rozpoznat na první pohled díky obdélníkovému tvaru jejich otvoru, do nějž se zasunuje klávesa. Kromě toho zvenčí trochu připomínají Cherry MX, ale jde o kompletně odlišnou a také složitou konstrukci.




- tlačítko Alps, všimněte si vnitřní struktury klávesy ukazující na výrobu popisku pomocí vstřikování -


To můžete ostatně posoudit sami z fotografie rozloženého tlačítka, které se skládá z celých 11 částí. Důležitý je především kovový jazýček mezi dvěma černými plastovými částmi, jenž poskytuje zvukovou a hmatovou odezvu. Pohyblivý plastový jezdec se zasunuje mezi tento jazýček a menší na opačné straně, přičemž ten po překročení jisté meze sepne kontakt za plastovou přepážkou.





Vedle toho existuje ještě zjednodušená verze vybavená jen jedním ohebným kovovým jazýčkem, který zajišťuje jak odezvu, tak sepnutí kontaktů.





I tato tlačítka tedy mají hmatovou odezvu, která značí, že kontakty seply, přičemž celková hloubka stisku je 3,5 mm. Ovšem je jim vyčítáno to, že postupem času je mechanismus stále tužší, jak se plastový jezdec neustále otírá o kovové jazýčky. Vedle toho jsou také hlučná, a to především při navracení se do výchozí pozice.


Topre: jsou topré?


Dobré možná ano, ale stejně jako v případě výše jmenovaných nikterak rozšířené. Když se podíváte na profil takovéhoto tlačítka, pak tu máme v podstatě jen klávesu tlačící na gumovou kupoli, pod níž sedí kónická pružina, která změnou kapacitního odporu zajistí zaznamenání stisku.





Tato tlačítka mají tedy na rozdíl od Alps velmi jednoduchý mechanismus a po jejich bok bychom mohli postavit kapacitní tlačítka v klávesnici CM Storm Novatouch TKL, ale to pouze díky způsobu zaznamenání stisku. Díky kónické pružině a jednoduchému mechanismu má stisk tlačítka Topre velmi hladký průběh, přičemž odpor se může lišit, k čemuž stačí jen to, aby výrobce použil rozdílné pružiny. K dispozici jsou modely s odporem od 30 do 55 gramů.





Jednoduchý design se také podepsal na vysoké spolehlivosti, ovšem stejně jako u klávesnice Novatouch TKL jsou výsledné klávesnice velmi drahé.
reklama