reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výrobce si stěžuje na vážný nedostatek APU Renoir od AMD

4.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Výrobce si stěžuje na vážný nedostatek APU Renoir od AMD
Společnost XMG se podělila s informací o tom, že na trhu je aktuálně velký nedostatek moderních APU generace Renoir. Sama čeká slíbenou objednávku, kvůli čemuž nemá jak vyrábět plánované notebooky řady Core.
reklama
Společnost XMG tak obdržela potvrzení od svého Original Design Manufacturer (ODM) o tom, že v celém dodavatelském řetězci je aktuálně nedostatek čipů Ryzen 4000H, což se dotýká všech. XMG tak bude ještě déle čekat na slíbené dodávky, které byly slíbeny na polovinu až konec srpna a nyní by měly dorazit nejdříve na konci srpna. 
 
 
Nám pochopitelně nejde ani tak o problémy společnosti XMG, jejíž produkty bychom na našem trhu ostatně hledali marně, jako spíše o celé pozadí, které za nimi vězí. XMG říká, že má přímo od AMD potvrzen aktuální nedostatek čipů Renoir na celém trhu, jenž pak v konečném důsledku může znamenat zvyšování cen koncových zařízení, která jsou na nich postavena. 
 
AMD tuto situaci vysvětluje prudkým navýšením poptávky po čipech Renoir ze strany velkých výrobců, mezi něž ostatně XMG nepatří, takže má logicky i nižší prioritu. Čili AMD tak jednoduše nyní nedokáže vyrábět tolik moderních APU, kolik by bylo třeba. TSMC není nafukovací a AMD bude postupem roku využívat jeho 7nm linky k výrobě stále většího počtu různých produktů.
 
Ostatně lze předpokládat, že už dnes si může plnit sklady novými grafickými čipy Navi 2X či obrovskými GPGPU čipy Arcturus, dále tu máme chystanou generaci Zen 3, pro niž bude zapotřebí velké množství nových 7nm čipletů a navíc už k firmě Microsoft a Sony proudí dodávky nových APU pro konzole Xbox Series X a PlayStation 5. To samozřejmě nehledě na pokračující výrobu čipletů pro Zen 3, první generace Navi a 7nm GPU Vega. 
 
Díky tomu je tak zřejmé, proč se AMD rozhodlo nepředstavit desktopová APU Renoir coby samostatně prodejné zboží a nabízí je zatím je jako OEM, což samozřejmě platí i pro mobilní verze. Mnozí byli na potenciálně levná osmijádrová APU s výkonem blížícím se Ryzenu 7 3700X velice natěšeni a dá se předpokládat, že AMD by už vůbec nebylo schopno zásobit trh. Jde přitom zvláště o výkonné 8jádrové čipy, zatímco slabší modely jako 4600H k dispozici jsou. 
 
Zástupce firmy XMG se také dotkl tématu, zda je pro hi-end herní notebooky lepší APU od AMD, nebo procesor od Intelu: AMD má sice nyní iniciativu, ale Intelu zůstávají tři hlavní výhody, a to jednak v průměru vyšší výkon ve hrách spojený s více linkami PCIe pro grafickou kartu a také trošku lepší podpora iGPU ovladačů, kde AMD nabízí jen OEM ovladače, jež od sebe dělí dlouhá doba šesti měsíců. 
 
Chce se ale dodat, že v případě ovladačů pro iGPU nejde právě v případě hi-end notebooků o nic podstatného, neboť ty zpravidla využívají samostatné grafické karty a přínos plných 16 linek PCIe 3.0 je v mobilním světě také diskutabilní. 
 
 
Zdroj: XMG via Reddit


reklama
reklama