reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobce HEDT počítačů Puget Systems hlásí prudký vzestup procesorů AMD

11.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Výrobce HEDT počítačů Puget Systems hlásí prudký vzestup procesorů AMD
Není ani divu, že AMD zaznamenává prudký vzestup, pokud jde o výrobce specializující se na stavu desktopových stanic založených na těch nejvýkonnějších procesorech, které řadíme do sektoru HEDT (High-End Desktop). 
Situace na trhu s HEDT je totiž pro Intel neúprosná a přímo vychází z toho, že ten neměl pro výrobu těchto výkonných procesorů k dispozici vhodný proces, jenž by mohl nastoupit za už dosluhující 14nm technologii. Nyní už je situace pochopitelně jiná, neboť Intel se chystá na svém 10nm procesu vypustit do světa až 40jádrové Ice Lake-SP, na nichž by mohl založit i novou generaci HEDT procesorů, ovšem my zatím nemáme zprávy ani indicie, že by se něco takového chystal udělat. 
 
 
Vraťme se ale k Puget Systems, výrobci počítačů, který se specializuje na stavbu výkonných desktopů včetně těch nejsilnějších pracovních stanic. Tato firma se samozřejmě nedá srovnávat s obry v podobě firem jako Dell, Lenovo či HP, ale jde především o její specializaci a také lze předpokládat, že u jiných podobných výrobců to nebude příliš odlišné. 
 
Podíl firmy AMD byl až do konce roku 2017 nulový (až na mikrozáchvěv uprostřed roku), ostatně Puget Systems v roce 2015 rovnou přestala vyrábět počítače s procesory AMD. V srpnu 2017 přitom nastoupily na trh první procesory Threadripper vyzbrojené až 16 jádry a zaútočily na Intel především cenou. Ovšem tehdy ještě Intel mohl takový útok snadno odrazit a příliš se toho nezměnilo ani v druhé polovině roku 2018, kdy přišla na trh druhá generace Threadripperů s 32 jádry a Ryzeny měly stále přinejlepším 8 jader. 
 
Co se ale stalo na přelomu let 2019 a 2020, kdy začal podíl firmy AMD prudce stoupat? Jde pochopitelně o nástup 3. generace Zenu a prvního 16jádrového Ryzenu, přičemž Threadrippery v této době dostaly až 64 jader a díky významnému nárůstu výkonu na takt tehdy AMD už s ohledem na celkový výkon uteklo Intelu. 
 
Je ale vidět, že Puget Systems těží především z prodeje sestav s klasickými desktopovými procesory, na což ukazuje prudký nárůst na konci předchozího roku, který lze už spojit jen s řadou Ryzen 5000. Threadrippery nové generace se Zen 3 totiž ještě na trh nepřišly, čili logicky především CPU Ryzen 5000 mohla dostat podíl AMD u tohoto výrobce nad 50 procent. Tak jednoduché to ale není.
 
 
Je to vidět i na druhém grafu, kde se srovnávají prodeje systémů s procesory Ryzen a Ryzen Threadripper. Na konci roku 2020 právě prodeje Ryzenů prudce vystřelily nahoru, ovšem poté byly následovány Threadrippery, ale proč? S největší pravděpodobností proto, že právě na začátku tohoto roku AMD ukončilo exkluzivní nárok Lenova na Ryzen Threadripper Pro 3000, takže už všichni výrobci počítačů mohli začít využívat i model Ryzen Threadripper Pro 3995WX se 64 jádry, 128 linkami PCIe 4.0 a osmikanálovým přístupem k DDR4. 


reklama