reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobce iPhonů čelí v Indii násilným protestům, neplatí lidem výplaty

16.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Výrobce iPhonů čelí v Indii násilným protestům, neplatí lidem výplaty
Je dobře známo, že Apple si sám o sobě nevyrábí iPhony, ty mu vyrábí výrobní partneři. Jeden z nich, společnost Wistron, neplatí svým zaměstnancům slíbené výplaty, což vyústilo v násilné protesty a ničení výrobního zařízení.
Společnost Apple si své mobilní telefony iPhone nevyrábí sama, ale nechává to na výrobních partnerech, kterými jsou např. společnosti Foxconn nebo Pegatron. Jednou z dalších společností je i tchajwanský Wistron, který spustil výrobu v indické Narasepuře blízko Bengaluru. Zdejším zaměstnancům ale nedával takové výplaty, které jim slíbil. Někteří měli slíbeno 21 tisíc rupií (cca 6100 Kč), ale říkají, že za první měsíc dostali jen 16 tisíc (4700 Kč) a další tři měsíce se jejich výplata smrskla na 12 tisíc (3500 Kč). A to hovoříme o výše postavených a vzdělanějších pracovnících. Ty na nižších pozicích hovoří o pouhých 8000 rupiích (2300 Kč), případně takřka o neplacení výplat. 500 rupií (150 Kč) je i na indické poměry v podstatě nic. Není divu, že jsou lidé nespokojeni, což přerostlo až v násilné nepokoje.
 
 
V sobotu začalo na noční směně protestovat téměř všech 2000 pracovníků, kteří se pustili do násilné demolice továrny a výrobního zařízení. Škody se nyní odhadují na přibližně 7 mil. USD (150 mil. Kč). To by stačilo na 25000 slíbených platů vzdělanějších pracovníků. Výroba iPhonů je tak prozatím pozastavena a společnost Apple už spustila vlastní vyšetřování incidentu a toho, zda Wistron opravdu porušil pravidla zacházení se zaměstnanci, kterým neplatil tolik, kolik měl. Jak se k tomu Wistron postaví, může ovlivnit další spolupráci s firmou i to, zda v příštím roce rozjede výrobu dalšího modelu iPhonu. Továrna v Naraseuře je jednou ze dvou indických továren společnosti pro výrobu iPhonů a její kapacita je zhruba 5-10 milionů telefonů ročně (to je asi 2,5-5 % produkce iPhonů).
 
Sama Indie by sem ráda nalákala další firmy, a jak řekl Navkendar Singh z IDC, "Indie potřebuje Apple, protože pokud se ukáže, že i Apple vyrábí v Indii, pak zde může vyrábět kdokoli." Wistron ale nebude jediným výrobcem iPhonů v Indii, protože továrnu na tyto telefony zde chce postavit i tradiční partner Pegatron.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama